Evro stabilan oko nivoa 1,08 dolara, američka valuta pod pritiskom

Evro stabilan oko nivoa 1,08 dolara, američka valuta pod pritiskom

Jaki ekonomski podaci iz evrozone i prvi veliki zakonodavni neuspeh američkog predsednika pomogli su zajedničkoj evropskoj valuti da prošlonedeljno trgovanje zatvori na nivou 1,08 dolara.

Kurs evra na zatvaranju u petak je iznosio 1,0798 dolara, što je za 0,52% više u odnosu na kraj prethodne sedmice. Na mesečnom nivou, evro je ojačao prema dolaru 2,32 odsto.

Pre dva dana je kompanija IHS Markit objavila da je ekonomija evrozone u martu porasla najbržim tempom za šest godina, u čemu su prednjačile Francuska i Nemačka. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je na 56,7 poena u martu sa 56,0 poena iz februara, što je znatno iznad prognoziranog konsenzusa analitičara od 55,8 poena. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnost.

Takođe, u izveštaju je naglašeno da je otvaranje novih radnih mesta u evrozoni na najvišem nivou u poslednjih deset godina. Ovi podaci bi mogli biti podsticaj Evropskoj centralnoj banci (ECB) da razmotri mogućnost povećanja kamatnih stopa, što je pozitivno za evro, smatraju analitičari.

S druge strane, nakon prvog velikog zakonodavnog neuspeh američkog predsednik sve je izvesnije da američka centralna banka neće žuriti sa povećanjem kamatnih stopa dok u Vašingtonu traje borba oko ključnih reformi. Čitave protekle sedmice tržišta su isčekivala glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti nakon što je Tramp uredbom ukinuo zakon koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame (Obamacare). Poništavanje “Obamacare” bilo je jedno od najglasnijih predizbornih Trampovih obećanja.

Prethodno je glasanje o tom zakonskom predlogu bilo predviđeno za četvrtak. Zatim je odloženo do petka, da bi na kraju republikanci povukli predlog iz procedure jer nisu mogli dobiti podršku dovoljnog broja poslanika iz svoje stranke, dok su demokratski poslanici bili jednoglasni u tome da ne podrže predlog novog zakona.

Nakon ovog neuspeha nove američke administracije postoji strah da ni drugi Trampovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

Upravo su Trampova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju propisa u pojedinim sektorima poslednjih meseci podržavala procene o ubrzavanju rasta privrede i inflacije, što je opet podsticalo procene da će američka centralna banka morati ubrzati tempo povećanja kamata.

Zbog povećanih sumnji da će Donald Tramp uspeti ispuniti svoje ambiciozne ekonomske planove, američka valuta je prošle nedelje bila pod pritiskom.

Dolarov indeks, mera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svetu, oslabio je treću sedmicu uzastopno, spustivši se blizu najnižeg nivou u sedam nedelja. Prošle nedelje je ovaj indeks oslabio 0,5%, a od početka marta 1,7 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Blic: Arapi planiraju kupovinu 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji
Next Turska: Erdogan najavio mogućnost referenduma o pregovorima s EU

You might also like

Evro u ponedeljak 118,13 dinara

Evro će sutra zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,1331 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Najvažnije vesti 0 Comments

Sremska Mitrovica: “Mitros” počinje proizvodnju za tržište Rusije

U Industriji mesa “Mitros” u Sremskoj Mitrovici od ponedeljka, 5. septembra, počeće proizvodnja za tržište Rusije, a od polovine oktobra svinjsko meso će se proizvoditi i za područje Evropske unije,

Najvažnije vesti 3 Comments

MIPIM: Nezaobilazno mesto u svetu nekretnina

MIPIM, mesto hodočašća svih koji nešto u Evropi i svetu znače, a bave se nekretninama, održava se dvadeset i sedmi put po redu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply