Blic: Arapi planiraju kupovinu 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji

Blic: Arapi planiraju kupovinu 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji

Jedan od najviših čelnika konglomerata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalim Abdula al Darei na Svetskom forumu za inovacije i poljoprivredu najavio je da su za srpske njive, ali i njive u još nekim državama već izdvojili 130 miliona dolara, piše Blic.

Ne zna se koliko će iz te kase tačno biti izdvojeno za kupovinu u Srbiji, ali ono što se zna to je da će im vrata za ovakvu transakciju biti potpuno otvorena u septembru, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU moramo na svetsko tržište da stavimo srpske oranice.

Doduše, piše Blic, država je najavila ograničenja koja će to umnogome otežati, međutim, to za Arape ne bi trebalo da predstavlja nikakvu prepreku, s obzirom na to da jednostavno mogu da kupe neku srpsku firmu i preko nje realizuju transakciju.

Ako se planovi “Al Dahre” realizuju, oni će postati jedan od najvećih veleposednika u Srbiji i ozbiljno će u ovoj oblasti ugroziti primat trojici srpskih biznismena, koji su trenutno neprikosnoveni vladari nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji.

Reč je o Petru Matijeviću, koji ima blizu 28.000 hektara oranica, Miodragu Kostiću sa 24.000 hektara i Miroslavu Miškoviću sa blizu 16.000 hektara. Kupovinom 20.000 hektara, uz sadašnjih 1.000, do kojih su došli otkupom 51 odsto “Rudnap agrara” od Vojina Lazarevića, Arapi bi izbili na treće mesto. A naši veleposednici teško mogu da ih u tome ometu jer svi zajedno nemaju toliki novac da bi mogli da uđu u ravnopravnu trku s njima.

Pitanje je i da li će te trke uopšte biti jer između Srbije i Emirata postoji sporazum o zajedničkom ulaganju pa bi ovih 20.000 hektara moglo i kroz ovu formu da dođe do Arapa.

Paori smatraju da ovo nije dobra vest i da preti opasnost da najveće srpsko blago ode u tuđe ruke.

“Srbija će svoj najveći rudnik zlata, zemlju, dati Arapima i drugim strancima. Ozbiljne države oranice ne prodaju tako lako strancima, već ih izdaju u zakup svojim paorima” – kažu iz udruženja Bačkih paora.

Sličan stav imaju i stručnjaci.

“Umesto Arapima i drugim strancima država bi trebalo da se da u zakup srpskim seljacima i od toga bi se zaradilo tri milijarde evra” – navodi za “Blic” poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan.

Planiramo da potrošimo oko 130 miliona dolara ove godine, da kupimo njive širom sveta kako bismo ulagali u projekte koji bi obezbedili veću bezbednost hrane. U Srbiji imamo već oko 1.000 hektara zemlje i planiramo da kupimo još, jer nam je cilj 20.000 hektara, najavio je Kalim Abdula Al Darei

Izvor:Blic
Previous Kurs dinara: U ponedeljak 123,98 dinara za evro
Next Evro stabilan oko nivoa 1,08 dolara, američka valuta pod pritiskom

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Gradi se nova poslovna kula u centru Beograda

U Beogradu će do kraja godine početi izgradnja nove poslovne kule, “Business Garden”, najavili su investitori.

Nekretnine 0 Comments

Počela izgradnja Ada Mall-a na Čukarici

Na Čukarici je prošle nedelje postavljen kamen temeljac za “Ada Mall”, čime su zvanično otvoreni radovi na njegovoj izgradnji.

Društvo 0 Comments

Priština: Ranjen Azem Vlasi

Istaknuti političar u bivšoj SFRJ, Azem Vlasi ranjen je jutros oko 8.00 iz vatrenog oružja.

4 Comments

 1. moki
  March 26, 12:29 Reply
  Jevreji su dobrovoljno otišli u ropstvo kod Egipćana zbog hrane , da bi opstali i o tom robovanju se i danas priča. Nas međutim , pod raznim izgovorima PRODAJU u roblje , zajedno sa zemljom i otadžbinom u kojoj smo rođeni i koja može da nam obezbediti hranu i opstanak samo kad bi nam NAŠI politikanti to dozvolili ...a mi ćutimo..
 2. nicki
  March 26, 15:47 Reply
  Problem kod nas je sto nasi ljudi nece da rade na njivama, nego odlaze svi u grad, postaju pevaci i starlete ili pak rade kod privatnika a imaju imanja i samo kad bi radili te njive bili bi obezbedjeni prihodima za zivot. Nimalo nije dobro prodati zemlju strancima, a Arapima -hmmm bojim se da ce u vrlo bliskoj buducnosti ovde biti arapa koji ce raditi i biti obezbedjeni a srbi ce biti "stranci" u svojoj zemlji i onda raditi za te arape..I opet kriviti druge, a nece im pasti napamet da su napustili bili njive i trcali u grad, onda ce raditi na istim tim njivama kao radnici arapima...E moj Boze....
 3. Aleksandar
  March 28, 08:44 Reply
  Radim na projektu Predsednicke Palate u Abu Dabiju. Predracunska vrednost projekta je 3 milijarde dolara. Sheikh Zayed Mosc, najveca dzamija u Emiratima (verovatno i sire) kostala je 600 miliona dolara. 20.000 hektara najplodnije zemlje u Srbiji (i jos nekim drzavama) - 130 miliona dolara. Bogu plakati!

Leave a Reply