Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

Cene akcija na američkim berzama u ovoj su nedelji zabeležile najveći pad od novembra meseca, kada je Donald Tramp izabran za predsednika SAD.

Indeks S&P 500 je za nedelju dana oslabio 1,4%, što je njegov najveći pad u poslednjih skoro pet meseci. Pri tome je finansijski sektor zabeležio gubitak od 3,8 odsto, a u poslednje tri sedmice čak 11 odsto, zbog pada prinosa na 10-godišnje državne obveznice za 21 bazni poen. Samo su sektori komunalnih usluga i nekretnina prošle nedelje zabeležili pozitivan.

Nasdaq indeks je juče zatvorio na 5.838,74 poena, što je 1,2 odsto niža vrednost u odnosu na prethodni petak i najveći nedeljni pad od decembra meseca.

Dow Jones je na nedeljnom nivou oslabio 1,5 odsto, zabeleživši svoj najoštriji pad od septembra meseca.

Jučerašnje trgovanje na Wall Street-u obeležila je velika nestabilnost, pa su indeksi bili malo u pozitivnom, malo u negativnom području dok se čekao rasplet u vezi novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame pre sedam godina (Obamacare). Prethodno je glasanje o tom zakonskom predlogu bilo predviđeno za četvrtak. Zatim je odloženo do petka, da bi na kraju republikanci povukli predlog iz procedure jer nisu mogli dobiti podršku dovoljnog broja poslanika iz svoje stranke, dok su demokratski poslanici bili jednoglasni u tome da ne podrže predlog novog zakona.

Vest o povlačenju predloga iz procedure objavljena je pred sam kraj trgovanja, pa je neizvesno kako će ovaj Trampov poraz uticati na berze početkom naredne sedmice.

Reforma zdravstva smatra se prvim velikim testom u saradnji Trampa i republikanaca u Kongresu, a kako je taj test neslavno prošao, postoji strah da ni drugi Trampovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

A upravo su Trampova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju propisa u pojedinim sektorima poslednjih meseci podržavala snažan rast cena akcija.

“Ovo je nagoveštaj da su predsednikovi planovi verovatno ambiciozniji nego što Kongres to može podržati. To će verovatno značiti da bi tržište u cene trebalo ugraditi određeni stepen nefunkcionalnosti sa kojim investitori nisu računali”, kaže Peter Kenny, strateg “Global Markets Advisory Group”.

Ali, ima i drugačijih mišljenja. “Sada, kada je zakon o zdravstvenoj zaštiti skinut sa dnevnog reda, mislim da će tržište biti optimističnije u vezi toga da će se zakonodavci moći posvetiti drugim, manje složenim pitanjima, kao što su regulatorne reforme i smanjenje poreza”, kaže Margaret Patel, analitičarka u fondu Wells Fargo Asset Management.

Izvor:Agencije
Previous Garaže i parking mesta najisplatvija imovina na srpskom tržištu nekretnina
Next Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

You might also like

Kompanije 0 Comments

Fiat u prvom kvartalu: Sve slabiji izvozni rezultati

Iako i dalje najveći izvoznik u zemlji, Fiat Chrysler automobili Srbija ostvaruje sve manji izvoz iz godine u godinu.

Azijske berze veće, dolar u blagom padu

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle jer su ulagači optimistični u vezi svetske ekonomije, dok je dolar blago oslabio zbog niskih prinosa na američke obveznice.

Svetske berze 0 Comments

Novi veliki pad vrednosti britanske funte

Britanska funta je u ponedeljak pala na najniži nivo od oktobra meseca u očekivanju zvaničnog obraćanja premijerke Tereze Mej (Theresa May) najavljenog za utorak, kada će predsednica vlade izložiti detalje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply