Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

Cene akcija na američkim berzama u ovoj su nedelji zabeležile najveći pad od novembra meseca, kada je Donald Tramp izabran za predsednika SAD.

Indeks S&P 500 je za nedelju dana oslabio 1,4%, što je njegov najveći pad u poslednjih skoro pet meseci. Pri tome je finansijski sektor zabeležio gubitak od 3,8 odsto, a u poslednje tri sedmice čak 11 odsto, zbog pada prinosa na 10-godišnje državne obveznice za 21 bazni poen. Samo su sektori komunalnih usluga i nekretnina prošle nedelje zabeležili pozitivan.

Nasdaq indeks je juče zatvorio na 5.838,74 poena, što je 1,2 odsto niža vrednost u odnosu na prethodni petak i najveći nedeljni pad od decembra meseca.

Dow Jones je na nedeljnom nivou oslabio 1,5 odsto, zabeleživši svoj najoštriji pad od septembra meseca.

Jučerašnje trgovanje na Wall Street-u obeležila je velika nestabilnost, pa su indeksi bili malo u pozitivnom, malo u negativnom području dok se čekao rasplet u vezi novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame pre sedam godina (Obamacare). Prethodno je glasanje o tom zakonskom predlogu bilo predviđeno za četvrtak. Zatim je odloženo do petka, da bi na kraju republikanci povukli predlog iz procedure jer nisu mogli dobiti podršku dovoljnog broja poslanika iz svoje stranke, dok su demokratski poslanici bili jednoglasni u tome da ne podrže predlog novog zakona.

Vest o povlačenju predloga iz procedure objavljena je pred sam kraj trgovanja, pa je neizvesno kako će ovaj Trampov poraz uticati na berze početkom naredne sedmice.

Reforma zdravstva smatra se prvim velikim testom u saradnji Trampa i republikanaca u Kongresu, a kako je taj test neslavno prošao, postoji strah da ni drugi Trampovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

A upravo su Trampova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju propisa u pojedinim sektorima poslednjih meseci podržavala snažan rast cena akcija.

“Ovo je nagoveštaj da su predsednikovi planovi verovatno ambiciozniji nego što Kongres to može podržati. To će verovatno značiti da bi tržište u cene trebalo ugraditi određeni stepen nefunkcionalnosti sa kojim investitori nisu računali”, kaže Peter Kenny, strateg “Global Markets Advisory Group”.

Ali, ima i drugačijih mišljenja. “Sada, kada je zakon o zdravstvenoj zaštiti skinut sa dnevnog reda, mislim da će tržište biti optimističnije u vezi toga da će se zakonodavci moći posvetiti drugim, manje složenim pitanjima, kao što su regulatorne reforme i smanjenje poreza”, kaže Margaret Patel, analitičarka u fondu Wells Fargo Asset Management.

Izvor:Agencije
Previous Garaže i parking mesta najisplatvija imovina na srpskom tržištu nekretnina
Next Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

You might also like

Austrijski ATX indeks od početka godine skočio 40 odsto

Austrijsko tržište kapitala od početka je ove godine preplavljeno optimizmom.  

Wall Street: Pritisak zbog tržišta rada i biotehnološkog sektora

Najveća američka agencija za zapošljavanje, ADP, u sredu je izvestila da je u aprilu u privatnom sektoru otvoreno 156.000 novih radnih mesta, manje od očekivanih 196.000 i najmanje u tri

Energetika i naftna industrija 1Comments

Srbija druga po proizvodnji nafte na Zapadnom Balkanu

Albanija je najveći proizvođač sirove nafte na Zapadnom Balkanu sa 21.100 barela dnevno, dok je Srbija na drugom mestu sa 20.560 barela proizvedene na dnevnom nivou, navodi se u izveštaju

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply