Meksički pezos na putu najvećih dobitaka prema dolaru

Meksički pezos na putu najvećih dobitaka prema dolaru

Prvi veliki neuspeh Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa u petak trasirao je put meksičkoj valuti ka najvećem mesečnom dobitku prema dolaru u poslednjih pet godina.

Povlačenje predloga zakona o zdravstvenoj nezi, kojim bi se ukinuo postojeći, takozvani “Obamacare”, bacilo je sumnju na mogućnost Trampove administracije da provede svoje druge ambiciozne planove.

Zid,Meksiko (Foto:The Week)

Zid,Meksiko (Foto:The Week)

Tokom 2016. godine meksička je valuta oslabila prema američkoj 19 odsto zbog pretpostavke da će Trampova pobeda na američkim predsedničkim izborima negativno uticati, kako na ekonomske, tako i na ukupne odnose između Sjedinjenih država i Meksika.

Na dan Trampove inauguracije, 21. januara, pezos je dotakao istorijski skoro najniži nivo prema dolaru, 21,54 pezosa za dolar.

Od tada je vrednost meksičke valute prema američkoj porasla oko 12%, a samo od početka marta 7 odsto. U petak uveče se jedan dolar trgovao za 18,79 pezosa.

Ranije ove nedelje je guverner Centralne banke Meksika Augustin Carstens rekao da je meksička valuta potcenjena za oko 10 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Nastavljen pad cena pšenice i kukuruza
Next Australijska berza: Akcije industrije kanabisa porasle više od 130 odsto u ovoj godini

You might also like

Azijske berze na najvišim nivoima u godinu dana

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija blago porasle, dostigavši najviši nivo u godinu dana, dok je dolar oslabio jer ulagači veruju da američki Fed neće u ovoj godini povećati

Beogradska berza: Najveći dnevni promet NIS-a u poslednjih pet meseci

Beogradsko tržište akcija danas se vratilo na stazu rasta, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 224,6 miliona RSD, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama.

Beogradska berza: Solidno trgovanje obveznicama, dobitnik dana Impol Seval

Današnji trgovački dan obeležilo je solidno trgovanje državnim dužničkim hartijama, uz blagi oporavak oba berzanska indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply