Garaže i parking mesta najisplatvija imovina na srpskom tržištu nekretnina

Garaže i parking mesta najisplatvija imovina na srpskom tržištu nekretnina

Na tržištu nekretnina u Srbiji, garaže u velikim stambenim četvrtima kotiraju se kao najisplatvija imovina.

Zbog toga što ih ima malo, uvek se mogu za nekoliko dana prodati. Takođe, veoma lako se izdaju, pišu Novosti.

U prestonici Srbije najatraktivnije su one u novobeogradskim blokovima koje se nude za oko 20.000 evra, a rentiraju se za oko 50-100 evra mesečno.

U agencijama za promet nekretnina kažu da zbog toga što nema amortizacije, izdavanje garaža predstavlja siguran biznis. Novac kaplje pomalo, ali gazdu ne boli glava da li je podstanar izazvao poplavu ili da li je uništio nameštaj.

“Dok iznajmljivanje stanova podrazumeva renoviranje, ulaganje, popravku kućnih uređaja i nameštaja, prilikom izdavanja garaža ove stavke su isključene” – kažu u jedoj prestoničkoj agenciji. – Za razliku od stanova, sa čijom svrhom i namenom vlasnik mora biti upoznat, garaže mogu biti korišćene za različite namene bez ograničenja, sve dok se prostor održava urednim.

One koji u garažama ne odlažu svog ljubimca na četiri točka, prostor od oko 16 kvadrata koriste kao magacin za robu, majstorsku radionicu ili auto-perionicu.

Garaže za jedan ili dva automobila u prestonici se izdaju po ceni od 3.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od dela grada. Osim lokacije, vrednost garaže određuje površina, kao i to da li je uvedena struja, i da li ima vode i grejanja. Svaka od ovih stavki stavlja vrednost mesečne kirije na lestvicu više.

Poslednjih deceniju i po, stanogradnja je postavila nove standarde. Investitorima se ne isplati da prave tipske individualne garaže. U podzemnim etažama projektuju se velike garaže, gde može da se parkira više od desetak automobila. Parking mesta u tim objektima su jeftinija od standardnih, individualnih garaža.

– Mana garažnih mesta je što automobili nisu bezbedni od lopova, kao što su to u individualnim garažama, koje imaju metalna vrata. S druge strane, dešava se i da komšijski auto prilikom uprakiravanja ili isparkiravanja ogrebe vozilo parkirano pored – objašnjavaju trgovci nekretnina.

Cena parking mesta se kreće od 7.000 do 15.000 evra, u zavisnosti od lokacije. Najskuplja su ona u zgradama koje se nalaze pored “Kombank arene”.

Na teritoriji Beograda, u proseku, zakup garažnog mesta se kreće oko 50 evra.

Osim izdavanja i prodaje standardnih garažnih objekata, na tržištu vlada interesovanje za montažne garaže. Njihovo izdavanje i postavljanje je u stalnom porastu, a prednost je lako demontiranje i mogućnost prenošenja na drugu lokaciju. Sama montaža je jednostavna jer se sastoji iz prosečno deset elemenata. Može se postaviti na sve vrste podloga (beton, zemlja, travnjak) za prosečno sat i po, jer nije neophodno betonirati temelje.

Iako to nije u skladu sa Zakonom o stanogradnji, zbog gladi za kvadratima, nije redak slučaj da vlasnici garaža, prostor namenjen za parkiranje automobila pretvaraju u mini-garsonjere. To je moguće u slučaju kad garaža ima vodu, struju i kanalizacioni otvor. Ovakve adaptacije i prenamene prostora česte su na Paliluli i Rakovici.

Osim što obnavljaju fasade, popravljaju liftove i brinu o tehničkim stvarima u stambenim zgradama, Javno preduzeće “Gradsko stambeno” izdaje i garaže. Oni u vlasništvu imaju 766 posebnih objekata za automobile. Garaže su na teritoriji svih beogradskih opština, osim na Savskom vencu. A na Paliluli ih imaju čak 279. Stambeno svoje garaže izdaje za 1.500 do 4.000 dinara.

Izvor:Novosti
Previous Evropska unija danas obeležava 60 godina postojanja, bez Velike Britanije
Next Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Srbi kupuju apartmane na Halkidikiju, Grci preuređuju

Grci na Haldikiju preuređuju prodavnice, kancelarije i druge manje objekte pretvarajući ih u stambeni prostor za odmor, kako bi podmirili visoku tražnju za vikendicama i apartmanima po niskim i pristupačnim

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Skuplje iznajmljivanje uz ugovor o zakupu nekretnine

U agencijama za promet nekretnina smatraju da će vlasnici stanova zbog najavljenog povećanje kontrole stanodavaca, novi trošak pripisati svojim stanarima, i tako im povećati cenu izdavanja.

Nekretnine 0 Comments

Do septembra gotove tri zgrade u naselju Zemunske kapije

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je danas gradilište naselja Zemunske kapije i tom prilikom najavila da će svih 1.700 stanova biti završeno do 2020. godine, dok će do septembra biti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply