Wall Street: Ulagači na oprezu, indeksi bez promene

Wall Street: Ulagači na oprezu, indeksi bez promene

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno jer je glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, što se smatra prvim testom saradnje između predsednika Donalda Trumpa i republikanaca, odloženo.

Dow Jones skliznuo je 0,02 odsto, na 20.656 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,11 odsto, na 2.345 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 odsto, na 5.817 bodova.

Male oscilacije indeksa posledica su opreza ulagača nakon što je odloženo glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koje je prvobitno bilo predviđeno za četvrtak uveče.

Biće to prvi veliki test u saradnji Trumpa i republikanaca u Kongresu, a republikanci još nisu uspeli skupiti dovoljnu podršku za taj kontroverzni predlog zakona.

“Ako se glasanje odloži do daljnjeg ili ako zakon ne prođe u Kongresu, mislim da ćemo videti lošu reakciju tržišta. No, ako glasanje bude održano u petak ujutro i ako zakon prođe, za očekivati je skok cena akcija”, kaže Jake Dollarhide, direktor u firmi Longbow Asset Management.

Ako se ne uspe izglasati taj zakon ili se glasanje do daljnjeg odložiti, to će značiti da će se Trump i ubuduće suočavati s velikim otporima u realizaciji svojih izbornih obećanja.

A upravo su njegova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima poslednjih meseci podržavala snažan rast cena akcija.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, a među najvećim je gubitnicima bio energetski sektor, s padom od 0,4 odsto, jer se cene nafte kreću oko najnižih nivoa u četiri meseca.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 6,4 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

Na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto, na 7.340 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,14 odsto, na 12.039 bodova, a pariski CAC 0,76 odsto, na 5.032 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina

 

Previous 18 godina od početka NATO bombardovanja Jugoslavije
Next Azijske berze zabeležile mali skok na kraju nedelje

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi porasli, najavljene carine neće stupiti na snagu odmah

Na Wall Streetu su u sredu indeksi porasli oko 1 odsto, drugi dan zaredom, jer su ulagači optimistični uoči sezone objava poslovnih rezultata kompanija i jer su splasnuli strahovi od

Berza

Srednji kurs danas 118,0740

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,0740 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze

Wall Street: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija skliznule s rekordnih nivoa jer su ulagači bili oprezni nakon vesti da se u Kongresu razmatra mogućnost postupnog smanjenja poreza kompanijama.