Šta treba znati o porezu na prenos apsolutnih prava?

Šta treba znati o porezu na prenos apsolutnih prava?

U slučaju da želite da kupite stan u staroj gradnji koji je već bio u prometu, morate da znate da ste u obavezi da platite porez na prenos apsolutnih prava, koji prema zakonu, iznosi dva i po odsto od ukupne vrednosti stana.

Procedura za plaćanje poreza nije komplikovana, ali ne smete dugo čekati. Od trenutka kad ste zaključili i overili kupoprodajni ugovor, imate rok od 10 dana da podnesete poresku prijavu. Ona se podnosi na obrascu PPI-4 nadležnoj filijali Poreske uprave, odnosno na onoj opštini gde je kupljena nekretnina. U prijavi moraju da budu navedeni tačni podaci, uz odgovarajuću dokumentaciju potrebnu da bi se utvrdila visina poreske obaveze. Tu mora da stoji i ugovor o kupoprodaji ili druga isprava, u zavisnosti od načina sticanja nekretnine, zatim izvod iz katastra, fotokopije ličnih karata prodavca i kupca.

U slučaju da cena u ugovoru nije niža od tržišne, poreznici će utvrditi poresku osnovicu u odnosu na tu cenu. Ako procene da je cena niža od tržišne, Poreska uprava će u roku od 60 dana od kada je primila poresku prijavu da utvrdi tržišnu cenu. Poreznici mogu da procenjuju tržišnu cenu izlaskom na teren ili na neki drugi način.

Ako podaci nisu uporedivi, u stan dolazi tročlana komisija. Tokom te procene može se desiti da stan vredi manje nego što ste ga platili, što automatski znači i manji iznos koji na ime poreza morate da odvojite. S druge strane, procenjena vrednost može da bude iznad vaše, što će podići iznos koji mora da se plati na ime poreza. Procenjena vrednost može biti umanjena najviše za 25 odsto, u zavisnosti od niza faktora – lokacije, godine gradnje… Za stanove u suterenu, potkrovlju i slično, cene u oba smera variraju i do 20 odsto, a za spratnost do 10 odsto.

http://images.medicinenet.com/

http://images.medicinenet.com/

Kada se dobije rešenje Poreske uprave, imate novi rok od od 15 dana za izmirenje ove obaveze.

Za stan od 60.000 evra, ovaj namet, bez olakšica, biće oko 1.500 evra.

Pravo na oslobađanje

Kupac stana može biti oslobođen plaćanja ovog poreza ukoliko je to prva nekretnina koju kupuje i ukoliko je njena površina do 40 kvadratnih metara. Za članove porodičnog domaćinstva, oslobađanje je još po 15 kvadrata po članu. Pravo na oslobađanje od ovog poreza nemaju oni koji su već koristili to pravo ili pravo na povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana.

Izvor: VečernjeNovosti
Previous iPhone 6s je najprodavaniji telefon u 2016. godini
Next Beogradska berza: Novi snažan skok Impol Sevala, Belex ojačao

You might also like

Društvo 0 Comments

Skupština Srbije usvojila Ugovor o zajamu od oko milijardu dolara iz Abu Dabija

Skupština Srbije usvojila je Ugovor o zajmu Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

Produktna berza: Značajan pad cene kukuruza, cena pšenice se stabilizovala

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 4,3 puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe bila duplo

Nekretnine 0 Comments

Srbi kupuju apartmane na Halkidikiju, Grci preuređuju

Grci na Haldikiju preuređuju prodavnice, kancelarije i druge manje objekte pretvarajući ih u stambeni prostor za odmor, kako bi podmirili visoku tražnju za vikendicama i apartmanima po niskim i pristupačnim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply