Siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, gora samo Bugarska

Siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, gora samo Bugarska

Država je donela 68 mera za suzbijanje sive ekonomije, a sakupljanje računa i izvlačenje lutrije je samo jedna od njih, jer Srbija, osim Bugarske, ima najveći procenat sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu (BDP) u regionu, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Željko Ožegović.

On je na okruglom stolu “Neformalna ekonomija i sindikati” istakao da siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, dok je u Bugarskoj 33 odsto.

“Doneli smo Zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi pojačali borbu protiv sive ekonomije i kako bi inspekcija mogla da ulazi i kontroliše i neregistrovane firme što do donošenja tog zakona nije moglo, što je bilo apsurdno”, rekao je Ožegović.

Među najvažnijim merama za suzbijanje crnog tržišta, prema njegovim rečima, je jačanje i obuka inspekcije i formiranje i tehničke infrastrukture.

Dodao je da je od početka primene mera za suzbijanje sive ekonomije zabeležemo da je u avgustu prošle i aprilu ove godine skočio procenat registrovanih firmi za 72 odsto, dok je u proseku procenat novoregistrovanih preduzeća povećan za oko 14 odsto.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurević rekao je da je siva ekonomija posledica teških uslova poslovanja i velikih nameta među kojima je 499 parafiskalnih dažbina.

“U novembru prošle godine 80.000 poslodavaca nije bilo platilo porez, a 90.000 firmi je bilo u blokadi. Privreda je prošle godine dugovala 133 milijarde dinara, a sa kamatama 146 miijardi”, rekao je Grgurević.

Potraživanja se, prema njegovim rečima, naplaćuju u roku od 150 dana i u takvim uslovima “inspektori još i zatvaraju firme”.

Izvor:Beta
Previous Predsednik Filipina poručio EU: Ne trebamo vaš novac
Next Poraz za Trampa: Povučen predlog o ukidanju "Obamacare"

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Michael Davenport: EU tri milijarde evra donirala Srbiji za 15 godina

Evropska Unija je za 15 godina donirala Srbiji tri milijarde evra, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije ambasador Michael Davenport i poručio da će EU i dalje nastaviti da pomaže

Najvažnije vesti 0 Comments

Procene analitičara: Najveće kompanije u Evropi su na putu da ostvare najveći rast profita u poslednjih 7 godina

Najveće kompanije u Evropi su na putu da u prvoj polovini ove godine ostvare najveći rast profita u posljednjih sedam godina, što nagoveštava da bi ovaj kontinent konačno mogao da

Tema dana 1Comments

Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora povodom optužbi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine..

1 Comment

  1. Nemanja Krstic
    April 01, 19:06 Reply
    Zasto ministarstvo ne saradjuje sa Unijom poslodavaca Srbije, sa Udruzenjem malih i stednjih preduzeca i sa strukovnim udruzenjima. Svi oni jasno ukazuju gde je problem ali to vladajucu elitu ne interesuje. Nazalost, ni novinare nece da o tome pisu ozbiljno, analiticki i sveobuhvatno.

Leave a Reply