Predsednik Filipina poručio EU: Ne trebamo vaš novac

Predsednik Filipina poručio EU: Ne trebamo vaš novac

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte nazvao je zvaničnike EU “kučkinim sinovima”, nakon što su poslanici Evropskog parlamenta objavili rezoluciju kojom se poziva na obuzdavanje i ponovno razmatranje njegovog načina vođenja rata protiv droge.

Duterte je kritikovao EU zbog toga što insistira da fokusira svoju kampanju na rehabilitaciju narkomana, preneo je Reuters.

On je tokom sastanka sa kineskim biznismenima pohvalio Kinu zbog pozajmica i pomoći koju pruža Filipinima, rekavši da mu ne treba EU niti “idiotski programi rehabilitacije” koji nisu sprečili zavisnike da pljačkaju, siluju i ubijaju.

“Znači, dobijamo pomoć u teškim vremenima zato što pristiže mnogo (kineskog) novca. EU se obratila nama i za problem droge žele rešenje koje se zasniva na zdravstvu. Kučkini sinovi”, rekao je Duterte.

On je dodao da evropski program rehabilitacije podrazumeva “davanje droga kao što su kokain, marihuana i heroin zavisnicima”.

Duterteov rat protiv droge uzbunio je međunarodnu zajednicu, jer je do sada ubijeno više od 2.500 ljudi u policijskim akcijama, navodi AP.

Ovo nije prvi put da Duterte napada EU. U septembru prošle godine je na osudu koju mu je uputio Evropski parlament zbog “aktuelnog talasa vansudskih pogubljenja i ubistava na Filipinima” odgovorio psovkama i vulgarnim gestom.

“Vi to činite kako biste okajali svoje grehe”, kazao je Duterte uz psovke, u obraćanju lokalnim zvaničnicima u južnom gradu Davao, iz koga potiče.

Duterte je tada posebno istakao Francusku i Veliku Britaniju i rekao da su članovi Evropskog parlamenta “licemeri” čiji su preci iz kolonijalne ere ubili “hiljade” Arapa i pripadnika drugih naroda.

Nepunih mesec dana nakon toga Duterte je u govoru ponovo “osuo paljbu” i po EU rekavši da Unija, koja ga je ponovo kritikovala zbog ubistava, “treba bolje da izabere čistilište, pakao je pun”.

Prvi put pažnju javnosti privukao je rekavši bivšem predsedniku SAD Baraku Obami da “ide dođavola”.

Izvor:Tanjug
Previous Promene na čelu NIS-a: Kiril Tjurdenjev novi generalni direktor
Next Siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, gora samo Bugarska

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Persijski zaliv: “Neprofesionalno ponašanje” iranskog broda u blizini američkog

Patrolni brod američke mornarice bio je primoran da promeni kurs plovidbe pošto mu se iranski brod neposredno približio na samo devedesetak metara u Persijskom zalivu.

Geopolitika 0 Comments

Islamska država preuzela odgovornost za novogodišnji napad u Istanbulu

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u noćnom klubu u Turskoj u novogodišnjoj noći u kojem je ubijeno 39 ljudi.

Geopolitika 0 Comments

Libija: Sirt pod kontrolom provladinih snaga

Libijske snage preuzele su danas potpunu kontrolu nad Sirtom, gradom koji su držali džihadisti Islamske države, saopštili su zvaničnici.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply