Poraz za Trampa: Povučen predlog o ukidanju “Obamacare”

Poraz za Trampa: Povučen predlog o ukidanju “Obamacare”

Republikanski lideri u Predstavničkom domu američkog Kongresa su zbog nedovoljnog broja glasova povukli svoj predlog zakona o zdravstvenoj nezi, o kojem je danas trebalo da se glasa, javlja AP.

Time su republikanski lideri želeli da izbegnu ponižavajući poraz za predsednika Donalda Trampa, ocenjuje američka agencija.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan (Paul Ryan) povukao je predlog zakona sa dnevnog reda nakon što ga je Tramp pozvao i zatražio da obustavi raspravu i glasanje o spornom predlogu zakona, rekla je Rajanova portparolka Ešli Strong (AshLee Strong).

Tramp je, međutim, ranije danas pozvao republikance da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace postojeći zakon, takozvani “Obamacare”, upozorivši da će u protivnom izgubiti svaku priliku da ga reformišu, objavili su američki mediji.

“Posle sedam strašnih godina “Obamacare”, ovo je konačno vaša šansa za veliki plan!”, napisao je Tramp na Twiteru, preneo je AP.

Taj ultimatum, Tramp je objavio pošto je Predstavnički dom Kongresa već bio odložio glasanje o reformi za jedan dan, jer je postalo očigledno da deo republikanaca ne želi da podrži plan.

Poništavanje “Obamacare”, zdravstvene politike bivšeg predsednika Baraka Obame koja je obeležila njegova dva mandata, bilo je jedno od najglasnijih predizbornih Trampovih obećanja.

Ovakav ishod baca sumnju na mogućnost Donalda Trampa da provede svoje ambiciozne ekonomske planove, uključujući fiskalne podsticaje, smanjenje poreza i korporativne olakšice, mišljenja su analitičari.

Ministar finansija najavio poresku reformu do avgusta

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) rekao je danas da će se Trampova administracija ubrzo posvetiti poreskoj reformi kako bi Kongres usvojio nov zakon do avgusta.

Mnučin je kazao da će se istim zakonom smanjiti porez i za pojedince i za kompanije.

On je rekao da predlog zakona o poreskoj reformi, koji je podnet Predstavničkom domu, ima i pozitivne i negativne aspekte, ali nije precizirao da li će u predlogu zakona ostati i sporan porez na prihod od prodaje uvezene robe.

Mnučin je u intervjuu za sajt Axios rekao da će u Trampovom predlogu za veća izdvajanja za infrastrukturu verovatno biti predvidjeno 100 do 200 milijardi dolara iz federalnog budžeta, a da bi od javno-privatnih partnerstava moglo da dodje i do hiljadu milijardi dolara.

Izvor:Agencije
Previous Siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, gora samo Bugarska
Next Centralna banka Rusije snizila referentnu kamatnu na 9,75 odsto

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Ubrzana realizacija ruskog kredita, smena direktora zbog kašnjenja potrebne dokumentacije

Infrastruktura železnice Srbije je ubrzala realizaciju projekata koji se finansiraju ruskim kreditom i zbog kašnjenja potrebne dokumentacije smenjeni su odgovorni direktori, izjavio je danas v.d. generalni direktor tog preduzeća Dušan

Najvažnije vesti 0 Comments

Ivan Nikolić: Godina rekordno počela, stope tolike da će se teško održati

Saradnik MAT-a Ivan Nikolić izjavio je na konferenciji za novinare da je godina počela vrlo uspešno.

Tema dana 0 Comments

Diners Club Beograd zatražio od suda pokretanje stečaja

Diners Club International Belgrade (DCIB) danas je nadležnom sudu podneo zahtev za pokretanje stečajnog postupka, saopštila je ta kompanija.

1 Comment

Leave a Reply