Poraz za Trampa: Povučen predlog o ukidanju “Obamacare”

Poraz za Trampa: Povučen predlog o ukidanju “Obamacare”

Republikanski lideri u Predstavničkom domu američkog Kongresa su zbog nedovoljnog broja glasova povukli svoj predlog zakona o zdravstvenoj nezi, o kojem je danas trebalo da se glasa, javlja AP.

Time su republikanski lideri želeli da izbegnu ponižavajući poraz za predsednika Donalda Trampa, ocenjuje američka agencija.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan (Paul Ryan) povukao je predlog zakona sa dnevnog reda nakon što ga je Tramp pozvao i zatražio da obustavi raspravu i glasanje o spornom predlogu zakona, rekla je Rajanova portparolka Ešli Strong (AshLee Strong).

Tramp je, međutim, ranije danas pozvao republikance da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace postojeći zakon, takozvani “Obamacare”, upozorivši da će u protivnom izgubiti svaku priliku da ga reformišu, objavili su američki mediji.

“Posle sedam strašnih godina “Obamacare”, ovo je konačno vaša šansa za veliki plan!”, napisao je Tramp na Twiteru, preneo je AP.

Taj ultimatum, Tramp je objavio pošto je Predstavnički dom Kongresa već bio odložio glasanje o reformi za jedan dan, jer je postalo očigledno da deo republikanaca ne želi da podrži plan.

Poništavanje “Obamacare”, zdravstvene politike bivšeg predsednika Baraka Obame koja je obeležila njegova dva mandata, bilo je jedno od najglasnijih predizbornih Trampovih obećanja.

Ovakav ishod baca sumnju na mogućnost Donalda Trampa da provede svoje ambiciozne ekonomske planove, uključujući fiskalne podsticaje, smanjenje poreza i korporativne olakšice, mišljenja su analitičari.

Ministar finansija najavio poresku reformu do avgusta

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) rekao je danas da će se Trampova administracija ubrzo posvetiti poreskoj reformi kako bi Kongres usvojio nov zakon do avgusta.

Mnučin je kazao da će se istim zakonom smanjiti porez i za pojedince i za kompanije.

On je rekao da predlog zakona o poreskoj reformi, koji je podnet Predstavničkom domu, ima i pozitivne i negativne aspekte, ali nije precizirao da li će u predlogu zakona ostati i sporan porez na prihod od prodaje uvezene robe.

Mnučin je u intervjuu za sajt Axios rekao da će u Trampovom predlogu za veća izdvajanja za infrastrukturu verovatno biti predvidjeno 100 do 200 milijardi dolara iz federalnog budžeta, a da bi od javno-privatnih partnerstava moglo da dodje i do hiljadu milijardi dolara.

Izvor:Agencije
Previous Siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, gora samo Bugarska
Next Centralna banka Rusije snizila referentnu kamatnu na 9,75 odsto

You might also like

Berza 1Comments

Vrednost evra naglo porasla nakon komentara iz SAD da je evropska valuta “potcenjena”

Vrednost evropske valute u utorak je naglo porasla nakon izjave šefa Trampovog Nacionalnog trgovinskog veća Petera Navara, da je evro “potcenjen” i da Nemačka “eksploatiše” zajedničku valutu.

Tema dana 0 Comments

SAD: Hillary Clinton ili Donald Trump

Danas će oko 225 miliona Amerikanaca birati na predsedničkim izborima između republikanca Donalda Trumpa i demokratske kandidatkinje Hillari Clinton.

Makroekonomija 0 Comments

Martin Knapp: Razmena Srbije i Nemačke dostigla 3,4 milijarde evra

Do kraja prošle godine ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je vrednost od gotovo 3,4 milijarde evra, izjavio je danas izvršni član Upravnog odbora Nemačko – srpske privredne komore Martin

1 Comment

Leave a Reply