Ljajić danas sa rukovodstvom “Agrokorovih firmi” u Srbiji, sudbina 10.000 radnika glavna tema

Ljajić danas sa rukovodstvom “Agrokorovih firmi” u Srbiji, sudbina 10.000 radnika glavna tema

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastaće se danas sa rukovodstvom “Agrokorovih” firmi u Srbiji, a jedna od tema razgovora biće sudbina 10.000 radnika, koliko taj koncern zapošljava u našoj zemlji, saznaje Politika.

Kako navodi taj list, očekuje se da će se na sastanku u Ministarstvu trgovine otvoriti i pitanje dugova prema dobavljačima u našoj zemlji jer su pojedini proizvođači hrane tvrdili da čekaju po četiri meseca da od “Agrokora” naplate robu.

“Politika” navodi da nezvanično može da se čuje da je dobar deo tih docnji poslednjih dana izmiren.

Beogradski list podseća da je Ivica Todorić, vlasnik tog koncerna, koji godišnje prihoduje 6,5 milijardi evra, zapao u finansijske probleme.

Od tada se u javnosti sve češće postavlja pitanje kako će se proces njegovog razduživanja odraziti na poslovanje kompanija u Srbiji.

“Politika” tvrdi, pozivajući se na “upućene” izbore, da nema govora da će srpska država iz budžeta pomagati Todoriću što su mu, kako navodi, eksplicitno poručili i zvaničnici hrvatske države.

“Baš kao što se pre nekoliko dana potpredsednica hrvatske vlade zadužena za privredu Martina Dalić sastala sa dobavljačima, kojima Todorić u Hrvatskoj duguje više od dve milijarde evra, tako se i ovdašnji državni zvaničnici sastaju sa direktorima ‘Agrokorovih’ firmi, vodeći računa o ekonomskom interesu ovdašnje privrede”, navodi list.

Najveća Todorićeva kompanija u Srbiji je “Merkator S”, u okviru koje posluju “Idea” i “Roda”.

Prema poslednjim podacima Agencije za privredne registre, firma je 2015. ostvarila poslovni prihod od 112,23 milijarde dinara.

Ni dugovi “Merkatora” u Srbiji nisu zanemarljivi i iznose nešto više od 50 milijadri dinara, tvrdi “Politika”.

Todorić u Srbiji poseduje i zrenjaninski “Dijamant”, “Frikom”, Kikindski mlin, “MG mivelu” i “Novu slogu”.

Konzorcijum srpskih banaka svojevremeno je odobrio zajam za spas “Merkatora S”.

Politika navodi, pozivajući se na “bankarske krugove’, da je reč o kreditu konzorcijuma srpskih banaka u ukupnom iznosu od oko 120 miliona evra, koji na naplatu stiže 2018. godine.

Bankari kažu da je imovina “Merkatora” u Srbiji pod hipotekom.

Izvor:Tanjug
Previous Pucnjava u hotelu Prag, ranjen Predrag Ranković Peconi
Next Rusija od prodaje oružja zaradila 15 milijardi evra u prošloj godini

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Fed povećao kamatnu stopu za četvrt poena

Američke Federalne rezerve povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrt poena i odlučile da ove godine bude ukupno tri povećanja.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Gazprom upetrostručio dobit u drugom kvartalu

Neto dobit ruskog proizvođača gasa Gazproma više je nego upeterostručena u drugom tromesečju zahvaljujući višim cenama energije.

Kompanije 0 Comments

Banka HSBC seli 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz

Britanska banka HSBC, najverovatnije će preseliti 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz, pošto Velika Britanija u sklopu izlaska iz EU planira da napusti i jedinstveno tržište, rekao je direktor

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply