Lavrov : Kriza u Makedoniji veštački izazvana, Crna Gora popustila pred ultimatumom

Lavrov : Kriza u Makedoniji veštački izazvana, Crna Gora popustila pred ultimatumom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je zapadne zemlje na opasnost od zaoštravanja situacije u Makedoniji.

U Makedoniji je trenutno izuzetno složena situacija, možemo je čak nazvati i svojevrsnom krizom, koja je umnogome veštački izazvana i vodi ka društvenoj podeli, rekao je Sergej Lavrov, izrazivši nadu da će “Zapad razumeti opasnost te situacije”.

Kada je reč o Crnoj Gori, Lavrov je rekao da žali što je ta zemlja rešila da uđe u NATO.

“Crna Gora je popustila pred ultimatumom – ili Rusija ili NATO i odlučila da zanemari ekonomski aspekt i da žrtvuje odnose sa Rusijom. Neka je ta odluka na savesti crnogorskih lidera, kao i rukovodilaca NATO-a”, poručio je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Ministar inostranih poslova Rusije upitao je i na koji način će članstvo Crne Gore doprineti povećanju bezbednosti NATO pakta.

Lavrov se osvrnuo i na problematiku celokupnog balkanskog regiona, pogotovo kada je reč o navodnim provokativnim dejstvima Rusije.

Sve normalne veze balkanskih zemalja sa Rusijom istog časa postaju briga pojedinih zvaničnika, koji to komentarišu kao mešanje Rusije u unutrašnja pitanja Balkana. Mi se ne plašimo takvih izjava, naši stavovi se poklapaju sa stavovima mnogih zemalja Balkana, rekao je Lavrov.

Lavrov se osvrnuo i na optužbe upućene Moskvi na račun mešanja u izborni proces drugih zemalja i naglasio da se Rusija time ne bavi.

“Mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja drugih zemalja, pa ni u izborne procese. Zapanjim se svaki put kada pročitam u novinama apsolutne izmišljotine o navodnom mešanju u izbore u Francuskoj ili Nemačkoj”, kazao je Lavrov.

Lavrov je dodao i da će se Rusija sa apsolutnim poštovanjem odnositi prema rezultatima izbora u Francuskoj i Nemačkoj.

Izvor:RTS
Previous Beogradska berza: Novi pad indeksa, Komercijalna banka najprometnija
Next Slovačka ubrzala postupak izdavanja radnih dozvola, nove olakšice za radnike izvan EU

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Astana: Pregovori o miru u Siriji počeli razmenom uvreda

Izaslanik sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Astani Bašar Džafari kritikovao je govor vođe pobunjenika na otvaranju pregovora u Kazahstanu, nazvavši ga “provokativnim” i “uvredljivim”.

Geopolitika 0 Comments

Zapadne sile traže uvođenje sankcija Damasku

Velika Britanija i Francuska pozvale su juče Ujedinjene nacije da uvedu sankcije Siriji nakon što je istraga UN utvrdila da je sirijski režim izvodio hemijskim oružjem.

Politika 0 Comments

Oštra reakcija Moskve na izjave hrvatskog premijera tokom posete Ukrajini

Rusija je pozvala zvanični Zagreb da Ukrajincima ne nude iskustva “mirne reintegracije”, već da se pozabave rešenjem sopstvenih problema vezanih za prava Srba i drugih nacionalni manjina u Hrvatskoj.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply