Azijske berze zabeležile manji skok

Azijske berze zabeležile manji skok

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjih oštrih gubitaka, dok se dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 odsto, nakon što je juče pao za  više od 1 odsto.

Azijske ulagače umirio je jučerašnji rast S&P 500 i stagnacija Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon što su dan pre palili više od 1 odsto, što nije zabeleženo od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsednika SAD-a.

Poslednjih meseci cene su akcije snažno rasle zahvaljujući Trumpovim obećanjima da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim poslovnim sektorima.

No, zbog velike polemike u Washingtonu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump ukinuo tzv. Obamacare, i neizvesnosti po pitanju prolaska tog zakona u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti sprovesti svoje planove.

Stoga na tržištima vlada oprez uoči glasovanja o tom zakonskom predlogu u četvrtak uveče.

“Glasanje o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti veliki je test za Trumpa. Ako ga ne uspe progurati, to bi dodatno naštetilo akcijama. To takođe povećava rizike da bi i njegove druge politike, kao što je smanjenje poreza, mogle biti odložene”, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u firmi Mizuho Securities.

Podršku tržištima pruža oporavak cena nafte od jučerašnjeg pada na najniže nivoe u četiri meseca, nakon što je objavljeno da su prošle nedelje zalihe nafte u SAD-u, iako već ionako na rekordnim nivoima, porasle više nego što su analitičari očekivali.

Jutros je na američkom tržištu cena barela porasla 0,7 odsto, 48,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,6 odsto, na 50,95 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom, zbog čega je njegova vrednost prema korpi valuta sinoć pala na najniže nivoe u sedam nedelja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 99,81 bod.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 111,45 jena, nakon što je sinoć skliznuo na 110,75 jena, najniži nivo od novembra.

Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra skliznula na 1,0790 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0805 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 skočio
Next Prihodi kompanije Nike usporili

You might also like

Svetske berze

Dow skočio 200 poena, ostvarivši najbolji nedeljni start još od 2006. godine

Prva nedelja u ovoj godini završena je na Wall Streetu u sasvim pozitivnom tonu, uzevši u obzir da je u petak Dow skočio 220 poena, napredujući 0,8%, dok je na

Berza

Beogradska berza: Aerodrom prvi put od februara prelazio granicu od 1.000 dinara

Današnji trgovački dan doneo je odličan promet od 399,1 milion RSD (3,2 miliona EUR), zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama. Oba berzanska indeksa beleže blagi rast već drugi uzastopni dan, a

Berza

Analitičar predviđa da će vrednost bitcoina biti 100.000 dolara

Bitcoin bi mogao da dostigne vrednost i 100.000 dolara u narednih deset godina, rekao je analitičar koji je predvidio i sadašnji rekord ove valute.