Teroristički napad u Londonu ispred zgrade britanskog parlamentna

Teroristički napad u Londonu ispred zgrade britanskog parlamentna

Četiri osobe su poginule i najmanje 20 je povređeno danas u dva napada u Londonu, saopštila je večeras policija.

“Četiri osobe su poginule, među kojima jedan policajac i muškarac za kojeg se veruje da je napadač”, rekao je načelnik policije Mark Rouli.

Kod zgrade Britanskog parlamenta ubijen je napadač koji je nožem ranio policajca.

Skoro istovremeno jedno vozilo je pokosilo pešake na obližnjem mostu u centru Londona gde je jedna žena poginula, a potom je umro jedan od veoma teško povređenih.

Policija je nekoliko sati blokirala okolinu Parlamenta i saopštila da oba događaja smatra terorističkim incidentima.

Uporedo je proglašena veoma visoka opasnost od međunarodnog terorizma u Velikoj Britaniji.

Novinarka agencije Beta je javila ranije da su na mesto napada mnogobrojne novinarske ekipe, ali da se u ostalim delovima Londona život odvija gotovo normalno.

Na mostu, svedoci opisuju kako je vozilo udarilo između osam i deset osoba, a nekadašnji ministar inostranih poslova Poljske Radoslav Sikorski koji se tu zatekao, izjavio je da je video najmanje pet osoba kako leže na zemlji “pokošene” automobilom koji je vozio trotoarom punim pešaka.

Poslanici, koji su bili usred sednice, ostali su dva sata zatvoreni u zgradi dok je policija nije pretražila, a premijerka Tereza Mej je odmah izvedena iz Parlamenta.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade i još se ne zna koliko je bilo napadača.

Britanske vlasti kažu da su u poslednje četiri godine sprečile 13 terorističkih zavera, i Velika Britanija je bila pošteđena napada kakvih je bilo drugde u Zapadnoj Evropi.

Danas je godišnjica terorističkih bombaških napada na briselskom aerodromu i u metrou, sa ukupno 32 žrtve, a sveže je sećanje i na nedavne napade vozilima u Berlinu i u Nici.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo da su medju povređenima na mostu i francuski đaci na ekskurziji, a premijer Francuske Bernar Kazenev je ponudio podršku i povređenim đacima i njihovoj rodbini, kao i Velikoj Britaniji.

Prošle godine jedan ekstremi desničar je ubio britansku poslanicu Džo Koks koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u EU.

Pre toga jedan napadač je izbo troje ljudi na železničkoj stanici u Londonu u znak osvete zbog napada britanskog vazduhoplovstva na Islamsku državu u Siriji.

Još jedan napad u Velikoj Britaniji je bio 2013. kada su dvojica muslimana poreklom iz Nigerije, na ulici ubila britanskog vojnika Lija Rigbija.

Najteži napad u mirno doba u Velikoj Britniji do sada, bio je 7. jula 2005, kada su četiri bombaša Al Kaide na tri stanice metroa i u jednom autobusu ubila 52 čoveka.

Izvor:Beta
Previous Cene nafte u padu, zalihe u SAD na novim rekordnim nivoima
Next NBS: Bankari i privrednici očekuju stabilnu inflaciju

You might also like

Društvo 0 Comments

Zemlje širom sveta pogođene hakerskim napadima

Veliki hakerski napadi pogodili su mnoge organizacije sveta, uključujući i organizacije zdravstvenog sistema Velike Britanije i firme u Španiji.

Društvo 1Comments

VOICE: Arapska kompanija obećala profit, a upropastila Karađorđevo

Vlada Srbije neće da objavi koliko je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Rawafed, s kojom je Srbija 2014. osnovala zajedničko preduzeće, uplatila novca u budžet na ime zakupa 3.534

Društvo 0 Comments

Više od 100.000 građana u nedozvoljenom minusu

Oko 110.000 građana Srbije ima problem da izađe iz nedozvoljenog minusa, a ova vrsta pozajmice ih papreno košta – kamatne stope idu i do čak 70 odsto godišnje. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply