Ministarstvo privrede poništilo prodaju hotela “Prag”

Ministarstvo privrede poništilo prodaju hotela “Prag”

Ministarstvo privrede Srbije je poništilo prodaju 32,6 odsto akcija beogradskog hotela “Prag” kompaniji “Kopernikus sistemi” jer je u postupku prodaje cena akcija tog hotela na Beogradskoj berzi dostigla značajno veću cenu od one po kojoj su prodate na aukciji.

Kompanija “Kopernikus sistemi” iz Beograda je za 32,6 odsto akcija hotela “Prag”, koje su bile u vlasništvu državog Registra akcija i udela, dala cenu od 907.200 evra, odnosno oko 5,2 evra po akciji, a početna cena na aukciji na kojoj su učestvovala tri ponuđača bila je 907.156 evra.

Kako je navelo Ministarstvo privrede, tokom trajanja postupka prodaje dela akcija hotela “Prag” njihova cena je na tržištu hartija od vrednosti porasla sa 500 dinara po akciji na 1.736 dinara, odnosno na 14 evra po akciji, što je rast od 347,2 odsto. Tržišna vrednost tog hotela je tako porasla sa 267.639.000 dinara na 929.242.608 dinara.

Na Beogradskoj berzi je 13. marta, tri dana posle aukcijske prodaje udela u hotelu “Prag” kompaniji “Kopernikus sistemi”, prodato 64,1 odsto ukupnog kapitala tog hotela. Taj većinski paket akcija hotela posedovala je novosadska firma IB investment koja je vlasničke hartije prodala “Kopernikus sistemima”.

Ministarstvo privrede je pre potpisivanja ugovora poništilo aukcijsku prodaju 32,6 odsto akcija hotela na kojoj je cena bila 2,5 evra po akciji, jer je ocenjeno da bi tom prodajom bio oštećen budžet Srbije.

Udeo od oko 70 odsto hotel “Prag” je 2007. godine za 10 miliona evra kupio konzorcijum domaćih privrednika koji su kasnije preprodali vlasničke udele.

Izvor:RTS
Previous Kinezi zainteresovani za Agrokor
Next Pucnjava u hotelu Prag, ranjen Predrag Ranković Peconi

You might also like

Produktna berza: Žetva pšenice uvećala promet za tri i po puta

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za tri i po puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe

Produktna berza: Pšenica u fokusu trgovanja

Drugu nedelju za redom na „Produktnoj berzi“ u fokusu trgovanja je pšenica.

Svetske berze 0 Comments

Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Pad cena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mesec zaredom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply