Kinezi zainteresovani za Agrokor

Kinezi zainteresovani za Agrokor

Rešenje za Agrokorove probleme moglo bi doći iz sasvim neočekivanog smera, tačnije iz Kine. Pri tom uopšte ne insistiraju na većinskom udelu već na udelu koji će im dati “pravo glasa” o strateškim odlukama najjačeg maloprodajnog lanca u regionu.

Još od prošle godine poznato je kako su kineski investitori bili posebno zainteresovani da uđu u Agrokor u slučaju javne ponude akcija na Londonskoj berzi koja se zasad nije dogodila.

Na neki način kineski ulazak u priču bio bi i brana za “ruski zagrljaj” jer postaje očito da će upravo ruski poverioci odigrati glavnu ulogu u svim scenarijima oko sudbine Agrokora.

A tu interesi nisu samo ekonomski već i politički.

Na to se nadovezuje jučerašnja informacija kako su zvaničnici ICBC-a posetili Ivicu Todorića, pišu „24sata“. Todorića je posetio jedan od najuticajnijih svetskih bankara i dugogodišnji lider ICBC-a Jiang Jianquing. ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) je jedna od četiri najveće kineske komercijalne banke koje su u državnom vlasništvu. Jianquing je u vrhu kineskog bankarstva proveo gotovo 40 godina. Agencija Bloomberg ga je prozvala ‘vrhunskim poznavaocem finansijskih kriza’.

Izvor: Wisebroker

Previous Srbija za inovacije izdvaja 0,73 odsto BDP-a, a Švajcarska tri odsto
Next Ministarstvo privrede poništilo prodaju hotela "Prag"

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

JAB kupuje Panera Bread za više od sedam milijardi dolara

Evropska kompanija JAB ugovorila je danas kupovinu američke firme Panera Bread za više od sedam milijardi dolara.

Prehrambena industrija 0 Comments

Odlukom suda bivšim akcionarima Jaffe 163 miliona dinara

Odlukom Privrednog apelacionog suda u Beogradu, bivšim akcionarima Jaffe biće isplaćen dodatni iznos na cenu po kojoj im je većinski vlasnik ove kompanije prinudno otkupio akcije, saopštio je Centralni registar

Alibaba Group ulaže u eSports 150 milona dolara

Alibaba Group je marta ove godine najavio prodor u eSports sa turnirima vrednim oko 3,7 miliona dolara, a pre dva dana je potpisan ugovor o “ekskluzivnom strateškom partnerstvu”, čime je preduzet drugi korak

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply