Evropske berze zabeležile veliki pad

Evropske berze zabeležile veliki pad

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija zabeležile su veliki pad, nastavljajući pad od prethodnog dana, a pod najvećim su pritiskom rudarski i bankarski sektor.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,7 odsto, nakon što je juče pao 0,5 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,95 odsto, na 7.306 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,80 odsto, na 11.866 bodova, a pariski CAC 0,90 odsto, na 4.957 bodova.

Evropske berze uzdrmao je jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu za više od 1 odsto, što nije zabeleženo od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsednika SAD-a.

Poslednjih meseci cene su akcija snažno rasle zahvaljujući Trumpovim obećanjima da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim poslovnim sektorima.

No, zbog velike polemike u Washingtonu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump ukinuo tzv. Obamacare, i neizvesnosti po pitanju prolaska tog zakona u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti sprovesti svoje planove.

Najviše su jutros pale, 1,5 odsto, cene akcija u rudarskom sektoru jer je cena bakra pala na najniži nivo u dve nedelje.

Više od 1 odsto pale su i cene akcija u bakarskom sektoru, a zbog pada cena nafte pod pritiskom je i naftni sektor.

Na londonskom je tržištu cena barela jutros pala 0,6 odsto, na 50,65 dolara.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio na gubitku 1,4 odsto, što je njegov najveći dnevni pad od polovine decembra.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks pao 2,1 odsto, na 19.041 boda, što je najviše posledica jačanja jena jer zbog toga japanski proizvodi na inostranim tržištima postaju manje cenovno konkurentni.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Mali: Podignut kreditni rejting grada Beograda sa B1 na BA3
Next Forbes objavio listu najbogatijih žena na svetu

You might also like

Evropske berze skočile na početku nedelje

Na europskim bvrzama u ponedeljak ujutro cene akcija porasle su u svim najvažnijim sektorima, a najviše u bankarskom i rudarskom.

Azijske berze: Snažan rast indeksa

Na azijskim berza su indeksi snažno porasli jer je ulagače ohrabrio izvštaj koji pokazuje da zapošljavanje u SAD-u raste, dok je inflacija nejaka, što je umanjilo strahove od ubrzanja tempa povećanja

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Drugi dan zaredom indeksi rastu

Na evropskim berzama su u sredu ujutro cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer tržišta podržava rast cena sirovina i nada ulagača da će centralne banke uvesti nove podsticajne ekonomske mere.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply