Raste popularnost evra, najveće banke u svetu povećale prognoze za evropsku valutu

Raste popularnost evra, najveće banke u svetu povećale prognoze za evropsku valutu

Deset najvećih svetskih banaka je povuklo svoje prognoze o padu evra na paritet sa dolarom ili niže, pokazalo je najnovije istraživanje Reutersa.

Iako su analitičari Barclays bank i Morgan Stanley unapredili svoje prognoze, još uvek vide evro ispod jednog dolara, na 99 US centi do kraja godine.

Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas i Goldman Sachs predviđaju kurs evra oko 1$ ili iznad.

Po prognozama JP Morgan evro će do kraja godine porasti do 1,15 dolara, dok HSBC predviđa kurs evra na 1,10 dolara već za nekoliko meseci.

Američka Citibank, najveći svetski trgovac devizama, povećala je svoje prognoze za narednih šest meseci sa 0,98 EUR/USD na 1,04 EUR/USD. Citibank navodi nekoliko razloga za ovakve prognoze, uključujući odlaganje Trampovog fiskalnog i poreskog plana, povećana očekivanja da Evropska centralna banka pooštri monetarnu politiku i poraz predsedničkog kandidata, koja se zalaže za ukidanje evra, Marine Le Pen u Francuskoj.

Američki dolar je pod pritiskom od polovine prošle nedelje kada je američka centralna banka Fed povećala kamatne stope, što je bilo očekivano, ali su se tržišni učesnici nadali jasnijim signalima o budućoj dinamici i većem povećanju kamatnih stopa FED-a, odnosno investitori su očekivali još tri povećanja umesto dva u 2017. godini.

Pored toga, sastanak ministara finansija i guvernera banaka zemalja iz grupe G20 samo se pridodao na obnovljenu zabrinutost u vezi trgovinskih odnosa Sjedinjenih Država sa svetom i u vezi posledica brige koju Bela kuća iskazuje u pogledu jakog dolara. U saopštenju sa sastanka G20 izostavljeno je obećanje koje se odnosi na izbegavanje manipulacija valutama radi sticanje prednosti u odnosu na konkurenciju, napominju analitičari.

S druge strane, evro podržavaju nagoveštaji da bi Evropska centralna banka mogla povećati kamatne stope pre isteka programa otkupa obveznica, poznatijeg kao kvantitativno labavljenje (QE).

Ewald Nowotny, guverner Centralne banke Austrije i član Upravnog saveta Evropske centralne banke rekao je da bi ECB mogla odustati od labave monetarne politike ali na drugačiji način nego američka centralna banka.

“Američki model je da se prvo završi program otkupa obveznica, ali ECB neće slediti taj način. Takođe, sve kamatne stope ne bi trebalo povećavati istovremeno i u istoj meri”, dodao je on.

“ECB će verovatno pre povećati kamatu na depozite, nego referentnu”, rekao je Novotni u intervjuu za nemački Handelsblatt.

Vrednost evra prema dolaru nije se u ponedeljak bitnije menjala. Kasno sinoć evrom se na međunarodnim tržištima valuta trgovalo za 1,0742 dolara, u poređenju sa 1,0738 na kraju prošle nedelje.

Izvor:Agencije
Previous Vlasnik British Airwaysa pokreće novu niskobudžetnu vazduhoplovnu kompaniju
Next EU ograničava, a Kina obustavlja uvoz mesa iz Brazila

You might also like

Kompanije 0 Comments

Goša Montaža poništila 4,5 odsto sopstvenih akcija

Montažno preduzeće Goša Montaža (GMON) poništilo je 11.466 sopstvenih akcija (4,5% od ukupnog broja), na teret sopstvenog kapitala, koje je steklo od nesaglasnih akcionara pre više od tri godine.

Dinar oslabio prema evru, ojačao u odnosu na dolar

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,3885 dinara za evro.

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte u padu, zalihe u SAD na novim rekordnim nivoima

Cene nafte na međunarodnim tržištima beleže negativan smer nakon podatka da su zalihe u Sjedinjenim Državama dostigle nove rekordne nivoe, čime su ozbiljno ugroženi napori OPEC-a da smanji prekomernu snabdevenost tržišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply