I Renault manipulisao testovima emisija štetnih gasova

I Renault manipulisao testovima emisija štetnih gasova

Detalji iz izveštaja kancelarije u Parizu za suzbijanje prevara bacili su oko na Renault.

Reč je o strategiji lažiranja radi uticaja na rezultate ispitivanja emisija gasova prilikom registracije vozila. Ulagači su reagovali nervozno, cena akcije u petak je potonula sedam odsto u odnosu na dan pre objave, u sredu.

Pozadina celog slučaja je istraživanje koje je Francuska sprovela nakon skandala sa Volkswagenom 2015. kada je otkriveno da je nemački proizvođač automobila manipulisao programom izduvnih testova, a što je šokiralo celu industriju.

Mesecima je bilo poznato da je pariska kancelarija za suzbijanje prevara prosledila svoj nalaz o vozilima Renaulta pravosuđu. Od januara ove godine istražitelji su istraživali sumnje o varanju. Ali, list “Liberation” i drugi francuski mediji sada su prvi put izneli pojedinosti. U dokumentu se navodi:

“Rezultati sugerišu postavljanje lažnih uređaja kako bi se sugerisala smanjena emisija azotnih oksida u posebnim uslovima autorizovanih testova i na taj način uskladila sa odgovarajućim limitima”. 

Prema poslovnom listu Les Echos Renault je osumnjičen da je postavio svoje emisije tako da rade savršeno pri standardnim laboratorijskim testovima, ali ne i u drugim uslovima. Ukupno je pogođeno 900.000 vozila. Organ Ministarstva za ekonomske poslove govori o “svesnoj i namernoj” strategiji. Odeljenje Ministarstva za ekonomske odnose nije komentarisalo ovaj izveštaj.

U proizvođaču automobila su besno reagovali navodeći da su nepravedno optuženi. Thierry Bollore, Renaultov menadžer zadužen za konkurentnost, rekao je da proizvođač automobila nije koristio lažirani softver: “Renault automobili nikada nisu bili opremljeni takvim sistemima”. 

U razgovoru za list Le Figaro optužbe je odbacio kategorički: “Renault nije prevario, niti vara.” 

Emisija gasova bila je često raspravljana tema od objave afere sa VW-om. U stvarnoj potrošnji emisije su često znatno veće nego u laboratoriji, što su pokazala i merenja u Francuskoj za Renault modele.

Izvor: Agencije
Previous Azijske berze: Akcije dostigle najviši nivo u poslednjih 15 meseci
Next Ljajić: Ove nedelje sastanak sa rukovodstvom "Agrokorovih" firmi u Srbiji

You might also like

Transport 0 Comments

Za beogradski aerodrom zainteresovano osam kompanija

Osam svetskih kompanija, medju kojima su francuski Vinci i nemački Fraport, zainteresovano je za partnerstvo ili upravljanje sa beogradskim aerodromom Nikola Tesla.

Banke i finansije 0 Comments

SoftBank zbog duga prodaje udeo u Alibabi

Zbog otplate duga japanska SoftBanka prodaće vlasnički udeo u kineskom online gigantu Alibabi, u vrednosti od najmanje 7,9 milijardi dolara.

Transport 0 Comments

Sve češća kupovina automobila na lizing ili na kredit u Srbiji

Na sajmu automobila u Beogradu ponuđena su čak 26 automobila do 10.000 evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply