Evro premašio 1,08 dolara, britanska funta dobitnik dana

Evro premašio 1,08 dolara, britanska funta dobitnik dana

Evrom se u utorak trgovalo oko, i iznad, nivoa 1,08 dolara , što je najviša cena evropske valute prema američkoj u poslednjih šest nedelja.

Evro je ojačao i prema švajcarskom franku, 0,16 odsto, na 1,0741 franka, dok je prema ruskoj rublji, zahvaljujući padu cena nafte, evro na dobitku 1,17% i trguje se za 62,27 rubalja.

Negativan pravac evro je zabeležio prema britanskoj valuti, oslabivši 0,34 odsto. 

Podršku evru danas je pružio povećani optimizam u pogledu francuskih predsedničkih izbora. U sinoćnoj televizijskoj debati francuskih predsedničkih kandidata, nezavisan kandidat Emanuel Makron je prema anketama bio najubedljiviji, što je smanjilo bojazni na tržištima da bi evroskeptična kandidatkinja Le Pen mogla pobediti na izborima u aprilu i izvesti zemlju iz monetarne unije.

Britanska funta (Foto:EAD Solicitors)

Britanska funta (Foto:EAD Solicitors)

Dobitnik na valutnim tržištima danas je bila britanska valuta, koja je ojačala nakon podatka da je inflacija u Velikoj Britaniji porasla na najviši nivo od septembra 2013. godine . Nacionalna služba za statistiku je saopštila da je inflacija u Velikoj Britaniji u februaru je iznosila 2,3 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,8 odsto u januaru. Ovo je prvi put u tri godine da je stopa inflacije iznad dva odsto koju je zacrtala Banka Engleske.

U odnosu na dolar, funta je ojačala 1 odsto, na 1,2482 dolara, najviši nivo od kraja februara.

Dolar je nastavio negativnu seriju, najdužu od novembra meseca. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, oslabio je 0,68%, na 99,48 poena, što je njegov najniži nivo u šest nedelja.

Dolar je počeo slabiti prošle srede nakon sastanka lidera američke centralne banke. Iako su kamatne stope, očekivano, povećane za 0,25%, investitori su ostali razočarani porukom da bi Federalne rezerve mogle u ovoj godini povećati kamate još dva puta, a ne tri kako se očekivalo.

Današnja izjava predsednika Fed-ove filijale u Mineapolisu, Neela Kashkaria izazvala je neizvesnost u pogledu daljnjeg pooštravanja monetarne politike u SAD. On je ponovio da je poslednje povećanje Fed-ovih kamata bila “brzopleta odluka” i da centralna banka ne bi trebala žuriti sa povećanjem kamata.

Pored toga, investitori su sve više uvereni da Trampovi planovi o smanjenju korporativnih poreza i jačanju potrošnje, što je do sada podržavalo dolar, neće tako glatko proći kod američkih zakonodavaca, što bi ih u najboljem slučaju, moglo odložiti planove američkog predsednika.

Izvor:Agencije
Previous Zorana Mihajlović upozorila Puteve Srbije: Ko ne ispunjava obaveze - izgubiće posao
Next Dinar stabilan prema evru, kurs za sredu 123,90

You might also like

Azijske berze oslabile, evro zabeležio veliki pad

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, dok je kurs evra prema dolaru zaronio na najniži nivou 20 meseci jer je italijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku nakon poraza

Svetske berze 0 Comments

Tržišne vrednosti novih tehnologija smenile naftu

Nafta je na vrhu liste najvećih kompanija po tržišnoj vrednosti u poslednjih 15 godina izgubila primat u konkurenciji novih tehnologija.

Kompanije 0 Comments

Sedam srpskih kompanija među 500 sa najvećim prometom u CIE

Najuspešnijih 500 kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 miliardi EUR u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply