EU ograničava, a Kina obustavlja uvoz mesa iz Brazila

EU ograničava, a Kina obustavlja uvoz mesa iz Brazila

Neki od najvećih uvoznika mesa iz Brazila, kao što su Kina i EU, obustavili su ili ograničili uvoz zbog sumnji da su brojne brazilske kompanije godinama prodavale mesne proizvode sumnjivog kvaliteta.

Kina je zabranila uvoz crvenog mesa iz Brazila, dok je Evropska unija (EU) poručila kako će prestati poslovati s firmama povezanima s aferom.

Slučaj sumnjivog mesa pokrenut je velikom saveznom policijskom akcijom u Brazilu prošlog petka, u kojoj su pronađeni dokazi da su radnici u pojedinim fabrikama nekoliko godina za tržište pakovali pokvarene i nekvalitetne proizvode.

Brazil je najveći svetski izvoznik crvenog mesa i piletine, s godišnjim izvozom vrednim više od 12 milijardi dolara, pa je brazilska vlada poslednjih dana preduzela sve kako bi izbegla potpunu ili delimičnu zabranu uvoza mesa od strane drugih zemalja.

Predsednik Michel Temer je održao hitne sastanke tokom vikenda te čak pozvao pojedine strane diplomate u nedelju na večeru u restoran s odrescima, u nastojanju da ih razuveri.

No, napori su bili uzaludni. Kina, EU, Južna Koreja i Čile su objavile ograničenja na uvoz mesnih proizvoda iz Brazila. Zajedno, izvoz u te zemlje je činio gotovo trećinu ukupnog brazilskog izvoza mesa u 2016. godini, navodi list O Globo.

Savezna policija je prošlog petka, nakon dvogodišnje istrage, u šest brazilskih država pretresla proizvodne pogone brojnih fabrika i uhvatila preko trideset osoba. Vlada je suspendovala preko 30 viših državnih službenika, koji su trebali uočiti i sankcionirati nehigijenske i ilegalne prakse, i trenutno se nalaze pod istragom za korupciju.

Brojni pogoni za pakovanje mesa su zatvoreni, a još 21 se nalazi pod istragom.

Istražitelji navode kako su pojedini direktori podmitili zdravstvene inspektore i političare u cilju dobijanja državnih dozvola za svoje proizvode. Optužili su više od trideset kompanija za brojne higijenske propuste. Među njima su i JBS, najveći svetski izvoznik govedine, kao i BRF, vodeći svetski proizvođač piletine.

Izvor: Agencije
Previous Raste popularnost evra, najveće banke u svetu povećale prognoze za evropsku valutu
Next Preduzeće Banini prodato za 15 miliona evra, 500 radnika ostaje na radnim mestima

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ledeni dani u Srbiji, kritične tačke jugozapadni i jugoistočni delovi zemlje

U petak i za vikend u Srbiji će biti veoma hladno i vetrovito, sa jutarnjim temperaturama do minus 15, na planinama i do minus 22, a najkritičnije tačke će biti

Kompanije 0 Comments

Konsolidovani gubitak Tigra smanjen na 505 miliona dinara

Pirotski holding Tigar objavio je da je minus na konsolidovanom nivou prošle godine iznosio 505,3 miliona dinara, što je smanjenje negativnog rezultata od 64,1 odsto.

Najvažnije vesti 1Comments

MMF snizio prognoze globalnog rasta, Rusija i Brazil neke od svetlijih tačaka sumorne perspektive

Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio danas projekcije rasta globalne ekonomije za naredne dve godine, navodeći kao razlog neočekivanu odluku Velike Britanije da napusti EU i uticaj te odluke na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply