Beogradska berza dosegla najviši nivo od jula 2011. godine

Beogradska berza dosegla najviši nivo od jula 2011. godine

Beogradska berza je nastavila rasti i prošle nedelje, sedme zaredom, stigavši do najviših nivoa još od jula 2011. godine.

Indeks Belex15 porastao je 0,6% na 744,3 poena, a od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nosi pozitivan prinos od 3,8%.

Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je nevelikih 699,4 miliona RSD (5,6 miliona EUR).

aerodrom-nikola-tesla1U fokusu investitora protekle sedmice bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), koji je zabeležio rast vrednosti od 9,2% na 1.377 RSD, uz promet od 20,7 miliona RSD. Najveći podsticaj rastu akcija Aerodroma dala je objavljena lista potencijalnih koncesionara za ovu kompaniju koja je sačinjena od velikog broja renomiranih inostranih imena. Premda još uvek nisu poznate sve posledice po manjinske akcionare koje bi mogla proizvesti koncesija, portfeljni investitori su veliko interesovanje koncesionara preveli u potvrdu o potcenjenosti ove kompanije. Na kraju nedelje akcije Aerodroma su stizale i do nivoa od 1.400 RSD, dok je tržišna vrednost kompanije dostigla nivo od oko 380 miliona EUR.

Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je u nedelji 2,1% na 740 RSD, dok se sredinom sedmice spuštala i do nivoa od 721 RSD. Glavni razlog pada ove najlikvidnije hartije domaćeg tržišta bila su dešavanja na tržištu sirove nafte koja se spustila na najniži nivo u protekla tri meseca. Ukupan promet u trgovanju NIS-ovim akcijama dostigao je 17,9 miliona RSD.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL), nakon nekoliko vezanih sedmica rasta, protekle nedelje je blago oscilirao oko nivoa od 1.450 RSD uz promet od 12,1 milion.

Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), blago je ojačala na 1.761 RSD uz promet od 7,4 miliona RSD, dok je među prometnijim papirima bio i vranjski Alfa plam (ALFA), koji je pao 1,4% na 35.001 RSD uz trgovanje vredno 6,8 miliona RSD.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), zabeležio je promet od 4,1 milion RSD, a najveći deo realizacije ostvaren je na nivou od 13.900 RSD, što je nadomak višegodišnjeg maksimuma u trgovanju ovom hartijom.

foto: impol.si

foto: impol.si

Valjonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) dodala je na vrednosti 2,5 procenata uz neveliko trgovanje od 2,5 miliona RSD. Akcije ove kompanije, odlukom Beogradske berze, uvrštene su u indeksnu korpu Belex15, što je prvo proširenje ovog indeksa još od septembra 2013. godine. Nakon ove revizije, koja stupa na snagu 31. marta po okončanju trgovanja, reperna indeksna korpa Beogradske berze imaće 11 članova.

Izvor:Wisebroker
Previous Srbija prva u regionu i 59. u svetu po količini zlata
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar nastavlja pad

You might also like

Dinar oslabio prema evru

Dinar je danas slabiji prema evru za 0,2 odsto nego juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,6664 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oštro pale, zabeleživši najveći jednodnevni procentualni pad od polovine februara.

Posle Amazona i akcije Alphabeta prešle 1.000 dolara

Akcije Alphabeta, koji je vlasnik Google-a, premašile su vrednost od 1.000 dolara, nedelju dana nakon što je i Amazon prešao taj prag. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply