Beogradska berza dosegla najviši nivo od jula 2011. godine

Beogradska berza dosegla najviši nivo od jula 2011. godine

Beogradska berza je nastavila rasti i prošle nedelje, sedme zaredom, stigavši do najviših nivoa još od jula 2011. godine.

Indeks Belex15 porastao je 0,6% na 744,3 poena, a od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nosi pozitivan prinos od 3,8%.

Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je nevelikih 699,4 miliona RSD (5,6 miliona EUR).

aerodrom-nikola-tesla1U fokusu investitora protekle sedmice bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), koji je zabeležio rast vrednosti od 9,2% na 1.377 RSD, uz promet od 20,7 miliona RSD. Najveći podsticaj rastu akcija Aerodroma dala je objavljena lista potencijalnih koncesionara za ovu kompaniju koja je sačinjena od velikog broja renomiranih inostranih imena. Premda još uvek nisu poznate sve posledice po manjinske akcionare koje bi mogla proizvesti koncesija, portfeljni investitori su veliko interesovanje koncesionara preveli u potvrdu o potcenjenosti ove kompanije. Na kraju nedelje akcije Aerodroma su stizale i do nivoa od 1.400 RSD, dok je tržišna vrednost kompanije dostigla nivo od oko 380 miliona EUR.

Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je u nedelji 2,1% na 740 RSD, dok se sredinom sedmice spuštala i do nivoa od 721 RSD. Glavni razlog pada ove najlikvidnije hartije domaćeg tržišta bila su dešavanja na tržištu sirove nafte koja se spustila na najniži nivo u protekla tri meseca. Ukupan promet u trgovanju NIS-ovim akcijama dostigao je 17,9 miliona RSD.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL), nakon nekoliko vezanih sedmica rasta, protekle nedelje je blago oscilirao oko nivoa od 1.450 RSD uz promet od 12,1 milion.

Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), blago je ojačala na 1.761 RSD uz promet od 7,4 miliona RSD, dok je među prometnijim papirima bio i vranjski Alfa plam (ALFA), koji je pao 1,4% na 35.001 RSD uz trgovanje vredno 6,8 miliona RSD.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), zabeležio je promet od 4,1 milion RSD, a najveći deo realizacije ostvaren je na nivou od 13.900 RSD, što je nadomak višegodišnjeg maksimuma u trgovanju ovom hartijom.

foto: impol.si

foto: impol.si

Valjonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) dodala je na vrednosti 2,5 procenata uz neveliko trgovanje od 2,5 miliona RSD. Akcije ove kompanije, odlukom Beogradske berze, uvrštene su u indeksnu korpu Belex15, što je prvo proširenje ovog indeksa još od septembra 2013. godine. Nakon ove revizije, koja stupa na snagu 31. marta po okončanju trgovanja, reperna indeksna korpa Beogradske berze imaće 11 članova.

Izvor:Wisebroker
Previous Srbija prva u regionu i 59. u svetu po količini zlata
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar nastavlja pad

You might also like

Beogradska berza: Najprometnija Komercijalna, blagi rast indeksa

Vrlo skroman trgovački dan na Beogradskoj berzi uz blagi oporavak tržišta akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,2 miliona RSD (66,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 606,3

Azijske berze: Kineske brige režu indekse

Na većini azijskih berzi u sredu su cene akcija pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjavaju slabost kineske ekonomije i pad cena nafte.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Ulagači ohrabreni Trumpovim potezom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle jer je ulagače ohrabrio proračunski predlog predsednika Donalda Trumpa, no trgovalo se oprezno zbog slabih ekonomskih pokazatelja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply