Nafta zabeležila prvi nedeljni dobitak od kraja februara

Nafta zabeležila prvi nedeljni dobitak od kraja februara

Na međunarodnim tržištima nafte ova je sedmica protekla u izračunavanju da li će smanjenje proizvodnje od strane najvećih proizvođača nafte  u svetu biti neutralisano rastom zaliha u Sjedinjenim Državama.

Uz velike dnevne cenovne oscilacije tokom sedmice, nafta je u petak ipak bila na dobitku u odnosu na kraj prethodne nedelje. Barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper, u petak uveče se trgovao za 51,76 dolara, što predstavlja rast za 0,8% na nedeljnom nivou. Američka WTI nafta je zabeležila nedeljni dobitak 0,6% i ovonedeljno trgovanje je zatvorila na 48,78 dolara po barelu.

Nafta je poslednjih nedelja pod pritiskom povećane proizvodnje u Sjedinjenim Državama, koje nisu potpisnice globalnog sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Nakon što su početkom sedmice oštro pale, cene nafte su se počele oporavljati u sredu nakon izveštaja Američke Uprave za energetiku (EIA) da su zalihe u zemlji pale, prvi put u 10 nedelja.

“Tržišta su se fokusirala na rast zaliha u Sjedinjenim Državama, zaboravljajući da pogledaju stanje zaliha u ostatku sveta”, kaže David Yepez, robni analitičar u “Exencial Wealth Advisors”, navodeći da je proizvodnja u Kini u prva dva meseca ove godine pala 8%, dok je uvoz povećan za 12,5 odsto. “A tu je još i, veća od očekivanog, potražnja iz Evrope i Indije”, kaže Yepez za “MarketWatch”

“Nastavak tih faktora može “pogurati cene iznad 60 dolara po barelu do kraja godine”, smatra on.

Pažnju tržišta proteklih dana su privukli nagoveštaji da bi dva najveća svetska proizvođača nafte, Saudijska Arabija i Rusija mogle dodatno srezati proizvodnju.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno.

Ministar za energetiku Saudijske Arabije Kalid Al-Falih izjavio je da biOPEC i partneri mogli da nastave sa rezanjem proizvodnje i posle juna ako globalne zalihe i dalje budu iznad petogodišnjeg proseka.

Slične poruke dolaze i iz Rusije. Njihov ministar energetike Aleksandar Novak je u petak izjavio da se razmatra takva mogućnost, ali da je “previše rano govoriti o tome”. Rusija je preuzela obavezu da smanji proizvodnju za 300.000 barela.

Podršku nafti protekle nedelje pružio je i pad vrednosti dolara. Slabiji dolar čini naftu, kao i drugu robu koja se obračunava u američkoj valuti, jeftinijom za imaoce drugih deviza što podstiče tražnju.

Važan podatak za tržišta je i sinoć objavljen izveštaj konsalting kompanije “Baker Hughes” koji pokazuje da je broj bušotina u SAD prošle nedelje porastao za 14 na 631, najviši nivo od septembra 2015. godine.

Izvor:Agencije
Previous Poreska uprava: Preduzetnici koji su kasnili sa podnošenjem prijava neće biti kažnjeni
Next Nova banknota od 50 evra u opticaju od aprila

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Nova nacionalna Carinska tarifa kreće od 1. januara 2017. godine

Nova Carinska tarifa koja će se u Srbiji početi primenjivati od 1. januara 2017. godine, Uredbom Vlade Srbije je usklađena sa standardima Svetske carinske organizacije i Evropske unije, saopštila je

Beogradska berza: Nastavljena dominacija Energoprojekta, Jedinstvo iz Sevojna dobitnik dana

Nastavak dominacije Energoprojekt holdinga (ENHL) obeležio je trgovački dan na Beogradskoj berzi u sredu, te je ova hartija činila glavninu od 23,7 miliona RSD (0,19 miliona EUR) ukupnog prometa.

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte porasla, u fokusu sastanak globalnih proizvođača u Beču

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su porasle podstaknute očekivanjima da će se članice OPEC-a i zemlje koje nisu članice naftnog kartela ovog vikenda dogovoriti o smanjenju proizvodnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply