Zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti

Zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je danas lidere zemalja Zapadnog Balkana da ne propuste priliku za ostvarenje snažne međusobne saradnje i rade na formiranju zajedničkog tržišta kao jednog od osnova budućeg pristupanja Evropskoj uniji.

“Sada je pravo vreme da region preuzme lidersku ulogu, da se prevaziđu problemi koji utiču na unutrašnje situacije u pojedinačnim zemljama i da se više ne gube ovakve prilike za ovako snažnu saradnju”, rekao je Han na početku sastanka premijera šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Han je pozvao premijere zemalja regiona da pokažu “liderstvo državnika” i da iskoriste “vetar u leđa” što je u interesu i EU.

“Sada region ima priliku da iskoristi trenutak kada ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo jednostavno zatvoriti vrata zbog loših poruka, ali ne treba da se igramo s vatrom, svi smo toga svesni”, rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da EU kao celina u potpunosti razume ozbiljnost situacije u regionu i da evropski lideri razumeju koliko je bitno sarađivati sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i da je u Briselu potvrđena evropska perspektiva tog regiona.

Han je istakao da je za proces pristupanja EU važna ekonomska integracija regiona i stvaranje zajedničkog tržišta.

“Predlažemo zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti. Naša ambicija je da uklonimo prepreke i stvorimo jedinstven ekonomski prostor, a dugoročni cilj je integrisati tržište Zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU”, rekao je Han.

Ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana, ocenio je, veoma je važan kako bi zemlje regiona postale punopravni članovi EU ne samo u pravnom smislu, nego i smislu ekonomske snage i moći.

Sve će to jačati i vladavinu prava i pravnu državu, rekao je Han i dodao da je to važno i za strane investitore kojima ovaj prostor sa 20 miliona potrošača može da bude veoma privlačan.

Evropski komesar je rekao da se treba usmeriti na fizičku povezanost regiona, izgradnju saobraćajnica i železnica, povezivanje ekonomskih tržišta i ostvarenje jednakog stepena razvoja u celom regionu.

Han je ocenio da naredni korak treba da bude češće održavanje događaja kao što je današnji samit, koji je snažan signal za građane regiona, ali i građane EU.

“Sada smo u situaciji da nekoliko zemalja prolazi kroz teške unutrašnje političke krize, možda etničke tenzije, ali to treba rešiti među prijateljima”, izjavio je Han i dodao da region treba da se pripremi da postane deo EU.

Brisel, s druge strane, šalje “jasne i snažne signale ovom regionu”, a evropski lideri su i dalje posvećeni ovom projektu, iako se možda nekad čini “da su se zaustavili u svom radu”.

Han je podsetio i da se EU oslanjala na Zapadni Balkan tokom migrantske krize i da je zbog toga region imao podršku i razumevanje velikog broja evropskih zemalja.

Evropski komesar je čestitao premijerima regiona na političkoj opredeljenosti da se danas okupe u Sarajevu i daju zajedničku izjavu.

Na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu, čiji je domaćin predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, učestvuju premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitrijev, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano.

Samit u Sarajevu otvorio je Zvizdić, ocenivši da EU treba da očuva evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana u ime stabilnosti i prosperiteta regiona.

“Evropska integracija Zapadnog Balkana predstavlja ne samo preuzimanje pravnih tekovina i standarda EU, nego i stabilnost, mir i sigurnost ovih prostora, što je ključni uslov za politički, ekonomski i socijalni razvoj i sigurnost regiona”, rekao je Zvizdić.

Ocenio je da su Berlinski proces i Inicijativa za Zapadni Balkan imali izuzetan doprinos izgradnji i jačanju saradnje u regionu i presudnu važnost u procesima integracije ovog prostora u EU.

“Imamo odgovornost da zadržimo naše zemlje na evropskom putu koji postaje najmanji zajednički sadržilac i zajednički cilj”, rekao je Zvizdić i dodao da je potreban koordinisan pristup zemalja Zapadnog Blakana u rešavanju regionalnih i globalnih izazova.

Zvizdić je rekao da proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, uprkos brojnim izazovima s kojima se suočavaju i region i Evropa, i dalje zauzima važno mesto među prioritetima EU.

Izvor:Beta
Previous Kompanija E.ON u prošloj godini poslovala s rekordnim gubitkom
Next Ukrajina uvela sankcije ruskim bankama

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Saxo Bank: Prognoza za drugi kvartal 2017 – evropske akcije će nadmašiti američke i japanske

Reflatorno trgovanje koje je počelo pre pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD ubrzalo se u prvom kvartalu uz poboljšanje globalnih ekonomskih podataka i iznenađenje nasuprot očekivanjima. Akcije na

Makroekonomija 0 Comments

Christine Lagarde: Rešavanjem pitanja Evropa izlazi iz Brexita

Evropljani treba da izađu iz Brexita rešavanjem pitanja i boljom međusobnom komunikacijom, ocenila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Makroekonomija 0 Comments

Srbija: U prvom kvartalu 3,5 odsto realni rast privrede

U prvom kvartalu 2016. realni rast srpskog bruto domaćeg proizvoda iznosio je 3,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply