U San Francisku otvorena crkva za hakere i osnivače startupa

U San Francisku otvorena crkva za hakere i osnivače startupa

Život startup preduzetnika ponekad liči na religijsko iskustvo. Ove ljude iz svih krajeva sveta povezuje zajednička strast, a njihove tehnologije za njih su neka vrsta jevanđelja.

Ruski investitor Pavel Čerkašin poželeo je da im i u stvarnom životu obezbedi mesta koja će im služiti kao svetilišta.

Bivši izvršni direktor kompanija “Adobe” i “Microsoft” i njegova nova kompanija “GVA Capital”, finansirana rizičnim kapitalom, renoviraju crkvu u San Francisku, staru 104 godine, koju će pretvoriti u “Hack hram”, event centar i akcelerator za osnivače startup preduzeća širom sveta. “Vreme je da stvorimo nove religije u koje zaista verujemo, tehnologiju”, piše Čerkašin u svom manifestu.

“Ako treba da stvorimo novu religiju, predložio bih da počnemo od Crkve haktizma”, napisao je Čerkašin u vrcavom eseju u januaru. “Hack hram je event centar i akcelerator za osnivače startup kompanja u San Francisku.”

U novembru prošle godine “GVA Capital” je ta sedam miliona dolara kupio nekadašnju Crkvu Naše Gospe od Gvadalupe”, sagrađenu 1912. godine. Skoro 80 godina ona je bila bogomolja hispanoameričkih imigranata.

Crkva je zatvorena 1991. zbog smanjenja broja vernika i pretvorena je u Englesku školu za decu kineskih doseljenika.

Zajednica je uvek bila u središtu pažnje. Čerkašin se nada da će nastaviti tradiciju ove zgrade kao centra za povezivanje različitih grupa ljudi.

“San Francisko je oduvek bio centar slobode mišljenja i inovacija u našoj zemlji”, rekao je Čerkašin u novembru za “Business Insider”. “Ovo je savršeno mesto za okupljanje ljudi iz celog sveta kako bi podelili s drugima svoju viziju budućnosti.”

Hack hram hostovao je prvi TEDx događaj u februaru.

foto: Uncova

foto: Uncova

“Daybreaker”, serija događaja posvećenih jutarnjim žurkama širom sveta, bez korišćenja droge i digitalnih uređaja, u martu je prvi put pretvorio crkvu u klub za prvu večernju plesnu žurku.

“Twerk du Soleil” obuhvatio je ples, jogu i akrobatske performanse, uz besplatna alkoholna pića i reklamne poklone.

Renoviranje je u toku, ali ovakvi događaji omogućavaju da se stekne uvid u buduću namenu ovog prostora. Velika hala može da primi stotine ljudi, koji će slušati predavača, ili govornika koji predstavlja neku novu ideju.

Zajednički radni prostor obezbeđuje intimno mesto za održavanje sastanka s mentorom.

U Hack hramu se nalaze orgulje koje spadaju među najstarije u SAD. Odmah ispod njih nalazi se neonski znak sa programskim kodom.

Čerkašin kaže da kompanija planira da obnovi zgradu kako bi poprimila svoj prvobitni izgled. “Da originalni arhitekta može da je vidi, bio bi ponosan”, rekao je Čerkašin.

Budući da je Crkva Naše Gospe od Gvadalupe dobila status istorijskog spomenika, menjanje spoljašnjosti nije dozvoljeno, ali unutrašnje uređenje je prepušteno izboru vlasnika.

Kupovina za sedam miliona dolara bio je iznenađujući potez “GVA Capital”. “Da bi bili uspešni, investitori moraju da grade ugled tako što će učiniti nešto dragoceno za zajednicu i poslovni ekosistem”, rekao je Čerkašin.

Crkva će biti spremna za upotrebu u leto 2017.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Turska kompanija uvela svakodnevne letove Beograd-Istanbul
Next Kurs evra porastao iznad 1,07 dolara

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Jedinstveno u svetu: Aplikacija koja povezuje pčelare sa poljoprivrednicima

Kragujevčani Dušan Jagličić i Đorđe Đokić razvili su BeeWeb, aplikaciju koja koristi softverski program, jedinstven na svetu, za proračun idealne kombinacije povezivanja poljoprivrednika koji imaju medonosne biljne kulture i pčelara

Preduzetništvo 0 Comments

PepsiCo pokrenuo podrške brendovima u nastajanju

Kompanija PepsiCo pozvala je preduzetnike iz cele Evrope da učestvuju u PepsiCo Nutrition Greenhouse inkubatorskom programu kreiranom da neguje rast brendova u nastajanju, a koji su usredsređeni na zdravu ishranu

Preduzetništvo 0 Comments

Banjaluka: Subvencije za zapošljavanje

Za subvencije za samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim delatnostima u budžetu grada Banjaluka za ovu godinu planirano je ukupno 800.000 KM.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply