Azijske berze: Indeksi u skoku nakon podizanja kamatnih stopa Feda

Azijske berze: Indeksi u skoku nakon podizanja kamatnih stopa Feda

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija znatno porasle, dok je dolar pod pritiskom, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope, ali nije nagovestio ubrzanje tempa povećanja cene novca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,4 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 odsto, dostigavši najviši nivo od polovine 2015. godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu nakon što je američka centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 odsto.

Taj je potez čelnika Feda bio očekivan, s obzirom na ubrzanje rasta američke ekonomije, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Pozitivno je na tržišta uticalo to što Fed nije nagovestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procene o daljem povećanju cene novca u dva navrata do kraja godine ostale nepromenjene.

Azijski su ulagači zbog toga odahnuli jer su se plašili da bi brže povećanje kamata u SAD-u moglo izazvati odliv kapitala iz zemalja u razvoju.

“Fed je učinio svet sigurnim od rizika do juna. Kupujte valute zemalja u razvoju, akcije i sirovine”, kaže Steven Englander, strateg u firmi CitiFX.

Ulagači se tako i ponašaju, pa su jutros porasle cene zlata, bakra i nafte.

Nakon što je juče skočila 2,4 odsto, na američkom je tržištu cena barela ojačala daljih 25 centi, na 49,10 dolara, pa se odmakla od najnižih nivoa u tri i po meseca.

Na londonskom je tržištu barel poskupeo za 30 centi, na 52,10 dolara, nakon što mu je juče cena porasla za više od jednog dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom jer jučerašnje poruke Feda, nakon dvodnevne sednice njegovih čelnika, nisu bile toliko agresivne koliko su se ulagači u američku valutu nadali.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je jutros daljnjih 0,2 odsto, na 100,56 bodova, nakon što je već sinoć potonuo 1 odsto.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,40 jena, dok je početkom nedelje iznosio 115,20 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra skočila na 1,0745 dolara, najviši nivo u pet nedelja, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0615 dolara.

Podršku evru pružaju i prvi rezultati izbora u Holandiji koji pokazuju da je stranka Geerta Wildersa, koja se zalaže za izlazak iz EU-a, dobila manje mesta u parlamentu nego što se očekivalo i znatno manje od liberala sadašnjeg premijera Marka Ruttea.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Akcije zabeležile skok na berzi
Next Zlato poskupelo nakon povećanja kamata u SAD

You might also like

Produktna berza: Blagi pad cene kukuruza, u fokusu tržište suncokreta

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 500 tone robe, što je za 58,33 odsto manje nego prethodne nedelje.

Optimizam na Wall Streetu uoči sezone poslovnih rezultata

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći skok u više od mesec dana, pri čemu su najviše porasle cene akcija banaka jer su

Wall Street: Indeksi pod pritiskom IBM-ovih rezultata

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi pali, već peti put u poslednjih šest trgovinskih dana, što je posledica oštrog pada cena nafte i slabijih nego što se očekivalo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply