Azijske berze: Ulagači na oprezu uoči odluke Feda o kamatama

Azijske berze: Ulagači na oprezu uoči odluke Feda o kamatama

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči odluke američkog Feda o kamatnim stopama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, dok na berzama u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu balansiraju na rubu negativnog i pozitivnog podruja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,1 odsto.

Azijski ulagači nisu voljni znatnije menjati pozicije uoči odluke čelnika američke centralne banke o ključnim kamatnim stopama. Dvodnevna sednica Feda završava danas, a na tržištima se očekuje povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova.

Taj je potez, kažu analitičari, već ugrađen u tržišta jer zvaničnici Feda već nedeljama najavljuju povećanje kamata ako ekonomski pokazatelji budu dobri, a svi poslednji izveštaji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Međutim, ulagači su oprezni jer očekuju jasnije signale namerava li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom da bi rast ekonomije mogao dodatno ubrzati, kao i inflacije, jer predsednik SAD-a Donald Trump već dugo najavljuje povećanje fiskalne potrošnje, a smanjenje poreza.

„Naravno, svi samo čekaju odluke Feda, pa smatramo da neće biti većih pomaka na tržištima dok ne bude jasnije što možemo očekivati do kraja godine”, kaže Kaneo Ogino, direktor u firmi Global-info Co.

Podršku tržištma pružaju brojni makroekonomski podaci iz Kine, koji ukazuju na stablizaciju druge po veličini svetske ekonomije, nakon dužeg razdoblja usporavanja rasta.

Takođe, ulagači su ponešto odahnuli jer su cene nafte jutros porasle, nakon što su juče pale na najniže nivoe od kraja novembra prošle godine.

Dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju prema lanjskom dogovoru, u SAD-u proizvodnja raste, pa niko nije siguran koliko će OPEC-ovo smanjenje proizvodnje uticati na ublažavanje neravnoteže između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 1,4 odsto, na 48,40 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan uoči odluke Feda jer je povećanje kamata, kažu analitičari, već ugrađeno u kurseve.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 101,69 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,38 bodova.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 114,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,90 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je ojačao, pa se cena evra jutros kreće oko 1,0615 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0650 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi pod pritiskom energetskog sektora
Next Evropske berze: Berze podstaknute rudarskim i naftnim sektorom

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Oprezna trgovina nakon uragana Harvey

Na Wall Streetu se u ponedeljak trgovalo oprezno dok se procenjuju štete koje je u Teksasu naneo uragan Harvey, pri čemu su cene akcija u finansijskom i energetskom sektoru pale, a u

Berza

Značajan pad vrednosti dolara

Američka valuta pala je prošle sedmice na najniži nivo od januara 2015. godine, dok je evropska valuta u zamahu.

Svetske berze

Evropske berze: Oprezna trgovina, indeksi bez promene

Na evropskim berzama u sredu ujutro trguje se suzdržano jer nema vesti koje bi dodatno podstakle tržište, nakon što su juče cene akcija dostigle najviše nivoe u 21 mesec.