Nedimović: Srbija u januaru i februaru izvezla 12.000 tona malina

Nedimović: Srbija u januaru i februaru izvezla 12.000 tona malina

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Arilju da je Srbija u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline i da dominira u kvalitetu tog voća.

On je nakon sastanka s hladnjačarima istakao da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju,

Nedimović je naveo da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovne, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj”, naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Nedimović je pozvao otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da učestvuju u formiranju stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati aktivnosti izmedju njih i proizvodjača.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

Branislav Nedimović (Foto: SrbijaPress)

Branislav Nedimović (Foto:
SrbijaPress)

“Želimo da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama”, rekao je Nedimović.

On je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je sjenički sir primer za to.

“Što više imamo proizvodjača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu”, naveo je Nedimović.

On je podsetio da resorno Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.

Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija.

“Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto”, rekao je Nedimović.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze pale nakon četvorodnevnog rasta
Next Da li je zlato precenjeno ili podcenjeno - niko ne zna

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Za kupovinu PKB-a zainteresovano osam kompanija

Za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) zainteresovano je osam investitora iz Srbije i sveta. Pisma o zainteresovanosti za PKB poslali su kompanije “Matijević” i MK komerc iz Srbije, Al Dahra

Najvažnije vesti 1Comments

Srbija: Poljoprivrednici u naredne dve godine oslobođeni obavezne obnove registracije gazdinstava

Svi poljoprivredni proizvođači su u naredne dve godine oslobođeni obavezne obnove registracije svojih gazdinstava, ako nije bilo promene podataka koji su upisani u Registar.

Agrobiznis 0 Comments

Raspisan konkurs za ribnjake u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je konkurs za rekonstrukciju postojećih i podizanje novih ribnjaka na teritoriji Vojvodine.

3 Comments

 1. O.G.
  March 14, 13:49 Reply
  Zna li ovaj covek koliko je 12.000 tona... To je vise od 630 kamiona-hladnjaca, ako se uzme u obzir, da u jedan kaminon-hladnjacu staje 18 t maline "Rollend", a u jedan kamino-hladnjacu staje cca. po 20 t maline "Griz" i "Blok", i pod pretpostavkom da je randman u preradi bio 50% Rollenda, 40% Griza i 10% Bloka... Da li je to moguce...? Roba stoji na lageru, jer kupci je nisu preuzimali iz razloga sto su vlasnici hladnjaca "miksovali" "Vilamet" sa "Polkom"...
 2. O.G.
  March 17, 15:29 Reply
  Da dopunim... Kada se preko 630 kamiona pomnozi sa 14,5 m koliko je dugacak jedan kamion-hladnjaca i kada bi se one parkirale jedna iza druge, onda je rastojanje izmedju prvog i poslednjeg kamiona preko 43 km. ... Sta reci za ministra... Ne govori istinu predsednik Vlade, ne govori ministri, lazu nas svi na vlasti...
 3. Ivan
  March 18, 10:36 Reply
  Ako je malina strateski proizvod onda su malonari stratezi. Udruzenje malinara da se pita i da im se pomogne. Ministarstvo da bude njihov servis.

Leave a Reply