Nedimović: Srbija u januaru i februaru izvezla 12.000 tona malina

Nedimović: Srbija u januaru i februaru izvezla 12.000 tona malina

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Arilju da je Srbija u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline i da dominira u kvalitetu tog voća.

On je nakon sastanka s hladnjačarima istakao da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju,

Nedimović je naveo da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovne, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj”, naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Nedimović je pozvao otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da učestvuju u formiranju stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati aktivnosti izmedju njih i proizvodjača.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

Branislav Nedimović (Foto: SrbijaPress)

Branislav Nedimović (Foto:
SrbijaPress)

“Želimo da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama”, rekao je Nedimović.

On je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je sjenički sir primer za to.

“Što više imamo proizvodjača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu”, naveo je Nedimović.

On je podsetio da resorno Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.

Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija.

“Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto”, rekao je Nedimović.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze pale nakon četvorodnevnog rasta
Next Da li je zlato precenjeno ili podcenjeno - niko ne zna

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Setva skuplja zbog rasta cena goriva

Ovogodišnju setvu koja je na pragu najviše opterećuje veliki rast cene goriva, kaže Petar Radić, savetnik za proizvodna pitanja u Zadružnom savezu Vojvodine.

Agrobiznis 0 Comments

NBS: Rast cena mesa sasvim uobičajen u ovo doba, krajem godine pojeftinjenje

Nije neuobičajeno, tačnije sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju poraste cena svežeg mesa, ocenila je danas Narodna banka Srbije, dodajući da je rast potrošačkih cena

Prehrambena industrija

Kišni dani doneli nevolje pčelarima

Pčelari kažu da su kišni dani u prethodnom periodu zadali mnogo nevolja i da je bagremova paša ispod proseka, te da se očekuju slabiji prinosi.

3 Comments

 1. O.G.
  March 14, 13:49 Reply
  Zna li ovaj covek koliko je 12.000 tona... To je vise od 630 kamiona-hladnjaca, ako se uzme u obzir, da u jedan kaminon-hladnjacu staje 18 t maline "Rollend", a u jedan kamino-hladnjacu staje cca. po 20 t maline "Griz" i "Blok", i pod pretpostavkom da je randman u preradi bio 50% Rollenda, 40% Griza i 10% Bloka... Da li je to moguce...? Roba stoji na lageru, jer kupci je nisu preuzimali iz razloga sto su vlasnici hladnjaca "miksovali" "Vilamet" sa "Polkom"...
 2. O.G.
  March 17, 15:29 Reply
  Da dopunim... Kada se preko 630 kamiona pomnozi sa 14,5 m koliko je dugacak jedan kamion-hladnjaca i kada bi se one parkirale jedna iza druge, onda je rastojanje izmedju prvog i poslednjeg kamiona preko 43 km. ... Sta reci za ministra... Ne govori istinu predsednik Vlade, ne govori ministri, lazu nas svi na vlasti...
 3. Ivan
  March 18, 10:36 Reply
  Ako je malina strateski proizvod onda su malonari stratezi. Udruzenje malinara da se pita i da im se pomogne. Ministarstvo da bude njihov servis.

Leave a Reply