Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom stanja na Kosovu i Metohiji

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom stanja na Kosovu i Metohiji

Srbija je stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše države, konstatovano je na današnjoj sednici Saveta za naconalnu bezbednost na kojoj je razmatrana političko-bezbednosna situacija u Srbiji, regionu, kao i stanje na KiM, posebno posle najnovijih inicijativa i zahteva Albanaca za prekidom briselskog dijaloga i formiranjem tzv. vojske Kosova.

Savet je zaključio da je situacija u regionu turbulentna i složena, a da je država Srbija uložila ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, kao i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i verskih grupa.

Sednici Saveta je predsedavao predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, a prisustvovao je i premijer Aleksandar Vučić. Razmatrana je političko-bezbednosna situacija u Republici Srbiji i u regionu Zapadnog Balkana, i stanje na Kosovu i Metohiji.

“Savet je zaključio da je situacija u regionu turbulentna i složena. Država Srbija uložila je ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i verskih grupa. Ipak, bez našeg uticaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su podstaknuti, kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obaveštajnih službi”, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Dodaje se da je zadatak svih organa Republike Srbije da ne dozvole bilo kakvo prelivanje političkih, ali ni drugih sukoba na teritoriju Republike Srbije, te da poštuju nezavisnost drugih država i ne mešaju se u njihove unutrašnje stvari.

“Istovremeno, Savet obavezuje državne organe da u skladu sa svojim nadležnostima učestvuju u saradnji sa Srbima u regionu koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti u pojedinim državama Zapadnog Balkana, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta tih država”, navedeno je u saopštenju.

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije izražava zabrinutost zbog zaoštravanja retorike koja je primetna u delovanju prištinskih organa vlasti.

“Posebno su zabrinjavajuće inicijative za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, a naročito zahtev za formiranjem vojske Kosova. Republika Srbija snažno i nedvosmisleno zahteva nastavak dijaloga u Briselu, poštovanje međunarodnog pravnog poretka, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma. Savet je obavezao organe Republike Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini”, ističe se nakon sednice Saveta.

Istovremeno, Savet poziva Srbe na Kosovu i Metohiji da potpuno jedinstveno sa državnim organima Republike Srbije politički istupaju i štite interese našeg naroda i naše države.

Sednici Saveta, koja je održana u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, prisustvovali su i Zoran Đorđević, ministar odbrane, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, Nela Kuburović, ministarka pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević, direktor Vojno-bezbednosne agencije general Petar Cvetković, zamenik direktora Vojno-obaveštajne agencije Zoran Stojković i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev.

Izvor:Tanjug
Previous Subvencije za zapošljavanje u malim i srednjim preduzećima preko 3 milijarde dinara
Next Devizne rezerve Srbije smanjene u februaru na 9,76 milijardi evra

You might also like

Trgovina 0 Comments

Rasim Ljajić: I Brisel smatra da Hrvatska taksama krši SSP

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da još nema formalnog odgovora Evropske komisije na žalbu Srbije povodom mera Hrvatske na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, ali na

Društvo 0 Comments

Akcionarima od Aerodroma “Nikola Tesla” 41,29 dinara po akciji

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd izvršio je isplatu međudividende za 2016. godinu u bruto iznosu od 1.115.807.261,50 dinara, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

Tema dana 0 Comments

Vesić: Tačna cena Mosta kod Ade Huje nakon izrade idejnog projekta

Doneta je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju mosta na Dunavu kod Ade Huje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply