Zlato pojeftinilo 2 odsto za nedelju dana

Zlato pojeftinilo 2 odsto za nedelju dana

Cena zlata je blago porasla u petak, čime je prekinut 9-dnevni i najduži negativni niz od jula 2015. godine.

Unca zlata je posljednjeg trgovačkog dana protekle sedmice koštala 1,204.64 dolara, što predstavlja dnevni rast 0,28%, međutim na nedeljnom nivou zlato je na gubitku oko 2 odsto. U odnosu na početak godine cena zlata je u plusu oko 5 odsto

Plemeniti metal je u petak dobio na ceni uprkos izuzetno dobrim podacima sa američkog tržišta rada, koji su povećali izglede da Federalne rezerve povećaju kamatne stope na svom sastanku sledećih dana.

“Čak i ako Fed poveća kamate, zlato može biti na dobitku, jer se inflacija vraća u centar pažnje”, kažu analitičari.

Kod visokih stopa inflacije novac gubi na vrednosti, te investitori u takvoj situaciji kapital ulažu u plamenite metale kako bi se zaštitili, što povećava tražnju, i cenu.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je u SAD u februaru otvoreno 235.000 radnih mesta, a stopa nezaposlenosti je pala za 0,1%, na 4,7 odsto.

“Zlato će i dalje biti pod pritiskom dok tržišta čekaju predstojeći sastanak FOMC-a (Savezni komitet za otvoreno tržište), kada se očekuje da Fed poveća cene novca”, rekli su u analitičkom odeljenju UBS.

Zlato je inače vrlo osetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Slično kretanje u prošloj su nedelji zabeležili i drugi plemeniti metali. Srebro, za isporuku u maju, u petak je poskupelo 0,7%, na 16,92 dolara po unci, ali je na nedeljnom nivou u gubitku 4,6 odsto.

Cena platine je u petak porasla 0,1%, na 938,20$, ali je za nedelju dana u minusu 5,6 odsto, dok je unca paladijuma u odnosu na kraj prethodne sedmice jeftinija 2,9 odsto i u petak je koštala 745,15 dolara.

Izvor:Agencije

Previous Dinar stabilan, u ponedeljak 123,89 dinara za evro
Next Zaoštravanje sukoba: Turska ministarka uz pratnju policije izbačena iz Holandije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Rast indeksa se nastavlja

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija dostigle najviše nivoe u pet i po meseci, najviše zahvaljujući rastu cena nafte jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i

Tema dana 0 Comments

Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

Vrednost australijskog dolara pala je prema američkom više od jedan odsto nakon što je Centralna banka Australije (RBA) neočekivano snizila kamatne stope, prvi put u godinu dana.

Dinar stagnira, srednji kurs 118,0438

Dinar je danas nastavio mirovanje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 118,0438 dinara za evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply