UN optužile Tursku za kršenje ljudskih prava, Ankara odbacila izveštaj

UN optužile Tursku za kršenje ljudskih prava, Ankara odbacila izveštaj

Ujedinjene nacije optužile su u petak turske snage za teško kršenje ljudskih prava tokom nemira na jugoistoku Turske, gde je za manje od 18 meseci 2.000 ljudi izgubilo život.

Više od 335.000 ljudi, većinom Kurda, raseljeno je između jula 2015. i decembra 2016, navedeno je u novom izveštaju UN.

Satelitski snimci pokazali su razaranja više stotina zgrada, preneo je BBC, dok je agencija AP navela da je u operacijama bezbednosnih snaga uništeno skoro 1.800 zgrada.

Prekid vatre između turske vojske i snaga Radničke partije Kurdistana (PKK) propao je u julu prošle godine posle nove eskalacije sukoba, a turske vlasti su u decembru iste godine uvele policijski čas u oblasti Sur, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

U izveštaju UN se navodi da je u tom periodu zabeleženo hiljade ubistava, nestalih osoba i slučajeva mučenja, i drugih oblika kršenja ljudskih prava.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein kritikovao je Vladu Turske, navodeći da je “posebno zabrinut zbog izveštaja da nijedna verodostojna istraga nije sprovedena”.

On je takođe ukazao na “kompleksne izazove” sa kojima se Turska suočila posle neuspelog puča u julu.

Izveštaj UN objavljen na 25 strana obuhvata javne, ali i poverljive izvore podataka i satelitske snimke, pošto Vlada Turske nije omogućila istražiteljima da pristupe oblastima u kojima su sprovedene operacije protiv PKK.

Turska odbacila izveštaj 

Ankara je odbacila izveštaj UN o kršenju ljudskih prava na jugoistoku Turske, ocenjujući da je izveštaj “pristrasan i zasnovan na lažnim informacijama”.

“Izveštaj je u najvećem delu pristrasan i sastavljen na osnovu neistinitih podataka daleko od profesionalnih standarda”, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva inostranih poslova i dodaje da Turska ne prihvata izveštaj “na neosnovanim tvrdnjama”.

Izvor:Beta
Previous Cene nafte pale više od 8 odsto za nedelju dana
Next Sutra ističe rok za predaju kandidature za predsedničke izbore u Srbiji

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Nagorno-Karabah: Predsednici Jermenije i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana potvrdili su u ponedeljak, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, spremnost da na miran način nađu rešenje sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha, saopštio je Kremlj.

Geopolitika 0 Comments

Irak: Bitka za Mosul – rat svih protiv svakoga

Šiitska milicija upozorila je na posledice ukoliko kurdske Pešmerge budu učestvovale u akciji oslobađanja Mosula, prenosi TV “Rudaw”, ne navodeći koje bi to posledice mogle biti.

Geopolitika 0 Comments

Erdogan tražio podršku G20?

Turska je želela da se u finalnom zaključku sastanka ministara finansija i guvernera članica G20 nađe rečenica podrške aktuelnoj vladi u Ankari nakon neuspelog pokušaja puča, ali nije uspela u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply