Ministar finansija Srbije: 10 odsto BDP-a u ugovorima koji još nisu realizovani

Ministar finansija Srbije: 10 odsto BDP-a u ugovorima koji još nisu realizovani

Srbija ima 10 procenata bruto društvenog proizvoda (BDP) koji su u ugovorima koji još nisu realizovani, izjavio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

On je to kazao u petak na zatvaranju konferencije “The Road to Smart Infrastructure” na kojoj je oko 150 učesnika razmenjivalo iskustva u realizaciji infrastrukturnih projekata koji se vode po FIDIC standardima, odnosno jasno definisanim modelima ugovora, a po kojima je do sada u Srbiji realizovano više desetina važnih projekata, među kojima su put Ljig-Preljina, Klinički centar u Nišu, kao i Fiat.

“U Srbiji i dalje postoji mesto da se unapredi način na koji mi planiramo i realizujemo projekte, odnosno prostora ima da sinhronizujemo ono što radimo i da unapredimo kvalitet našeg rada”, rekao je Vujović.

On je kazao da je dobro kada Srbija ima pomoć međunarodnih finansijskih institucija i investitora za projekte koje realizuje, ali da je neophodno da zemlja ima i pametan pristup ekonomskom rastu i organizaciji države.

“Imamo puno posla kako bi poboljšali naše planiranje, realizaciju i nadzor projekata i još puno toga treba da se uči”, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, to se ne radi da bi bili moderni, već da bi dobili pametne i humane projekte koji će nam pomoći da poboljšamo kvalitet života i da realizujemo ono što želimo. Vujović je naglasio da u Srbiji trenutno ima puno gradilišta i da će ova konferencija omogućiti Srbiji da poboljša budžetsko planiranje i kvalitet radova.

“Ovo je najbliže ukrštanje ekonomije i inženjeringa”, rekao je on i pozvao sve koji su zainteresovani za investiranje u Srbiju ukoliko imaju probleme obrate se Ministarstvu finansija.

Ovu dvodnevnu konferenciju koja se prvi put održavla u Srbiji, organizovalo je Nacionalno udruženje inježenjera konsultanata Srbije (ACES) i na njoj su učestvovali predstavnici svetske i evropske organizacije inženjera konsultanata – FIDIC i EFCA, kao i predstavnici Evropske komisije, Svetske banke i EBRD-a.

Sve međunarodne finansijske institucije, kako je rečeno na konferenciji, insistiraju da se infrastrukturni projekti rade po FIDIC standardima, jer je reč o većim investicijama, a one same po sebi nose mnoge rizike koji se ovakvim modelima ugovora lakše kontrolišu, jer su jasno definisana prava i obaveze svih učesnika u projektu.

Izvor:Tanjug
Previous Podaci sa američkog tržišta rada nadmašili prognoze, veliki izgledi da Fed poveća kamate
Next Snažan rast evra na kraju nedelje; ECB razmatra mogućnost povećanja kamata?

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Slovenija: Rast BDP-a ove godine 4,7 odsto

Banka Slovenije je povećala prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Slovenije.

Makroekonomija 0 Comments

Grčkoj stiže novi zajam od 8,5 milijardi evra

Ministri finansija zone evra složili su se da Grčkoj daju novi zajam od 8,5 milijardi evra, saopštili su diplomatski izvori u Luksemburgu.

Makroekonomija 0 Comments

Ana Brnabić: Povećanje plata i penzija u skladu sa budžetom

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da od prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić nasleđuje punu kasu, kao i sređene i stabilne javne finansije.

1 Comment

  1. Dr Miggyy
    March 13, 20:58 Reply
    Američka firma Securum Equity Partners je raskinula sporazum s Vladom Srbije o izgradnji solarnog parka u Srbiji i da će na međunarodnoj arbitraži tražiti odštetu od 160 miliona evra. Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije Republike Srbije predviđa da je potrebni izgraditi 1092 MW novih kapaciteta za proizvodnju struje da bi se ostvario cilj od 27% udele obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Građani plaćaju više od 20 miliona evra za "zelene" kilovate (OIE), taj namet je uveden februara meseca 2013. godine, u vreme nemilosrdne i anđeoske vladavine ove grupacije vlastodržaca. Ti isti vladari uvedoše otimanje penzija penzionerima. Ova otimačina zbog investiranja u proizvodnji OIE mene košta 2,18 € u 2016. godini, a Vučić od penzije mi oteo 15% ili 1200 € za punjenje nezasitih njegovih bunara koji su bez dna.

Leave a Reply