Cene nafte pale više od 8 odsto za nedelju dana

Cene nafte pale više od 8 odsto za nedelju dana

Cene nafte na međunarodnim tržištima su u proteklih pet trgovačkih dana zabeležile najveći nedeljni pad od 29.novembra prošle godine.

Barel “brent” nafte koja je međunarodni reper, u petak uveče je koštao 51,37 dolara, što predstavlja pad cene za 8,1% u odnosu na kraj prethodne nedelje, dok je američka WTI nafta za nedelju dana pojeftinila 9,1 odsto, na 48,49 dolara po barelu.

Pad cena nafte direktna je posledica velikih zaliha u Sjedinjenim Državama, koje su prošle nedelje dosegle rekordnih 528,4 miliona barela, a skoro svakodnevno se povećava i broj novih bušotina. U petak je objavljeno da je broj novih bušotina u SAD sedmici koja se završila 10 marta porastao za 8, na 617, najviše od septembra 2015. godine.

Dodatni pritisak na cene bila je izjava Harolda Hamma, izvršnog direktora jednog od najvećih američkih proizvođača “Continental Resources”, koji je rekao da domaća (američka) proizvodnja raste takvom brzinom, da bi uskoro mogla “ubiti” tržište.

S druge strane zemlje OPEC-a i 11 drugih velikih proizvođača izvan kartela, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Mišljenja analitičara po pitanju daljnjeg kretanja cena nafte na tržištima su podeljenja. Dok jedni smatraju da će cene pasti na 45$ po barelu, drugi predviđaju oporavak cena i nastavak rasta u narednoim godinama.

Postoji više razloga koji podržavaju oporavak cena, uključujući previranja u Libiji, zbog kojih je poslednjih dana obustavljena isporuka sa nekoliko naftnih terminala. Politički rizici postoje i u mnogim drugim zemljama velikim proizvođačima nafte, poput Iraka i Venecuele, kažu oni.

Pored toga, na rast cene nafte u narednim godinama, uz rast tražnje, uticače delimično i pad investicija u nova naftna polja zbog krize u protekle dve i po godine.

“Ukoliko ne dođe do značajnijeg investicionog oporavka, mogli bi videti deficit na tržištu do 2020. godine”, kaže Fatih Birol, zvaničnik Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Intenzivan rast cene soje
Next UN optužile Tursku za kršenje ljudskih prava, Ankara odbacila izveštaj

You might also like

Tema dana 0 Comments

Južnoafrički rand u slobodnom padu

Južnoafrička valuta oslabila je danas više od 2% nakon što je kreditna agencija S&P Global snizila kreditni rejting zemlje na nivo bezvrednog (junk – smeće).

Nove sankcije obaraju rusku valutu

Rublja je pala na nivo koji nije zabeležen još od februara, zbog sunovrata cena nafte i novih sankcija prema Moskvi.

Evropske berze: Trgovina na oprezu, banke u fokusu

Na evropskim berzama u sredu se trguje oprezno, nakon što su juče cene akcija dostigle najviše nivoe u 11 meseci, dok su u fokusu ulagača španski i italijanski bankarski sektor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply