Uprava Trezora SAD: Kongres da podigne gornju granicu duga

Uprava Trezora SAD: Kongres da podigne gornju granicu duga

Uprava Trezora SAD (Ministarstvo finansija) je danas pozvalo Kongres SAD da podigne gornju granicu državnog duga koji ističe 16. marta i da se spremi da preduzme tehničke mere kako bi se izbeglo proglašenje moratorijuma na plaćanje.

U pismu sekretara Trezora Stevena Mnuchina Kongresu, vlada kaže da će obustaviti prodaju obveznica državnim i lokalnim vlastima da bi izbegla dalje povećanje duga.

Posle dugotrajne neodlučnosti između prethodne vlade i Kongresa, obaveza savezne države da ne predje zakonski plafon duga je obustavljena do 16. marta 2017. godine.

Teorijski pravni limit duga iznosi skoro 19.900 milijardi dolara, po podacima Trezora.

“U četvrtak, 16. marta, biće dostignut zakonski limit duga Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Mnuchin u pismu predsedniku Predstavničkog doma Kongresa SAD, Polu Rajanu i drugim zvaničnicima Kongresa.

“U to vreme, Trezor očekuje da će početi da preduzima vanredne mere da bi se privremeno sprečilo da SAD ne budu u stanju da izvrše svoje obaveze”, poručio je sekretar Trezora.

Pored obustavljanja prodaje obveznica opštinama koje će biti na snazi od srede, “verovatno je da će Trezor koristiti i druge posebne mere” da smanji zaduživanje pre no što ono dodirne dopušteni plafon.

Mnuchin je ponovio da je “naša ključna obaveza da poštujemo dobru veru i poverenje naših poverilaca”.

On je “pozvao Kongres da što je pre moguće podigne plafon duga, tako da možemo napredovati u skladu s našim prioritetima”.

Izvor: Beta
Previous Poslato preko 4 miliona koverti za nagradnu igru ''Uzmi račun i pobedi''
Next Beogradska berza: Energoprojekt holding i danas najprometniji, skok akcija Komercijalne banke

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Steen Jakobsen: Ako želite da zaradite, zanemarite šta Fed radi

Pre svega, ima nekoliko opštih tema koje proističu iz verovatnih poteza Federalnih rezervi u narednim nedeljama, piše u komentaru glavni ekonomista Saxo bane Steen Jakobsen.

Makroekonomija 0 Comments

Pacifičke zemlje potpisale trgovinski sporazum bez SAD-a

Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi ocean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a, poslavši, kako je rekla jedna od čelnica,

Makroekonomija 0 Comments

Milojko Arsić: Vlada da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom

Komentarišući rezultate parlamentarnih izbora, ekonomista Milojko Arsić ocenio je da je Vlada Srbije dobila podršku da nastavi sprovođenje reformi, ali i da ih pokrene u oblastima gde do sada nije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply