Uprava Trezora SAD: Kongres da podigne gornju granicu duga

Uprava Trezora SAD: Kongres da podigne gornju granicu duga

Uprava Trezora SAD (Ministarstvo finansija) je danas pozvalo Kongres SAD da podigne gornju granicu državnog duga koji ističe 16. marta i da se spremi da preduzme tehničke mere kako bi se izbeglo proglašenje moratorijuma na plaćanje.

U pismu sekretara Trezora Stevena Mnuchina Kongresu, vlada kaže da će obustaviti prodaju obveznica državnim i lokalnim vlastima da bi izbegla dalje povećanje duga.

Posle dugotrajne neodlučnosti između prethodne vlade i Kongresa, obaveza savezne države da ne predje zakonski plafon duga je obustavljena do 16. marta 2017. godine.

Teorijski pravni limit duga iznosi skoro 19.900 milijardi dolara, po podacima Trezora.

“U četvrtak, 16. marta, biće dostignut zakonski limit duga Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Mnuchin u pismu predsedniku Predstavničkog doma Kongresa SAD, Polu Rajanu i drugim zvaničnicima Kongresa.

“U to vreme, Trezor očekuje da će početi da preduzima vanredne mere da bi se privremeno sprečilo da SAD ne budu u stanju da izvrše svoje obaveze”, poručio je sekretar Trezora.

Pored obustavljanja prodaje obveznica opštinama koje će biti na snazi od srede, “verovatno je da će Trezor koristiti i druge posebne mere” da smanji zaduživanje pre no što ono dodirne dopušteni plafon.

Mnuchin je ponovio da je “naša ključna obaveza da poštujemo dobru veru i poverenje naših poverilaca”.

On je “pozvao Kongres da što je pre moguće podigne plafon duga, tako da možemo napredovati u skladu s našim prioritetima”.

Izvor: Beta
Previous Poslato preko 4 miliona koverti za nagradnu igru ''Uzmi račun i pobedi''
Next Beogradska berza: Energoprojekt holding i danas najprometniji, skok akcija Komercijalne banke

You might also like

Makroekonomija 1Comments

ECB: Otkup korporativnih obveznica počinje 8.juna

Današnje redovno zasedanje Evropske centralne banke u Beču i konferencija za štampu predsednika ECB Maria Draghija nisu pružili ništa spektakularno za investitore.

Najvažnije vesti 0 Comments

Dun & Bradstreet: Srbija u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja

Međunarodna rejting agencija Dun & Bradstreet (Dan i Bredstrit) je u julskom izveštaju svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i procenila da će njen privredni rast u

Tema dana 0 Comments

Šta povećanje kamatnih stopa u SAD znači za ostatak sveta

Iako je povećanje kamatnih stopa isključivo pravo američkih vlade, takav potez je ključna varijabla za globalnu ekonomiju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply