Tržišta nafte: Zašto su neki trejderi robom ostali frustrirani?

Tržišta nafte: Zašto su neki trejderi robom ostali frustrirani?

Barelom “brent” nafte jutros se na međunarodnim tržištima trguje po ceni 52,53 dolara, što je 34 US centa više nego prethodnog dana.

Cena američke (WTI) nafte porasla je 35 US centi na 49,63 dolara.

Od početka nedelje cene nafte su oslabile više od 6 odsto, pritisnute neočekivano velikim rastom rezervi nafte u SAD. Američko Ministarstvo energetike (EIA) je objavilo da su rezerve nafte u zemlji u prošloj sedmici porasle na rekordnih 528,84 miliona barela.

Istovremeno, iz OPEC-a poručuju kako je globalni dogovor o smanjenju proizvodnje za skoro 1,8 miliona barela dnevno implementiran u obimu 94 odsto.

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

Saxo bank: Zašto su neki trejderi robom ostali frustrirani?

Videli smo da se poslednja tri meseca na tržištu sirove nafte trgovalo bez velikih skokova i padova, a to je sve više frustriralo trejdere koji su tokom ovog perioda akumulirali rekordni broj dugih pozicija u sirovoj nafti tipa Brent i WTI” kaže u komentaru Ole Hansen, direktor sektora strategije trgovine berzanskom robom u Saxo bank.

“Nedeljni izveštaj iz SAD u sredu o stanju zaliha je ono što je izazvalo nepredviđenu reakciju, a videli smo devet uzastopnih porasta zaliha. Istovremeno uvoz raste umesto da usporava. Moglo bi se očekivati u ovom trenutku kada OPEC smanjuje proizvodnju da će uvoz u SAD opasti, ili će početi da se smanjuje, ali nije, i to je dovelo do ovog velikog skoka u zalihama. To je ono što izazvalo rasprodaju. Videli smo frustrirane trejdere koji drže duge pozicije od početka sezone, likvidacije dugih pozicija tokom poslednjih nekoliko nedelja, ali na tržištu još uvek postoji veoma veliki broj dugih pozicija. A sa neuspehom proboja ka pozitivnoj strani, sada treba smanjiti neke od ovih dugih pozicija”.

“Upravo je cena napravila proboj ispod USD 50 za barel WTI i to se desilo vrlo lako. To nas primorava da se sada fokusiramo na kretanje cena u suprotnom smeru od prethodnog trenda u iznosu od 50% u odnosu na skok cena od novembra do početka januara koji nam dolazi u kao što se vidi na grafikonu baš oko nivoa od 48,70”.

“Kao što sam pomenuo, to bi bilo kretanje cena u suprotnom smeru od prethodnog trenda u iznosu od 50% a ako dođe do proboja još niže i počne da napada nivo od 47,20 – što bi bilo 0,618 – a pad ispod te vrednosti bi stvarno mogao da izazove dodatne brige na tržištu”, zaključuje Hansen.

Gdeinvestirati.com
Previous SAD: Skok prodaje flaširane vode, gazirani sokovi prvi put u padu
Next Poništen postupak privatizacije Galenike

You might also like

Produktna berza: Kvalitet zrna pšenice je sve više upitan

Žetva pšenice je zbog sporog tempa skidanja pšenice sa njiva i dalje glavna tema na tržištu.

Evro klizi prema 1,05 dolara

Evro je u utorak oslabio prema većini glavnih svetskih valuta, uprkos jakim ekonomskim podacima iz evrozone.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Pad podstakli slabi pokazatelji iz Kine

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija oštro pale zbog briga ulagača oko slabosti globalne ekonomije i deflatornih pretnji, što izaziva pad cena sirovina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply