Michel Saint-Lot: Budućnost domaće ekonomije zavisi od ulaganja u najmlađe generacije

Michel Saint-Lot: Budućnost domaće ekonomije zavisi od ulaganja u najmlađe generacije

Nejednakost nije neizbežna. Nejednakost je izbor. Promovisanje pravičnosti – jednake šanse za svako dete – je izbor.

To je važan izbor za budućnost dece i samog društva, rekao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, na plenarnoj sednici Kopaonik biznis foruma “Društvena inkluzivnost i inkluzivnost u odnosu na prirodu i perspektive mladih”, koji je juče završen.

Srbija nesumnjivo napreduje u državnoj reformi, ali Vlada i drugi akteri bi trebalo dodatno da se fokusiraju na stratešku važnost ulaganja u ljudski kapital, a naročito u decu kao najvažniji resurs u državi. Ako su deca zdrava, obrazovana, obučena da rade i sposobna da zarade pristojnu platu, onda su i osnažena da zadovolje svoje osnovne potrebe i budu uspešna, a koristi od toga će imati i čitavo društvo – rekao je Michel Saint-Lot.

Svako dete mora da ima mogućnost da raste, razvija svoje veštine i potencijale i doprinosi svojoj porodici i zajednici. Održiv razvoj je moguć samo ako ga nastave buduće generacije. Zato je ulaganje u zdravlje, obrazovanje i fizički, emotivni i kognitivni razvoj dece istinsko ulaganje u buduće generacije, privredu i radnu snagu, koji pokreću razvoj svake zemlje, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

– Kako bi se neophodne reforme ostvarile, moramo voditi računa prilikom restrukturiranja javnog sektora. Ne bi bilo dobro smanjiti obim usluga koje su se pokazale kao korisne, efikasne i isplative, kao što su one koje pružaju porodični saradnici, patronažne sestre i romske zdravstvene medijatorke. To su usluge koje su ključne za razvoj ljudskih resursa i od suštinske su važnosti za promene koje želimo da sprovedemo – istakao je Saint-Lot.

Učesnici plenirne sednice, među kojima je bio i Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošaljavanja, socijalnih i boračkih pitanja, složili su se da ulaganje u rani razvoj, kroz kvalitetno obrazovanje i kvalitetne medicinske usluge, svakom detetu pruža mogućnost da ostvari svoje pune potencijale, dodaje se u saopštenju UNICEF-a.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Poništen postupak privatizacije Galenike
Next Prošlogodišnja neto dobit Gorenja 8,4 miliona evra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu, ali ocenjuje da u srpskoj privredi postoje osnove za

Najvažnije vesti 0 Comments

Privredni rast Srbije bi u ovoj godini mogao biti znatno iznad prognoziranih 1,8 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) smatra da nedavno objavljeni rezultati statističkog zavoda ukazuju na to da postoji prostor da privredni rast u ovoj godini bude znatno iznad februarske prognoze od 1,8

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja

Prema rezultatima septembarske ankete, kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%).

1 Comment

  1. Z1
    March 10, 23:02 Reply
    Nista novo. Samo ono cuveno "moramo" a plana nema. Rezultata nema.

Leave a Reply