Michel Saint-Lot: Budućnost domaće ekonomije zavisi od ulaganja u najmlađe generacije

Michel Saint-Lot: Budućnost domaće ekonomije zavisi od ulaganja u najmlađe generacije

Nejednakost nije neizbežna. Nejednakost je izbor. Promovisanje pravičnosti – jednake šanse za svako dete – je izbor.

To je važan izbor za budućnost dece i samog društva, rekao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, na plenarnoj sednici Kopaonik biznis foruma “Društvena inkluzivnost i inkluzivnost u odnosu na prirodu i perspektive mladih”, koji je juče završen.

Srbija nesumnjivo napreduje u državnoj reformi, ali Vlada i drugi akteri bi trebalo dodatno da se fokusiraju na stratešku važnost ulaganja u ljudski kapital, a naročito u decu kao najvažniji resurs u državi. Ako su deca zdrava, obrazovana, obučena da rade i sposobna da zarade pristojnu platu, onda su i osnažena da zadovolje svoje osnovne potrebe i budu uspešna, a koristi od toga će imati i čitavo društvo – rekao je Michel Saint-Lot.

Svako dete mora da ima mogućnost da raste, razvija svoje veštine i potencijale i doprinosi svojoj porodici i zajednici. Održiv razvoj je moguć samo ako ga nastave buduće generacije. Zato je ulaganje u zdravlje, obrazovanje i fizički, emotivni i kognitivni razvoj dece istinsko ulaganje u buduće generacije, privredu i radnu snagu, koji pokreću razvoj svake zemlje, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

– Kako bi se neophodne reforme ostvarile, moramo voditi računa prilikom restrukturiranja javnog sektora. Ne bi bilo dobro smanjiti obim usluga koje su se pokazale kao korisne, efikasne i isplative, kao što su one koje pružaju porodični saradnici, patronažne sestre i romske zdravstvene medijatorke. To su usluge koje su ključne za razvoj ljudskih resursa i od suštinske su važnosti za promene koje želimo da sprovedemo – istakao je Saint-Lot.

Učesnici plenirne sednice, među kojima je bio i Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošaljavanja, socijalnih i boračkih pitanja, složili su se da ulaganje u rani razvoj, kroz kvalitetno obrazovanje i kvalitetne medicinske usluge, svakom detetu pruža mogućnost da ostvari svoje pune potencijale, dodaje se u saopštenju UNICEF-a.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Poništen postupak privatizacije Galenike
Next Prošlogodišnja neto dobit Gorenja 8,4 miliona evra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

EBRD namerava ulagati u više projekata u Srbiji

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Philip Bennett danas je u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem ocenio da je Srbija na pravom putu ekonomskih reformi.

Makroekonomija 0 Comments

Rast BDP-a u Rumuniji najveći u Evropskoj uniji

Rumunija je u trećem kvartalu ove godine sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 4,6 odsto međugodišnje rekorder među članicama Evropske unije, a prati je Bugarska sa stopom rasta od 3,4 procenta, prema

Makroekonomija 0 Comments

ECB odbacila spekulacije o skorom povećanju kamata

Evropska centralna banka (ECB) neće podizati kamatne stope dok ne okonča svoj program otkupa obveznica, izjavio je danas predsednik te institucije Mario Dragi, čime je odbacio spekulacije o promeni kursa

1 Comment

  1. Z1
    March 10, 23:02 Reply
    Nista novo. Samo ono cuveno "moramo" a plana nema. Rezultata nema.

Leave a Reply