Italija uvela jedinstveni porez za bogate strance

Italija uvela jedinstveni porez za bogate strance

Italija je uvela jedinstveni porez za bogate strance kako bi konkurisala sličnim inicijativama u Velikoj Britaniji i Španiji, koje uspešno privlače brojne bogate fudbalere i zabavljače.

Tako će svi stranci koji kao mesto boravka za potrebe oporezivanja dohodaka ostvarenih bilo gde u svetu odaberu Italiju ubuduće plaćati 100.000 evra poreza godišnje.

Za tu poreznu pogodnost kvalifikovaće se fizičke osobe koje su živele u inostranstvu najmanje devet od prethodnih 10 godina i imaju dovoljno visoke prihode da im 100.000 evra godišnje bude prihvatljiv iznos poreznih obveza.

Ako odluče u Italiji prijaviti i bliske članove porodice, iznos će se povećavati za dodatnih 25.000 evra po osobi.

Fizičke osobe imaju status italijanskog rezidenta za poreske svrhe ako u zemlji borave više od pola godine. Prema italijanskom poreskom zakonu, jedinstvena poreska obveza za strance moći će se obnavljati svake godine, kroz najviše 15 godina.

Očekuje se da će taj potez, predložen u proračunu za ovu godinu, u kratkom roku privući u Italiju najmanje hiljadu ljudi, pišu italijanski mediji.

Italija tim potezom iz temelja menja dosadašnju poresku politiku budući da su, na primer, 2007. godine, poreske vlasti tužile sunarodnika Valentina Rossija, svetskog motociklističkog prvaka, zbog neplaćenog poreza i odbacile njegovo opravdanje da mu je glavno mesto boravka London. Rossi je na kraju 2008. godine platio 19 miliona evra kako bi podmirio poreski dug.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Sud u Hagu odbio zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije
Next U Torontu organizovan prvi kanadsko-srpski poslovni događaj

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Tsipras: Neće biti dodatnih mera štednje u Grčkoj

Grčki premijer Alexis Tsipras obeležio je dve godine na toj funkciji, obećavši da njegova vlada neće uvesti “ni evro” dodatnih mera štednje.

Najvažnije vesti 0 Comments

Islandski recept za uspeh

Island je mala zemlja, ostrvo, koja ima oko tri stotine hiljada stanovnika, a ipak je primer ubrzanog razvoja, gotovo nezabeleženog u istoriji.

Makroekonomija 0 Comments

Ministri finansija evrozone odbacili predlog EK za povećanje budžetske potrošnje

Ministri finansija evrozone odbacili su danas pozive Evropske komisije upućene pre svega Nemačkoj i Holandiji, da svi povećaju potrošnju da bi se podržala privreda 19-člane zajednice.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply