Italija uvela jedinstveni porez za bogate strance

Italija uvela jedinstveni porez za bogate strance

Italija je uvela jedinstveni porez za bogate strance kako bi konkurisala sličnim inicijativama u Velikoj Britaniji i Španiji, koje uspešno privlače brojne bogate fudbalere i zabavljače.

Tako će svi stranci koji kao mesto boravka za potrebe oporezivanja dohodaka ostvarenih bilo gde u svetu odaberu Italiju ubuduće plaćati 100.000 evra poreza godišnje.

Za tu poreznu pogodnost kvalifikovaće se fizičke osobe koje su živele u inostranstvu najmanje devet od prethodnih 10 godina i imaju dovoljno visoke prihode da im 100.000 evra godišnje bude prihvatljiv iznos poreznih obveza.

Ako odluče u Italiji prijaviti i bliske članove porodice, iznos će se povećavati za dodatnih 25.000 evra po osobi.

Fizičke osobe imaju status italijanskog rezidenta za poreske svrhe ako u zemlji borave više od pola godine. Prema italijanskom poreskom zakonu, jedinstvena poreska obveza za strance moći će se obnavljati svake godine, kroz najviše 15 godina.

Očekuje se da će taj potez, predložen u proračunu za ovu godinu, u kratkom roku privući u Italiju najmanje hiljadu ljudi, pišu italijanski mediji.

Italija tim potezom iz temelja menja dosadašnju poresku politiku budući da su, na primer, 2007. godine, poreske vlasti tužile sunarodnika Valentina Rossija, svetskog motociklističkog prvaka, zbog neplaćenog poreza i odbacile njegovo opravdanje da mu je glavno mesto boravka London. Rossi je na kraju 2008. godine platio 19 miliona evra kako bi podmirio poreski dug.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Sud u Hagu odbio zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije
Next U Torontu organizovan prvi kanadsko-srpski poslovni događaj

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Do kraja ove godine bi Srbija mogla da inkasira od stranih direktnih investicija i od dijaspore gotovo pet milijardi evra.

Najvažnije vesti 0 Comments

Misija MMF-a u Srbiji, u fokusu reforma javnog sektora i javnih preduzeća

Misija Međunarodnog monetarnog fonda i Vlada Srbije u ponedeljak počinju razgovore o završetku četvrte revizije započete pre izbora i o petoj reviziji trogodišnjeg aranžmana.

Najvažnije vesti 2 Comments

George Soros se kladi na pad Wall Streeta

Milijarder George Soros, koji je slavu stekao kada se pre 25 godina kladio na pad britanske funte, i tako je oborio, sada se kladi na pad Wall Streeta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply