ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

Evropska centralna banka (ECB) je danas odlučila da zadrži kamate na dosadašnjim nivoima; referentnu  na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto.

Kao što se i očekivalo, Upravni savet ECB je potvrdio svoju odluku da od aprila smanji program podsticaja kupovine državnih i korporativnih obveznice sa 80 milijarda evra, na 60 milijardi evra mesečno, do kraja 2017. godine.

Mario Draghi (Foto:Die Zeit)

Mario Draghi (Foto:Die Zeit)

ECB povećala procene rasta ekonomije evrozone za ovu i narednu godinu

“Evropska centralna banka sada očekuje rast evrozone od 1,8 odsto u 2017. godini i od 1,7 odsto u 2018. godini, u poredjenju sa ranijom prognozom od 1,7 odsto i 1,6 odsto, respektivno”, izjavio je Mario Draghi Dragi na konferenciji za medije održanoj nakon zasedanja centralne banke.

Za 2019. godinu, ECB je zadržala prognozirani rast evrozone od 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dodao je on.

Na današnjem zasedanju, ECB je i drastično povisila procenu inflacije u evrozoni za ovu godinu, na 1,7 odsto sa ranijih 1,3 odsto.

Projekcija inflacije za 2018. godinu je podignuta na 1,6 odsto sa 1,5 odsto, a za 2019. godinu je zadržana na 1,7 odsto.

“Nedavni rast godišnje stope inflacije u evrozoni na 2,0 odsto, čime je premašen cilj ECB od nešto ispod 2,0 0dsto, posledica je viših cena nafte, a ne fundamentalnog napretka u ekonomiji”, rekao je Dragi na konferenciji.

Inflatorni pritisci u evrozoni su, kako je ocenio, još uvek prigušeni, zbog čega nema razloga za početak ukidanja ECB-ovih podsticaja.

Izvor:Agencije
Previous Nagrade u igri sa fiskalnim računima i 50 vozila Fiat 500L
Next Ofanziva na sirijski grad Raku zamrsila odnose Turske i Sjedinjenih Država

You might also like

Tema dana 0 Comments

Dijalog Beograda i Prištine: Vučić i Nikolić sa Mogerini

Sastanak delegacije Srbije, u kojoj su premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić i visoke predstavnice EU Federike Mogerini, počeo je u Briselu nešto posle 19 časova u okviru dijaloga

Svetske berze 0 Comments

Venecuela prodaje svoju kripto-valutu

Venecuela je kreirala sopstvenu kriptovalutu kako bi pokušala da se izvuče iz krize. 

Makroekonomija 0 Comments

S&P: Kreditni rejting Srbije “BB-“, uz dobre izglede

Ministarstvo finansija Srbije je saopštilo danas da je S&P Global Ratings, agencijа zа ocenu kreditnog rejtingа potvrdilа kreditni rejting Srbije “BB-” i revidirаlа izgled zа unаpređenje kreditnog rejtingа sа stаbilnog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply