ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

Evropska centralna banka (ECB) je danas odlučila da zadrži kamate na dosadašnjim nivoima; referentnu  na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto.

Kao što se i očekivalo, Upravni savet ECB je potvrdio svoju odluku da od aprila smanji program podsticaja kupovine državnih i korporativnih obveznice sa 80 milijarda evra, na 60 milijardi evra mesečno, do kraja 2017. godine.

Mario Draghi (Foto:Die Zeit)

Mario Draghi (Foto:Die Zeit)

ECB povećala procene rasta ekonomije evrozone za ovu i narednu godinu

“Evropska centralna banka sada očekuje rast evrozone od 1,8 odsto u 2017. godini i od 1,7 odsto u 2018. godini, u poredjenju sa ranijom prognozom od 1,7 odsto i 1,6 odsto, respektivno”, izjavio je Mario Draghi Dragi na konferenciji za medije održanoj nakon zasedanja centralne banke.

Za 2019. godinu, ECB je zadržala prognozirani rast evrozone od 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dodao je on.

Na današnjem zasedanju, ECB je i drastično povisila procenu inflacije u evrozoni za ovu godinu, na 1,7 odsto sa ranijih 1,3 odsto.

Projekcija inflacije za 2018. godinu je podignuta na 1,6 odsto sa 1,5 odsto, a za 2019. godinu je zadržana na 1,7 odsto.

“Nedavni rast godišnje stope inflacije u evrozoni na 2,0 odsto, čime je premašen cilj ECB od nešto ispod 2,0 0dsto, posledica je viših cena nafte, a ne fundamentalnog napretka u ekonomiji”, rekao je Dragi na konferenciji.

Inflatorni pritisci u evrozoni su, kako je ocenio, još uvek prigušeni, zbog čega nema razloga za početak ukidanja ECB-ovih podsticaja.

Izvor:Agencije
Previous Nagrade u igri sa fiskalnim računima i 50 vozila Fiat 500L
Next Ofanziva na sirijski grad Raku zamrsila odnose Turske i Sjedinjenih Država

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nemačka ekonomija porasla za pola procenta

Nemačka privreda ostvarila je rast za pola procenta u drugom kvartalu, što je bolji rezultat od očekivanog, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Najvažnije vesti 0 Comments

Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

U regionu Centralne i istočne Evrope kojem pripada i Srbija banke ostvaruju tri puta veće profitne stope nego u Zapadnoj Evropi – 1,3 odsto prema 0,4.

Tema dana 0 Comments

Oscilacije britanske funte, “indeks nestabilnosti” blizu nivoa iz vremena finansijske krize

Nakon oštrog pada na početku trgovanja britanska funta se u popodnevnim satima oporavila, ali je “indeks nestabilnosti”, koji pokazuje stav investitora koliko će se valuta promeniti u naredne četiri nedelje,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply