ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

Evropska centralna banka (ECB) je danas odlučila da zadrži kamate na dosadašnjim nivoima; referentnu  na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto.

Kao što se i očekivalo, Upravni savet ECB je potvrdio svoju odluku da od aprila smanji program podsticaja kupovine državnih i korporativnih obveznice sa 80 milijarda evra, na 60 milijardi evra mesečno, do kraja 2017. godine.

Mario Draghi (Foto:Die Zeit)

Mario Draghi (Foto:Die Zeit)

ECB povećala procene rasta ekonomije evrozone za ovu i narednu godinu

“Evropska centralna banka sada očekuje rast evrozone od 1,8 odsto u 2017. godini i od 1,7 odsto u 2018. godini, u poredjenju sa ranijom prognozom od 1,7 odsto i 1,6 odsto, respektivno”, izjavio je Mario Draghi Dragi na konferenciji za medije održanoj nakon zasedanja centralne banke.

Za 2019. godinu, ECB je zadržala prognozirani rast evrozone od 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dodao je on.

Na današnjem zasedanju, ECB je i drastično povisila procenu inflacije u evrozoni za ovu godinu, na 1,7 odsto sa ranijih 1,3 odsto.

Projekcija inflacije za 2018. godinu je podignuta na 1,6 odsto sa 1,5 odsto, a za 2019. godinu je zadržana na 1,7 odsto.

“Nedavni rast godišnje stope inflacije u evrozoni na 2,0 odsto, čime je premašen cilj ECB od nešto ispod 2,0 0dsto, posledica je viših cena nafte, a ne fundamentalnog napretka u ekonomiji”, rekao je Dragi na konferenciji.

Inflatorni pritisci u evrozoni su, kako je ocenio, još uvek prigušeni, zbog čega nema razloga za početak ukidanja ECB-ovih podsticaja.

Izvor:Agencije
Previous Nagrade u igri sa fiskalnim računima i 50 vozila Fiat 500L
Next Ofanziva na sirijski grad Raku zamrsila odnose Turske i Sjedinjenih Država

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u Srbiji porasla na 3,2 odsto, skočile cene roba i usluga

Potrošačke cene u Srbiji porasle su u februaru 2017. u odnosu na januar za 0,7 odsto, dok su na godišnjem nivou povećane za 3,2 procenta, saopštio je danas Republički zavod

Tema dana 0 Comments

Veliko interesovanje poslodavaca za podsticaje zapošljavanja

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je na evidenciji od početka godine deset odsto manje nezaposlenih lica nego u istom periodu prošle godine.

Makroekonomija 0 Comments

Grčka: Trgovinski deficit skočio za 89 odsto na godišnjem nivou

Podaci grčke statističke agencije (ELSTAT) govore da je spoljnotrgovinski deficit Grčke u julu porastao za čak 88,9 odsto na godišnjem nivou, jer je uvoz skočio za 18,2 odsto, a izvoz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply