Cena zlata u padu, šanse da Fed poveća kamate porasle na skoro 100 odsto

Cena zlata u padu, šanse da Fed poveća kamate porasle na skoro 100 odsto

Cena zlata spustila se do nivoa 1.200 dolara po unci, nakon što su pozitivni ekonomski podaci iz SAD povećali očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope nekoliko puta u ovoj godini, počevši već od naredne sedmice.

Zlatom, za isporuku u aprilu, jutros se trguje za 1.204,39 dolara po unci, što je najniža cena od 1. februara.

Cena zlata je krenula u negativnom pravcu prošle nedelje nakon što je više zvaničnika Federalnih rezervi, uključujući i predsednicu Janet Yellen, nagovestilo mogućnost da Fed poveća kamate već na sastanku polovinom marta, a zatim još najmanje 2 ili čak tri puta u ovoj godini.

Dodatni pritisak na zlato juče je bio izveštaj da je američki privatni sektor u prošlom mesecu dodao 298.000 radnih mesta, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 190 hiljada radnih mesta. Izveštaj je značajan i jer nagoveštava da bi širi izveštaj sa američkog tržišta rada,  koji će biti objavljen u petak, mogao biti povoljan. Ekonomisti smatraju da bi samo izuzetno loši podaci sa tržišta rada mogli odvratiti američku centralnu banku od namere da poveća kamatne stope već na narednom sastanku 14.-15. marta.

“Šanse da Fed poveča kamatne stope u martu su pre tri nedelje bile veoma male, međutim danas je to izvesno skoro 100 odsto”, mišljenja je Bob Takai, šef analitičkog odeljenja u korporaciji Sumitomo.

Izvor:Agencije
Previous Danas se zatvara 24. Kopaonik biznis forum
Next Apple prošle godine imao pet puta veći profit od Samsung Mobilea

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske tržišta: Predsednički izbor u SAD-u uzdigli berze

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno uoči američkih predsedničkih izbora.

Tema dana 0 Comments

Emmanuel Macron dobio većinu u parlamentu

Stranka Republika u pokretu novog francuskog predsednika Emmanuela Macrona osvojila je ogromnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora 18. juna.

Svetske berze 0 Comments

Rusija na proleće na tržištu duga sa evroobveznicama?

Ruski ministar finansija Anton Siluanov juče je najavio mogućnost da Rusija ovog proleća plasira jednu emisiju evroobveznica u vrednosti 3,0 milijarde dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply