Cena zlata u padu, šanse da Fed poveća kamate porasle na skoro 100 odsto

Cena zlata u padu, šanse da Fed poveća kamate porasle na skoro 100 odsto

Cena zlata spustila se do nivoa 1.200 dolara po unci, nakon što su pozitivni ekonomski podaci iz SAD povećali očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope nekoliko puta u ovoj godini, počevši već od naredne sedmice.

Zlatom, za isporuku u aprilu, jutros se trguje za 1.204,39 dolara po unci, što je najniža cena od 1. februara.

Cena zlata je krenula u negativnom pravcu prošle nedelje nakon što je više zvaničnika Federalnih rezervi, uključujući i predsednicu Janet Yellen, nagovestilo mogućnost da Fed poveća kamate već na sastanku polovinom marta, a zatim još najmanje 2 ili čak tri puta u ovoj godini.

Dodatni pritisak na zlato juče je bio izveštaj da je američki privatni sektor u prošlom mesecu dodao 298.000 radnih mesta, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 190 hiljada radnih mesta. Izveštaj je značajan i jer nagoveštava da bi širi izveštaj sa američkog tržišta rada,  koji će biti objavljen u petak, mogao biti povoljan. Ekonomisti smatraju da bi samo izuzetno loši podaci sa tržišta rada mogli odvratiti američku centralnu banku od namere da poveća kamatne stope već na narednom sastanku 14.-15. marta.

“Šanse da Fed poveča kamatne stope u martu su pre tri nedelje bile veoma male, međutim danas je to izvesno skoro 100 odsto”, mišljenja je Bob Takai, šef analitičkog odeljenja u korporaciji Sumitomo.

Izvor:Agencije
Previous Danas se zatvara 24. Kopaonik biznis forum
Next Apple prošle godine imao pet puta veći profit od Samsung Mobilea

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street u minusu u odnosu na početak godine, Amazon najveći gubitnik

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza oštro pali, pa su zaronili u negativno područje u odnosu na početak godine, što je posledica pritiska na tehnološki sektor i strahova

Analitičar predviđa da će vrednost bitcoina biti 100.000 dolara

Bitcoin bi mogao da dostigne vrednost i 100.000 dolara u narednih deset godina, rekao je analitičar koji je predvidio i sadašnji rekord ove valute.

Društvo 0 Comments

Uzmi račun i pobedi: Već stiglo više od 31.000 koverata

Za devet dana od početka nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2018” u Pošte Srbije stiglo je više od 31.000 koverata sa računim i slipovima građana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply