Wall Street: Nastavlja se pad indeksa

Wall Street: Nastavlja se pad indeksa

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, što je najviše posledica pada cena akcija u farmaceutskom i finansijskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,14 odsto, na 20.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 odsto, na 2.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 5.833 boda.

Najviše su juče, u proseku 0,7 odsto, pale cene akcija u farmaceutskom sektoru nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump tweetom poručio da radi na novom sastavu koji će smanjiti cene lekova.

Uz to, Trump je podržao nacrt zakona republikanaca kojim bi se zamenio tzv. ′Obamacare′ zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Oslabio je, 0,3 odsto, i finansijski sektor, koji je od Trumpove pobede na izborima najveći dobitnik među svim sektorima jer je Trump obećao labavljenje regulacija u tom sektoru.

“Moramo uvek imati na umu da se ono što Trump prvobitno kaže kasnije značajno razvodni i da protekne puno vremena do pravih detalja njegovih planova”, kaže Randy Frederick, direktor u firmi Charles Schwab.

Od početka novembra, kada je Trump pobedio na predsedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima.

Međutim, nedostatak konkretnih predloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je sve izvesnije da će čelnici američke centralne banke na sednici naredne nedelje povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 84 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još pre nedelju dana za to davali samo 30 odsto šansi.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosečni promet. Na američkim su tržištima vlasnika juče zamenile 6,4 milijarde akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni obim iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto, na 7.338 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto, na 4.955 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,06 odsto, na 11.966 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija jedna od 42. zemlje bez inflacije
Next Ovaj plemeniti metal je nadmašio zlato u 2017. godini

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cena zlata pala 2,4 odsto za nedelju dana

Okretanje investitora rizičnijioj aktivi smanjilo je tražnju za zlatom kao bezbednim utočištem za kapital, usled čega je žuti plemeniti metal na putu da zabeleži svoj prvi nedeljni gubitak u poslednja

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Tehnološki sektor i vesti iz Južnokineskog mora pritisnuli indekse

Cene akcija na američkim berzama u petak su zabeležile uglavnom negativan smer, predvođene tehnološkim sektorom.

Najduži dobitnički niz evra prema dolaru od 2014. godine

Evro je protekle nedelje ostvario dobitke u odnosu na američku valutu, četvrtu sedmicu zaredom, što je njegov najduži dobitnički niz od 2014. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply