Wall Street: Nastavlja se pad indeksa

Wall Street: Nastavlja se pad indeksa

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, što je najviše posledica pada cena akcija u farmaceutskom i finansijskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,14 odsto, na 20.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 odsto, na 2.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 5.833 boda.

Najviše su juče, u proseku 0,7 odsto, pale cene akcija u farmaceutskom sektoru nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump tweetom poručio da radi na novom sastavu koji će smanjiti cene lekova.

Uz to, Trump je podržao nacrt zakona republikanaca kojim bi se zamenio tzv. ′Obamacare′ zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Oslabio je, 0,3 odsto, i finansijski sektor, koji je od Trumpove pobede na izborima najveći dobitnik među svim sektorima jer je Trump obećao labavljenje regulacija u tom sektoru.

“Moramo uvek imati na umu da se ono što Trump prvobitno kaže kasnije značajno razvodni i da protekne puno vremena do pravih detalja njegovih planova”, kaže Randy Frederick, direktor u firmi Charles Schwab.

Od početka novembra, kada je Trump pobedio na predsedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima.

Međutim, nedostatak konkretnih predloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je sve izvesnije da će čelnici američke centralne banke na sednici naredne nedelje povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 84 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još pre nedelju dana za to davali samo 30 odsto šansi.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosečni promet. Na američkim su tržištima vlasnika juče zamenile 6,4 milijarde akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni obim iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto, na 7.338 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto, na 4.955 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,06 odsto, na 11.966 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija jedna od 42. zemlje bez inflacije
Next Ovaj plemeniti metal je nadmašio zlato u 2017. godini

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Antverpen odahnuo: Porasla trgovina nebrušenim dijamantima

Nakon veoma teške 2015. godine, industrija dijamanata u Antverpenu je zabeležila rast trgovine od 5 odsto u prošloj godini.

Industrija 0 Comments

Ruda gvožđa pod pritiskom nagomilanih kineskih zaliha

Cena rude gvožđa,  čistoće 62 odsto, na svetskim tržištima se danas kreće oko 80 dolara po toni, što predstavlja blagi oporavak u odnosu na početak nedelje, ali je za 10$

Svetske berze 0 Comments

Evro premašio nivo 1,12 dolara

Evro je na međunarodnim valutnim tržištima u utorak ojačao iznad nivoa 1,12 dolara, prvi put u poslednjih pet nedelja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply