Srbija jedna od 42. zemlje bez inflacije

Srbija jedna od 42. zemlje bez inflacije

Šef kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa ocenio je na Kopaoniku da nisu potrebni dalji rezovi u fiskalnoj politici.

Kako je rekao, sada treba da bude prioritet učvršćivanje dostignuća, kao i smanjenje javnog duga koji je i dalje visok.

On je na Kopaonik biznis forumu istakao da je snažna fiskalna konsolidacija pomogla oporavak.

Fiskalno postavljanje na održivim osnovama podstaklo je poverenje potrošača i srpske ekonomije, ali istovremeno, poručio je on, ne može se proglasiti pobeda na fiskalnom frontu, jer je za to potrebno vreme.

Sosa ističe da je neophodno konsolidovati postignuti napredak.

Predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić ocenio je da je Srbija veliki rudnik u kojoj se mnoge stavri mogu unaprediti. On je ukazao da je koncept monetarne politike koji je sprovođen 2013. i 2014. omogućio stvaranje povoljnog makroekonomskog okruženja.

– Monetarna politika tražila je jedno vreme da ostvari svoj rezultate. Oborena je inflacija, ostvarena monetarna stabilnost, što je osnov da se oštrije uđe u fiskalnu konsolidaciju – dodao je Savić.

On je kazao da je problem što ekonomska politika ne može da sprovede strukturne reforme, već su neophodne podsticajne mere. Prema njegovim rečima sada je potrebno unaprediti poslovnu klimu, dalje pospešiti indikatora doing biznisa, ali i unaprediti konkurentnost.

Savić je istakao da je neophodno da nastavimo inflaciono targetiranje, koje ima Evropska centralna banka i niz drugih zemalja, dodajući da je to najbezbedniji model koji obezbeđuje nisku inflaciju. Srbija, prema Savićevim rečima, pripada grupi od 42 zemlje sveta koje nemaju inflaciju.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus se nije složio sa konstatacijom da je za Srbiju jedini model targetirana inflacija.

– Srbija i NBS ne emituje novac, već samo povlači novac koji je došao u zemlju. Kupujete devize i povlačite sa intervencijama devize – ukazao je on.

Labus je odgovarajući na pitanje da li se može verovati procentima kojima se barata u javnosti, kazao da uvek postoji verovatnoća greške, te da su statističari u poslednjih desetak godina promenili metodologiju po kojoj se radi. Prihvatili su, kaže, brzinu koju traže donosioca odluka, ali su tražili uslov da se vrši revizija.

– Stopa rasta od 2,8 odsto u 2016. će još dva puta biti revidirana, početkom juna i u novembru – rekao je Labus koji je, kaže pokušao da proceni kolika će ta greška biti. Po Labusovoj proceni, 2016. godina će se završiti sa stopom rasta od 2,7%, a on je iznoseći taj podatak primetio i da se trend iz negativnog rasta okrenuo ka pozitivnom.

Zaključio je da razlike u ocenama postoje, ali da su greške tolerante, navodeći da neće svaki podatak posle tri meseca biti u istom iznosu kao što je objavljen.

Rekao je da moramo da iskoristimo geografski položaj, smanjimo politički rizik i da se ne svađamo sa susedima.

– To je na strani politike, ali značajno utiče na makroekonomiju – rekao je Labus.

foto: Nova Ekonomija

foto: Nova Ekonomija

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković istakao je da je stav Saveta da bi ciljani javni dug bio 50% BDP-a, iako je zakonom predviđen održiv javni dug 45 odsto BDP-a, jer Srbija nije razvijena zemlja, već se zadužuje po višim stopama i u tuđim valutama.

– Treba iskoristiti trnutak za novi pritisak i ići na ambiciozne ciljeve – rekao je on.

Vučković je rekao i da aranžman sa MMF-om ne predviđa, a moguće da ni novi neće predviđati, povećanje poreza i da bi privreda morala da bude mirna.

– Javne finansije ne smemo uređivati samo kroz prihodnu stranu – upozorio je Vučković.

On je ukazao da bi, na vladinoj agendi, odmah posle jačanja javnih inevsticija, trebalo da bude i rasterećenje privrede.

Vučković je dodao da privrednici imaju različite stavove kada je reč o porezu na zarade, a da je stav Fiskalnog saveta da Srbija nije zemlja sa previše visokim nametima na rad.

Dodao je i da je privatni sektor nedovoljno razvijen i da ne možemo očekivati rast bez privratnog sektora.

– To je jedini zdrav način za podizanje zarada – rekao je Vučković.

Izvor: Tanjug
Previous Svetska banka: Cene internet usluga u Srbiji među najvišim u Evropi
Next Wall Street: Nastavlja se pad indeksa

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Američku ekonomiju spašavaju tehnološki giganti

Američku ekonomiju u poslednje vreme na nogama drže najveće tehnološke kompanije.

Makroekonomija 1Comments

Mario Draghi: Rast inflacije u evrozoni privremen, ECB neće pooštriti monetarnu politiku

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi izjavio je da su monetarni podsticaji i dalje potrebni za privredni oporavak u Evropskoj uniji uprkos rastu inflacije u evrozoni.

Makroekonomija 0 Comments

Kineska ekonomija nadmašiće američku do 2032. godine

Kineska ekonomija nadmašiće američku do 2032. godine, kaže se u izveštaju londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply