Mobilni operateri: Srbija bi 2020. mogla dobiti 5G mrežu

Mobilni operateri: Srbija bi 2020. mogla dobiti 5G mrežu

Generalni direktori tri najveća srpska mobilna operatera najavljuju da bi 5G mreža za mobilnu telefoniju u Srbiji mogla da zaživi 2020. godine.

Neke od kompanija su već u fazi testiranja ove mreže, neke će uskoro biti, ali je, kako kažu, bar za sada još u fokusu 4G mreža, koja ima sve veći broj korisnika.

foto: livetv

foto: livetv

 Ćulibrk: Za 5G još ima vremena

Generalni direktor “Telekoma Srbija” Predrag Ćulibrk kaže za “Blic” da za 5G mrežu još ima vremena, da su sva tri operatera u Srbiji u investicijama koje se odnose na 4G mrežu.

– Pre nešto više od godinu dana svaki operator je dao po 42 miliona evra za licence za 4G mrežu. Kada je u pitanju 5G, sve analize i predikcije kažu da će u komercijalnu upotrebu 5G mreža da krene od 2020. godine – kaže on.

Kako navodi, ne treba žuriti jer još ima vremena kada je u pitanju 4G mreža i pokrivanje stanovništva, ali i teritorije.

Veliki broj korisnika ima 4G kartice i koristi tu mrežu, ali nisu pokrivena sva naselja, autioputevi i putevi, a pred operatorima je obaveza ulaganja i povećanja kapaciteta postojeće mreže, objašnjava Ćulibrk.

– Nisu još ni svi telefoni opremljeni sa 4G SIM karticama, tako da mnogi korisnici još ne mogu da je koriste – kaže on.

foto: pcpress

foto: pcpress

Øfsthus: Testiramo, ali u svrhu učenja

Generalna direktorka “Telenor Srbija” Ingeborg Øfsthus objašnjava za “Blic” da je ova kompanija već testira nešto što je blisko 5G mreži, ali da je to za sada vise u svrhe učenja. I ona na kaže da je za sada prioritet širenje 4G mreže.

– 5G će svakako biti potrebna u budućnosti, jer će biti potrebni sve veći kapaciteti… Potrebna je tehnologija koja će omogućiti da se sve dešava odmah i sada. Mi se za sada spremamo, tako da ćemo doći i do toga – kaže ona.

Kako je navela, čini se da je 2020. godina dobar tajming za uvođenje ove tehnologije.

Turk: Akcenat još na 4g mreži

Sličnog stava kada je tajming u pitanju je i Dejan Turk, generalni direktor VIP-a. On navodi da se 5G mreža već testira, ali da je za sada akcenat još uvek na 4G mreži.

– Mi smo u fazi testiranja 5G tehnologije. Ipak, dok ne vidimo da je 4G tehnologija u svom svom kapacitetu korišćena, onda nema potrebe za 5G mrežom. Do 2020. gdine ćemo sigurno biti u situaciji da će biti raspisane licence, da će doći do opterećenja postojećih mreža, I da će 5G biti relevantna za nas  – kaže on.

foto: cordmagazine

foto: cordmagazine

Direktori složni: Mora doći do pada cena rominga, ali…

Kada su u pitanju cene rominga, koje su u Srbiji i dalje visoke, a u EU je ova usluga ukinuta, i  Turk, kao i njegove kolege, kaže da se nada da će operateri u celom regionu biti malo brži u nekim promenama.

– Mi smo počeli da snižavamo cene unutar “Austrija grupe”. Međutim, mora neko partnerstvo da postoji tipa “sniziš ti cenu meni, snizim je i ja tebi”. Nadam se da će u korist korisnika doći do smanjenja cena – kaže on.

Direktorka Telenora navodi da će se u budućnosti sigurno doći do iste regulative kada je u pitanju roming, kao što je ona koja važi u EU.

– U ovom trenutku smo (Srbija) van EU, tako da za sada situacija kada je u pitanju roming nije najpovoljnija. Ipak, mislim da je sve pitanje vremena, i nadam se da će se to desiti mnogo pre nego što Srbija postane članica EU – kaže ona.

Prvi čovek Telekoma Srbija Ćulibrk kaže da je činjenica da je bilo kontakata, i zahteva prema EU i Evropskoj komisiji kada je u pitanju roming, ali da za sada nema spremnosti sa njihove strane “jer očigledno njihovi operateri nisu zainteresovani da se ta roming-free teritorija proširi van granica EU”

– Evropski operatori nisu neko ko će od od toga ima benefit – kaže on.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar pao
Next Goran Knežević: Pokretanje privatizacije Azotare, Petrohemije i MSK do kraja marta

You might also like

Impact Hub: Pokrenut novi poslovni akcelerator, za 5 startapova po 50.000 EUR

Beogradski Impact Hub pokrenuo je IHB Akcelerator za early stage investicije.

Kompanije 0 Comments

Vantiv preuzima Worldpay

Američki div u sektoru usluga plaćanja Vantiv preuzeće britanskog konkurenta Worldpay, objavile su dve kompanije u sredu, čime će nastati globalni div u tom uslužnom sektoru vredan 27 milijardi dolara.

Kompanije 0 Comments

Royal Bank of Scotland seli poslovanje u Amsterdam posle Brexita

Britanska banka Royal Bank of Scotland je izabrala Amsterdam za bazu u EU posle Brexita, saopštio je taj kreditor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply