Kina i članice ASEAN-a uspostavljaju pravila ponašanja u Južnokineskom moru

Kina i članice ASEAN-a uspostavljaju pravila ponašanja u Južnokineskom moru

Prvi nacrt kodeksa ponašanja na Južnom Kineskom moru je završen, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, istakavši da su se tenzije na tom spornom moru znatno smanjile.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, govoreći na godišnjoj konferenciji za novinare na marginama zasedanja kineskog parlamenta, rekao je da su pregovori sa članicama Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) prošlog meseca doneli “jasan napredak”, pri čemu je formulisan prvi predlog okvira kodeksa, prenosi Reuters.

“Kina i zemlje ASEAN-a su zadovoljne time”, istakao je šef kineske diplomatije, dodavši da su tenzije na Južnom kineskom moru “opale, i to značajno” tokom prošle godine.

Vang je, međutim, naglasio da će oni koji i dalje žele da “izazovu probleme” naići na osudu zemalja u regionu, a Rojters navodi da je tu poruku uputio Sjedinjenim Američkim Državama, koje redovno izvode pomorske patrole pozivajući se na slobodu plovidbe u tom regionu.

“Definitivno nećemo dozvoliti da ovu stabilnu situaciju, koju smo s mukom uspostavili, neko naruši ili se u nju umeša”, upozorio je šef kineske diplomatije.

Od 2010. godine, Kina i deset članica ASEAN-a pregovaraju o nizu pravila sa ciljem izbegavanja sukoba među zemljama koje polažu pravo na ovo prometno more, podseća britanska agencija.

SAD su kritikovale Kinu zbog izgradnje veštačkih ostrva i jačanja vojnih objekata na Južnom kineskom moru, izrazivši zabrinutost da bi oni mogli biti iskorišćeni za ograničavanje slobode kretanja.

Peking godinama poziva “zemlje izvan regiona” da se ne mešaju u spor među zemljama Jugoistočne Azije u vezi s pravima nad delovima Južnog kineskog mora, poručujući da su Kina i Jugoistočna Azija rešene da sporna pitanja reše mirnim putem.

Pritom, Kina polaže pravo na skoro celokupno Južno kinesko more, koje je bogato ribom, naftom i ležištima gasa, a uz to je i važna svetska trgovinska trasa, ali prava polažu i Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Izvor:Tanjug
Previous Zaraditi se može i od iznajmljivanja polovne garderobe
Next Vučić: Smanjićemo porez na zarade, plate i penzije će biti veće

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Štajnmajer: Izborom Trampa, svet 20. veka je definitivno prevaziđen, pripremite se na neizvesnosti

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) ocenio je da izbor Donalda Trampa za predsednika SAD predstavlja prekid sa starim poretkom i predvideo neizvesna vremena za svet.

Geopolitika 0 Comments

Sastanak Trampa i Netanjahua: Izrael da se “na kratko uzdrži od naselja”

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je u sredu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da obuzda izgradnju naselja, ali i izbegao da pruži eksplicitnu podršku rešenju izraelsko-plaestinskog sukoba koje predviđa postojanje dve

Geopolitika 0 Comments

Severna Koreja preti “preventivnim” napadom na Seul

Severna Koreja saopštila je danas da je njena vojska spremna za preventivni napad da bi “oslobodila” jug korejskog poluostrva, ukoliko bude procenila da američke i južnokorejske trupe, trenutno angažovane u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply