EU još ne može da proceni koliko će Britaniju koštati Brexit

EU još ne može da proceni koliko će Britaniju koštati Brexit

Glavni revizor je zastupnicima u Evropskom parlamentu rekao da Evropska unija još ne može proceniti koliki bi trebao biti britanski račun za izlazak iz Evropske unije zato što će puno toga biti utvrđeno pregovorima.

U pismu koje je Reuters u utorak dobio na uvid, predsednik Evropskog revizorskog suda (ECA) Klaus-Heiner Lehne procenio je obveze koje će se morati finansirati iz budućih proračuna na 344 milijarde evra ali nije želeo proceniti koliki bi bio britanski udeo u toj brojci.

Evropski proračun najvećim delom finansiraju zemlje EU, podseća Reuters. Zvaničnici EU-a koji se pripremaju za pregovore iznose radnu hipotezu prema kojoj bi London morao platiti 60 milijardi evra kako bi pokrio nepodmirene obveze pre odlaska iz EU-a 2019. godine. To je približno 17 odsto iznosa koji je za EU u celini procenio Evropski revizorski sud i time je blizu udelu britanskog u ekonomiji EU-a.

Lehne naglašava da će se iznos moći utvrditi tek nakon pregovora od Brexitu.

“Vezano za procenu iznosa koji bi korespondirao udelu Velike Britanije, trenutno nismo u poziciji odgovoriti jer izračun zavisi od niza pretpostavki a one bi mogle biti predmet predstojećih rasprava”, stoji u njegovom pisanom odgovoru predsednici kancelarije za proračun EP-a Ingeborg Graessle.

Portparol Evropskog revizorskog suda odbio je komentisati pismo, u kojem se, između ostalog, navodi iznos od 64 milijarde evra za pokriće penzionih i drugih socijalnih prava prema zaposlenima u EU.

Predsednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je Britaniju prošlog meseca da će je izlazak iz Unije skupo koštati.

Budući da je argument za prošlogodišnji referendum o izlasku iz EU-a delom bio i iznos od 10 milijardi evra koliko bi godišnje Britaniju stajalo članstvo, očekuje se da će se London potruditi da plati što manje, napominje Reuters.
Zvaničnici u Briselu za ovu su godinu kao prioritet odredili dogovor o metodi izračuna, dok bi se konkretne brojke utvrdile tek na samom kraju procesa.

Izvor: Agencije
Previous EBRD zainteresovana da finansira koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla"
Next Beogradska berza: Aerodrom “Nikola Tesla” šesti dan zaredom u plusu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Padu inflacije u maju doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata

Padu inflacije u maju za 0,5 odsto u odnosu na april najviše je doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Devizne rezerve u junu 9,6 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 9,67 milijardi evra, i veće su za 178,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u Egiptu 30,8 odsto

Godišnja stopa inflacije u urbanim sredinama u Egiptu blago je pala u oktobru 2017. godine na 30,8 odsto sa septembarskog nivoa od 31,6 procenata. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply