EU još ne može da proceni koliko će Britaniju koštati Brexit

EU još ne može da proceni koliko će Britaniju koštati Brexit

Glavni revizor je zastupnicima u Evropskom parlamentu rekao da Evropska unija još ne može proceniti koliki bi trebao biti britanski račun za izlazak iz Evropske unije zato što će puno toga biti utvrđeno pregovorima.

U pismu koje je Reuters u utorak dobio na uvid, predsednik Evropskog revizorskog suda (ECA) Klaus-Heiner Lehne procenio je obveze koje će se morati finansirati iz budućih proračuna na 344 milijarde evra ali nije želeo proceniti koliki bi bio britanski udeo u toj brojci.

Evropski proračun najvećim delom finansiraju zemlje EU, podseća Reuters. Zvaničnici EU-a koji se pripremaju za pregovore iznose radnu hipotezu prema kojoj bi London morao platiti 60 milijardi evra kako bi pokrio nepodmirene obveze pre odlaska iz EU-a 2019. godine. To je približno 17 odsto iznosa koji je za EU u celini procenio Evropski revizorski sud i time je blizu udelu britanskog u ekonomiji EU-a.

Lehne naglašava da će se iznos moći utvrditi tek nakon pregovora od Brexitu.

“Vezano za procenu iznosa koji bi korespondirao udelu Velike Britanije, trenutno nismo u poziciji odgovoriti jer izračun zavisi od niza pretpostavki a one bi mogle biti predmet predstojećih rasprava”, stoji u njegovom pisanom odgovoru predsednici kancelarije za proračun EP-a Ingeborg Graessle.

Portparol Evropskog revizorskog suda odbio je komentisati pismo, u kojem se, između ostalog, navodi iznos od 64 milijarde evra za pokriće penzionih i drugih socijalnih prava prema zaposlenima u EU.

Predsednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je Britaniju prošlog meseca da će je izlazak iz Unije skupo koštati.

Budući da je argument za prošlogodišnji referendum o izlasku iz EU-a delom bio i iznos od 10 milijardi evra koliko bi godišnje Britaniju stajalo članstvo, očekuje se da će se London potruditi da plati što manje, napominje Reuters.
Zvaničnici u Briselu za ovu su godinu kao prioritet odredili dogovor o metodi izračuna, dok bi se konkretne brojke utvrdile tek na samom kraju procesa.

Izvor: Agencije
Previous EBRD zainteresovana da finansira koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla"
Next Beogradska berza: Aerodrom “Nikola Tesla” šesti dan zaredom u plusu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Rejting agencije zadržale stabilne izglede za Srbiju

Rejting agencije Fitch Ratings i Standard & Poor’s ocenile su da je Srbija zadržala stabilne izglede za poboljšаnje kreditnog rejtingа zа dugoročno zаduživаnje u domаćoj i strаnoj vаluti nа nivou

Tema dana 0 Comments

G20 usvojio mere protiv utaje poreza i pranja novca

Vodeće svetske ekonomije usvojile su na sastanku G20 mere protiv utaje poreza i pranja novca širom sveta, čime će onemogućiti skrivanje počinilaca iza anonimnih fiktivnih kompanija.

Tema dana 0 Comments

Nacrt reformi iduće nedelje u parlamentu Grčke

Grčka Vlada predala je parlamentu nacrt zakona o reformama u sektorima energetike, penzija i rada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply