Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Američki dolar je ojačao u korpi svetskih valuta nakon što su dobri podaci o zapošljavanju u privatnom sektoru učvrstili veru investitora da će Fed na narednom sastanku povećati kamatne stope.

Danas objavljeni izveštaj ukazuje da je američki privatni sektor u prošlom mesecu dodao 298.000 radnih mesta, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 190 hiljada radnih mesta. Izveštaj je značajan i jer nagoveštava da bi širi izveštaj sa američkog tržišta rada,  koji će biti objavljen u petak, mogao biti povoljan. Ekonomisti smatraju da bi samo izuzetno loši podaci sa tržišta rada mogli odvratiti američku centralnu banku od namere da poveća kamatne stope već na narednom sastanku 14.-15. marta.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, u sredu je ojačao 0,2%, na 102,03 , najviši nivo u pet dana. Najveće dobitke dolar je zabeležio prema japanskom jenu, ojačavši 0,7%, na 114,74 jena. U odnosu na evropsku valutu, američka je ojačala 0,09 odsto i trguje se po ceni 1,0557 dolara za evro.

S druge strane, evro je ojačao prema japanskom jenu 0,42%, na 120,92 jena, dok je u odnosu na britansku funtu evro porastao 0,26%, na 0,8679 EUR/GBP.

Kineski juan je danas oslabio 0,15% prema dolaru, na 6,911 juana za dolar, nakon što je objavljeno da je druga po veličini ekonomija u svetu zabeležila prvi trgovinski deficit u tri godine.

Pažnja investitora sada je usmerena na sutrašnji sastanak zvaničnika Evropske centralne banke, iako se neočekuje zaokret u monetarnoj politici ECB.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Aerodrom “Nikola Tesla” šesti dan zaredom u plusu
Next Smanjen broj prevara sa stanovima, najviše kriminalnih radnji vezano za nasleđivanje nekretnina

You might also like

Berza 0 Comments

Dinar bez promene prema evru, snažan rast u odnosu na dolar

Vrednost dinara neznatno je promenjena prema evru u odnosu na jučerašnji dan i zvanični srednji kurs danas iznosi 123,4463 dinara za evro.

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Rast indeksa uprkos geopolitičkim napetostima

Na svetskim berzama prošle nedelje cene akcija porasle, pri čemu su na Wall Streetu svi najvažniji indeksi početkom nedelje dostigli rekordne nivoe, no kasnije su skliznuli zbog geopolitičkih napetosti i mogućeg povećanja

Dolar oslabio i prošle sedmice

Na svetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle sedmice, druge zaredom, jer su splasnula očekivanja o ubrzanju rasta američke privrede.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply