Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Američki dolar je ojačao u korpi svetskih valuta nakon što su dobri podaci o zapošljavanju u privatnom sektoru učvrstili veru investitora da će Fed na narednom sastanku povećati kamatne stope.

Danas objavljeni izveštaj ukazuje da je američki privatni sektor u prošlom mesecu dodao 298.000 radnih mesta, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 190 hiljada radnih mesta. Izveštaj je značajan i jer nagoveštava da bi širi izveštaj sa američkog tržišta rada,  koji će biti objavljen u petak, mogao biti povoljan. Ekonomisti smatraju da bi samo izuzetno loši podaci sa tržišta rada mogli odvratiti američku centralnu banku od namere da poveća kamatne stope već na narednom sastanku 14.-15. marta.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, u sredu je ojačao 0,2%, na 102,03 , najviši nivo u pet dana. Najveće dobitke dolar je zabeležio prema japanskom jenu, ojačavši 0,7%, na 114,74 jena. U odnosu na evropsku valutu, američka je ojačala 0,09 odsto i trguje se po ceni 1,0557 dolara za evro.

S druge strane, evro je ojačao prema japanskom jenu 0,42%, na 120,92 jena, dok je u odnosu na britansku funtu evro porastao 0,26%, na 0,8679 EUR/GBP.

Kineski juan je danas oslabio 0,15% prema dolaru, na 6,911 juana za dolar, nakon što je objavljeno da je druga po veličini ekonomija u svetu zabeležila prvi trgovinski deficit u tri godine.

Pažnja investitora sada je usmerena na sutrašnji sastanak zvaničnika Evropske centralne banke, iako se neočekuje zaokret u monetarnoj politici ECB.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Aerodrom “Nikola Tesla” šesti dan zaredom u plusu
Next Smanjen broj prevara sa stanovima, najviše kriminalnih radnji vezano za nasleđivanje nekretnina

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Ukida se povraćaj PDV-a za bebe

Vlada Srbije priprema nova zakonska rešenja u dogovoru sa međunarodnim monetarnim fondom. Povećaće se roditeljski dodatak.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija blago porasle, nakon dva dana pada, jer su ulagači odahnuli nakon pisanog svedočenja bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o njegovim razgovorima s predsednikom

Najvažnije vesti 0 Comments

Prošlogodišnji suficit srpske poljoprivrede iznosio 1,6 milijardi evra

Direktor sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je da je u prošloj godini srpski agrar od izvoznih poslova prihodovao ukupno 2,9 milijardi evra, dok je ostvareni suficit iznosio

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply