Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Američki dolar je ojačao u korpi svetskih valuta nakon što su dobri podaci o zapošljavanju u privatnom sektoru učvrstili veru investitora da će Fed na narednom sastanku povećati kamatne stope.

Danas objavljeni izveštaj ukazuje da je američki privatni sektor u prošlom mesecu dodao 298.000 radnih mesta, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 190 hiljada radnih mesta. Izveštaj je značajan i jer nagoveštava da bi širi izveštaj sa američkog tržišta rada,  koji će biti objavljen u petak, mogao biti povoljan. Ekonomisti smatraju da bi samo izuzetno loši podaci sa tržišta rada mogli odvratiti američku centralnu banku od namere da poveća kamatne stope već na narednom sastanku 14.-15. marta.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, u sredu je ojačao 0,2%, na 102,03 , najviši nivo u pet dana. Najveće dobitke dolar je zabeležio prema japanskom jenu, ojačavši 0,7%, na 114,74 jena. U odnosu na evropsku valutu, američka je ojačala 0,09 odsto i trguje se po ceni 1,0557 dolara za evro.

S druge strane, evro je ojačao prema japanskom jenu 0,42%, na 120,92 jena, dok je u odnosu na britansku funtu evro porastao 0,26%, na 0,8679 EUR/GBP.

Kineski juan je danas oslabio 0,15% prema dolaru, na 6,911 juana za dolar, nakon što je objavljeno da je druga po veličini ekonomija u svetu zabeležila prvi trgovinski deficit u tri godine.

Pažnja investitora sada je usmerena na sutrašnji sastanak zvaničnika Evropske centralne banke, iako se neočekuje zaokret u monetarnoj politici ECB.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Aerodrom “Nikola Tesla” šesti dan zaredom u plusu
Next Smanjen broj prevara sa stanovima, najviše kriminalnih radnji vezano za nasleđivanje nekretnina

You might also like

Beogradska berza: Obveznice i NIS pogurali promet

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je solidan promet zahvaljujući pre svega trgovanju dužničkim papirima i akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS). Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 265,9 miliona RSD

Svetske berze 0 Comments

Cena srebra porasla 23 odsto u ovoj godini

Cena fjučersa srebra danas je na njujorškoj robnoj berzi COMEX dostigla najviši nivo u poslednjih deset meseci.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze rastu drugi dan zaredom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, a najviše je ojačao rudarski sektor, nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump najavio velika

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply