Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcije pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih predloga predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika.

Dow Jones oslabio je 0,24 odsto, na 20.954 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 odsto, na 2.375 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 odsto, na 5.849 bodova.

Od početka novembra, kada je Trump pobedio na predsedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima.

Međutim, nedostatak konkretnih predloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

Tim više što se Trump bavi imigracijom, optužbama da je bio prisluškivan i sličnim temama, dok su ekonomska pitanja u drugom planu.

“Činjenica je da su ulagači pretpostavljali da će Trumpova vlada učiniti ono što je obećao. Što se više bavi drugim pitanjima, to joj je manji fokus na ekonomskim merama”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Oprez na tržištu posledica je, takođe, geopolitičkih napetosti nakon što je u ponedeljak ujutro Severna Koreja ispalila četiri projektila u more severoistočno od Japana.

Uz to, sve je izvesnije da će čelnici američke centralne banke na sednici naredne nedelje povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 85 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom prošle nedelje za to davali samo 30 odsto šansi.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosečni promet. Na američkim je tržištima vlasnika juče zamenilo 6,18 milijardi akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni obim iznosio 6,89 milijardi.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,33 odsto, na 7.350 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 odsto, na 11.858 bodova, a pariski CAC 0,46 odsto, na 4.972 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Berlin: Poslovni turisti u prošloj godini potrošili 1,7 milijardi evra
Next Azijske berze pale, dolar bez promene

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Pšenica pojeftinila 5,41 odsto za mesec dana

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje prometovano 20% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za 21 odsto.

Dinar bez promene, srednji kurs 119,43

Dinar je danas zadržao približno istu vrijednost prema evru kao juče i zvanični srednji devizni kurs iznosi 119,4324 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: Dominirao Energoprojekt Entel

Indeksi Beogradske berze završili su danas trgovanje sa mešovitim rezultatom, a na tržištu akcija je najveće interesovanje investitora vladalo za hartijama preduzeća Energorpojekt Entel.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply