Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcije pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih predloga predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika.

Dow Jones oslabio je 0,24 odsto, na 20.954 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 odsto, na 2.375 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 odsto, na 5.849 bodova.

Od početka novembra, kada je Trump pobedio na predsedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima.

Međutim, nedostatak konkretnih predloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

Tim više što se Trump bavi imigracijom, optužbama da je bio prisluškivan i sličnim temama, dok su ekonomska pitanja u drugom planu.

“Činjenica je da su ulagači pretpostavljali da će Trumpova vlada učiniti ono što je obećao. Što se više bavi drugim pitanjima, to joj je manji fokus na ekonomskim merama”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Oprez na tržištu posledica je, takođe, geopolitičkih napetosti nakon što je u ponedeljak ujutro Severna Koreja ispalila četiri projektila u more severoistočno od Japana.

Uz to, sve je izvesnije da će čelnici američke centralne banke na sednici naredne nedelje povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 85 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom prošle nedelje za to davali samo 30 odsto šansi.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosečni promet. Na američkim je tržištima vlasnika juče zamenilo 6,18 milijardi akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni obim iznosio 6,89 milijardi.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,33 odsto, na 7.350 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 odsto, na 11.858 bodova, a pariski CAC 0,46 odsto, na 4.972 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Berlin: Poslovni turisti u prošloj godini potrošili 1,7 milijardi evra
Next Azijske berze pale, dolar bez promene

You might also like

Dinar ojačao, kurs 118,7957

Dinar je ojačao prema evru za 0,2 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 118,7957 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Turska lira i dalje u padu

Turska lira nastavila je juče da pada, nakon kraćeg oporavka i nakon što su SAD zapretile novim sankcijama.

Najduži gubitnički niz evra od 1999. godine

Vrednost evra u petak je dodatno pala prema američkoj valuti, 10. dan uzastopno, što je njegov najduži negativni niz još od uvođenja u upotrebu 1999. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply