Srbija u vrhu indeksa bede: Greška u prevodu = dezinformacija

Srbija u vrhu indeksa bede: Greška u prevodu = dezinformacija

Mediji u Srbiji i regionu objavili su naslove Srbija, (ili Hrvatska) na 8. (12.) mestu Bloomberg-ove lestvice bede, ne upuštajući se u detaljniju analizu i smisao original teksta objavljenog na američkom portalu u subotu.

Obzirom da je i na portalu “Gde investirati”, objavljen tekst pogrešno interpretiranog sadržaja, smatramo da je neophodno da ukažemo na to, i da se izvinimo našim čitaocima zbog pogrešne informacije.

Naime, već na početku teksta, Bloomberg naglašava da je cilj istraživanja, koji uključuje dva faktora; nezaposlenost i inflaciju, kako će se globalna ekonomija izboriti sa posledicama političkih šokova u 2016. godini.

Ako je 2016. bila godina političkih šokova, ove godine bi mogli videti kako će ona (2016.godina) uticati na globalnu ekonomiju”, stoji na početku teksta.

Daljni nastavak teksta je interesantan za investitore koji razmišljaju gde da ulože svoj kapital, pa se ne preporučuje Venecuela, obzirom na rast krize u zemlji, političke i ekonomske, uslovljene oštrim padom cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda zemlje.

S druge strane, za Tajland, koji najbolje stoji na “lestvici bede”, Bloomberg navodi da je to zbog njihove specifične metode obračunavanja stope nezaposlenosti.

U nastavku teksta, američki list u kratkim crtama objašnjava sa kakvim izazovima, i sa koliko uspeha, će se neke od 65 ekonomija u svetu suočavati u 2017. godini.

Kad je u pitanju Srbija, pozicija na 8. mestu “Indeksa bede” ( Bloomberg’s Misery Index), ne znači da se tako bedno živi, već da će Srbija sa manje uspeha rešavati ekonomske probleme od Brazila, Urugvaja, Hrvatske,,,, ali uspešnije od Ukrajine, Španije, Turske, Grčke.

Zato bi u našem tekstu “Bloombergov Indeks bede stavio Srbiju na osmo mesto u svetu” , umesto podnaslova “Ovo su najsiromašnije zemlje u 2017. prema Bloombergu” , pravilno bilo “Ovo su zemlje koje će se suočavati sa najviše izazova”

Drugi podnaslov , koji je u celini pogrešan, u smislu i prevodu, “Ovo su najbogatije zemlje u 2017. prema Bloombergu”, pravilan naslov bi glasio: “Ovo su zemlje koje će najmanje osetiti posledice šokova iz 2016. godine”.

Gdeinvestirati.com
Previous Srbija do kraja 2017. bivšim zaposlenima povezuje radni staž
Next Verheijen: Srbija od Svetske banke ove godine dobija kredit od 640 miliona dolara

You might also like

Kompanije 0 Comments

Veliki pad cena obveznica Agrokora, kompanije u čijem su sastavu Dijamant i Frikom

Proteklih dana događa se oštar pad Agrokorovih obveznica na stranim tržištima. Obveznica s dospećem 2019. godine u nekoliko dana pala je oko 15% pa se prinos popeo na previsokih 16

John Hardy: Razgovor o povećanju stope nije dovoljan da bi se održao jak dolar  

Ako je razgovor o skorašnjem rastu stope jedini pokretač koji utiče na snagu američkog dolara mogli bismo da očekujemo da ova snaga ubrzo propadne, piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor

Makroekonomija 0 Comments

Iz državne uprave otkaze dobilo 14.500 ljudi

Srbija je ispunila uslov četvrte i pete revizije aranžmana sa MMF, otpustivši iz državne uprave 14.500 zaposlenih, pišu današnje Večernje novosti.

4 Comments

 1. Q
  March 07, 12:49 Reply
  Portal "HowAfrica" objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog proseka, po kojem je Srbija na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije. Ajde objavi...
 2. Stanoje
  March 08, 21:17 Reply
  Mnoge institucije u zemlji i na "zapadu"prave rang liste mnogih ekonomskih pokazatelja. Metodologija je komplikovana neekonomski obrazovanim citaocima a naravno, i novinarima. Zbog toga ceste zabune. Svi se trudimo da razumemo zasto ne moze bolje. I ne razumemo. Posteno je da ekonpmsku analizu potpise covek a ne agencija.
 3. Y
  March 09, 11:13 Reply
  Kako je rastao javni dug po godinama: - 2007. - 8,8 milijardi evra (35,9 % BDP) - 2008. - 8,7 milijardi evra (29,9% BDP) - 2009. - 9,8 milijardi evra (28,3% BDP) - 2010. - 12,1 milijardi evra (32,8% BDP) - 2011. - 14,4 milijardi evra (41,8% BDP) - 2012. - 17,6 milijardi evra (45,4% BDP) - 2013. - 20,8 milijardi evra (56,2% BDP) - 2014. - 23,1 milijardi evra (59,6% BDP) - 2015. - 24,8 milijardi evra (75,5% BDP) (mala digresija, 8. mart 2017 14:36) ---…-- A narod u Srbiji se gura u redu u posti da preda kovertu za nagradnu sa fiskalnim racunima za dobitak stan u Beogradu. Umesto da svi stavimo prst na celo i upitamo sami sebe"Ko ce da vraca ovaj novac i na koji nacin i kako cemo ziveti u narednih 1,2,3,5,10,15,20,30 godina sa ovolikim dugom za vratom?..." kafici puni,ljudi bulje u telefone i televizore i laptopove,parkovi puni,ono malo pametnog i trezvenijeg sveta uci nemacki i engleski i sprema se da ode odavde ubrzo.
 4. Vasa carapic
  March 09, 22:40 Reply
  Da li bas da dignemo ruke od ove lepe zemlje i odemo? Zar bas nema resenja? Na jednom beogradskom zidu pise: SVAKI SVOGA UBITE SUBASU

Leave a Reply