Srbija u vrhu indeksa bede: Greška u prevodu = dezinformacija

Srbija u vrhu indeksa bede: Greška u prevodu = dezinformacija

Mediji u Srbiji i regionu objavili su naslove Srbija, (ili Hrvatska) na 8. (12.) mestu Bloomberg-ove lestvice bede, ne upuštajući se u detaljniju analizu i smisao original teksta objavljenog na američkom portalu u subotu.

Obzirom da je i na portalu “Gde investirati”, objavljen tekst pogrešno interpretiranog sadržaja, smatramo da je neophodno da ukažemo na to, i da se izvinimo našim čitaocima zbog pogrešne informacije.

Naime, već na početku teksta, Bloomberg naglašava da je cilj istraživanja, koji uključuje dva faktora; nezaposlenost i inflaciju, kako će se globalna ekonomija izboriti sa posledicama političkih šokova u 2016. godini.

Ako je 2016. bila godina političkih šokova, ove godine bi mogli videti kako će ona (2016.godina) uticati na globalnu ekonomiju”, stoji na početku teksta.

Daljni nastavak teksta je interesantan za investitore koji razmišljaju gde da ulože svoj kapital, pa se ne preporučuje Venecuela, obzirom na rast krize u zemlji, političke i ekonomske, uslovljene oštrim padom cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda zemlje.

S druge strane, za Tajland, koji najbolje stoji na “lestvici bede”, Bloomberg navodi da je to zbog njihove specifične metode obračunavanja stope nezaposlenosti.

U nastavku teksta, američki list u kratkim crtama objašnjava sa kakvim izazovima, i sa koliko uspeha, će se neke od 65 ekonomija u svetu suočavati u 2017. godini.

Kad je u pitanju Srbija, pozicija na 8. mestu “Indeksa bede” ( Bloomberg’s Misery Index), ne znači da se tako bedno živi, već da će Srbija sa manje uspeha rešavati ekonomske probleme od Brazila, Urugvaja, Hrvatske,,,, ali uspešnije od Ukrajine, Španije, Turske, Grčke.

Zato bi u našem tekstu “Bloombergov Indeks bede stavio Srbiju na osmo mesto u svetu” , umesto podnaslova “Ovo su najsiromašnije zemlje u 2017. prema Bloombergu” , pravilno bilo “Ovo su zemlje koje će se suočavati sa najviše izazova”

Drugi podnaslov , koji je u celini pogrešan, u smislu i prevodu, “Ovo su najbogatije zemlje u 2017. prema Bloombergu”, pravilan naslov bi glasio: “Ovo su zemlje koje će najmanje osetiti posledice šokova iz 2016. godine”.

Gdeinvestirati.com
Previous Srbija do kraja 2017. bivšim zaposlenima povezuje radni staž
Next Verheijen: Srbija od Svetske banke ove godine dobija kredit od 640 miliona dolara

You might also like

Produktna berza: Žetva pšenice uvećala promet za tri i po puta

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za tri i po puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe

Makroekonomija 0 Comments

George Soros: Brexit je gubitak za sve

George Soros, američki milijarder mađarskog porekla, smatra da će i Velika Britanija i Evropska unija izgubiti u predstojećem razlazu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Minimalna zarada i dalje ispod minimalne potrošačke korpe

Raz­li­ka ko­ja od 1. ja­nu­a­ra, po­sle po­ve­ća­nja neo­po­re­zi­vog de­la za­ra­da, osta­je po­slo­dav­ci­ma – oko 3.300 di­na­ra, mo­že bi­ti is­ko­ri­šće­na za po­ve­ća­nje pla­ta, ali i za no­ve in­ve­sti­ci­je.

4 Comments

 1. Q
  March 07, 12:49 Reply
  Portal "HowAfrica" objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog proseka, po kojem je Srbija na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije. Ajde objavi...
 2. Stanoje
  March 08, 21:17 Reply
  Mnoge institucije u zemlji i na "zapadu"prave rang liste mnogih ekonomskih pokazatelja. Metodologija je komplikovana neekonomski obrazovanim citaocima a naravno, i novinarima. Zbog toga ceste zabune. Svi se trudimo da razumemo zasto ne moze bolje. I ne razumemo. Posteno je da ekonpmsku analizu potpise covek a ne agencija.
 3. Y
  March 09, 11:13 Reply
  Kako je rastao javni dug po godinama: - 2007. - 8,8 milijardi evra (35,9 % BDP) - 2008. - 8,7 milijardi evra (29,9% BDP) - 2009. - 9,8 milijardi evra (28,3% BDP) - 2010. - 12,1 milijardi evra (32,8% BDP) - 2011. - 14,4 milijardi evra (41,8% BDP) - 2012. - 17,6 milijardi evra (45,4% BDP) - 2013. - 20,8 milijardi evra (56,2% BDP) - 2014. - 23,1 milijardi evra (59,6% BDP) - 2015. - 24,8 milijardi evra (75,5% BDP) (mala digresija, 8. mart 2017 14:36) ---…-- A narod u Srbiji se gura u redu u posti da preda kovertu za nagradnu sa fiskalnim racunima za dobitak stan u Beogradu. Umesto da svi stavimo prst na celo i upitamo sami sebe"Ko ce da vraca ovaj novac i na koji nacin i kako cemo ziveti u narednih 1,2,3,5,10,15,20,30 godina sa ovolikim dugom za vratom?..." kafici puni,ljudi bulje u telefone i televizore i laptopove,parkovi puni,ono malo pametnog i trezvenijeg sveta uci nemacki i engleski i sprema se da ode odavde ubrzo.
 4. Vasa carapic
  March 09, 22:40 Reply
  Da li bas da dignemo ruke od ove lepe zemlje i odemo? Zar bas nema resenja? Na jednom beogradskom zidu pise: SVAKI SVOGA UBITE SUBASU

Leave a Reply