Srbija do kraja 2017. bivšim zaposlenima povezuje radni staž

Srbija do kraja 2017. bivšim zaposlenima povezuje radni staž

Bivšim radnicima koji imaju rupu u stažu, zbog činjenice da im poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a firme su im u procesu privatizacije, restrukturiranja ili stečaju – država će povezati staž.

Vlada Srbije odlučila je da do kraja godine produži rok za povezivanje staža osiguranja za sve bivše zaposlene koji su na dan 13. avgusta 2014. godine imali oznaku „u restrukturiranju“, a koji su stekli uslov za penziju, piše Politika.

Isto važi i za bivše zaposlene nad kojima je stečaj otvoren u 2015, 2016. i 2017. godini, ali i za sve one koji u 2017. ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos. Iako je prošle godine isticano da produženja roka za povezivanje radnog staža neće biti, država je odlučila da to učini i ove godine, jer je tokom prošle godine odziv radnika na koje se odluka odnosila bio mali. Iako je nesporno da imaju i po nekoliko godina neuplaćenih penzijskih i invalidskih doprinosa veliki deo, onih koji su radili u preduzećima u restrukturiranju i onima koja su otišla u stečaj, nije iskoristio šansu za povezivanje radnog staža zbog toga što ne želi da ide u prevremenu penziju koja donosi trajno umanjenje.

Iz budžeta Srbije obezbeđen je novac za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se povezuje staž i to na najnižu mesečnu osnovicu. To je u principu bio i najveći razlog zbog koga se malo bivših zaposlenih javilo da reguliše staž.

Izvor: Politika
Previous Evropske berze četvrti dan zaredom u padu
Next Srbija u vrhu indeksa bede: Greška u prevodu = dezinformacija

You might also like

Politika 0 Comments

Vojislav Šešelj: Presuda sa pravnog aspekta jedina moguća

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, izjavio je danas da je presuda Haškog tribunala s pravnog aspekta jedina moguća.

Društvo 0 Comments

SAD: Korisnici odbacuju kućni internet zbog mobilnog

US Census Bureau je sproveo studiju u kojoj pokazuje da sve više američkih domaćinstava počinje da koristi usluge mobilnog interneta kao njihovog jedinog načina za povezivanje na internet.

Lifestyle 1Comments

Spas planete u vidu bakterije?

Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply