Najniža cena zlata u poslednjih pet nedelja

Najniža cena zlata u poslednjih pet nedelja

Očekivanja da će američka centralna banka sledeće nedelje povećati kamatne stope smanjila je tražnju za plemenitim metalima, zbog čega zlato danas beleži najniže cene u skoro pet nedelja.

Zlato za isporuku u aprilu pojeftinilo je 9,65$ odnosno 0,79 odsto, na 1.216,05 dolara po unci.

Serija dobrih podataka iz američke ekonomije, u kombinaciji sa signalima iz Fed-a, povećali su očekivanja da će američka centralna banka povećati kamate na sastanku 14.-15. marta.

Više anketa je pokazalo da je sada 90% brokera uvereno da će Fed povući taj potez sledeće sedmice, za razliku od 81% koliko ih je u to verovalo još juče.

Zlato je osetljivo na kretanje američke monetarne politike, jer veće kamatne stope jačaju dolar i vrše pritisak na zlato, koje ne donosi prihod od kamata i postaje manje atraktivno u odnosu na sredstva, čiji prihod raste, sa povećanjem troškova zaduživanja.

Zlatu danas nije pomogao ni podatak da je američki trgovinski deficit porastao na najviši nivo u pet godina. Ministarstvo trgovine je saopštilo da je deficit u januaru bio 48,5 milijardi dolara, u odnosu na 44,3 milijardi u decembru, što je najveća razlika između uvoza i izvoza na mesečnom nivou od marta 2012. godine, kada je iznosila 50,2 milijardi dolara.

Investitori sada očekuju podatak sa američkog tržišta rada, koji će biti objavljen u petak, a koji se smatra ključnim podatkom uoči sastanka Uprave federalnih rezervi.

Istovremeno, dolar je blago ojačao. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta u svetu ojačao je 0,05 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Dinar oslabio, sutra 123,80 dinara za evro
Next Svetska banka: Cene internet usluga u Srbiji među najvišim u Evropi

You might also like

Berza

Indeksi na Wall Streetu bez promene

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija banaka dodatno porasle, dok je tehnološki sektor bio pod pritiskom.

Svetske berze

Australijski dolar nadmašio sva očekivanja

Australijski dolar je najveće iznenađenje na valutnim tržištima u prvih petnaest dana ove godine. Od početka 2017. godine “Aussie” je ojačao 4 odsto u odnosu na američki, više nego bilo

Najvažnije vesti

Makao će postati najbogatije mesto na svetu

Makao bi uskoro mogao da se okiti titulom najbogatijeg mesta na svetu i izgura sa vrha liste do sada neprikosnoveni Katar, pokazuje nova prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).