Severna Koreja ispalila balističke rakete u japanske vode

Severna Koreja ispalila balističke rakete u japanske vode

Severna Koreja ispalila je danas četiri zabranjene balističke rakete koje su preletele oko 1.000 kilometara, od kojih su tri sletele u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna ekonomska zona, saopštili su južnokorejski i japanski zvaničnici.

Za sada nije poznato koji je tip raketa ispaljen, ali administracija američkog predsednika testiranje smatra provokacijom, navela je agencija AP.

List The New York Times preneo je tokom vikenda da uprkos naporima koji se ulažu u usavršavanje, kako je navedeno, sajber i elektronskih napada protiv balističkog programa Severne Koreje, SAD i dalje ne mogu da suzbiju aktivnosti Pjongjanga.

Japanski zvaničnici su naveli da su tri od četiri ispaljene rakete sletele u vode nad kojima Tokio ima suverena prava za istraživanje i eksploatisanje resursa.

Prema rečima sa južnokorejskih zvaničnika, rakete su ispaljene iz provincije Severni Pjongan.

Pjongjang je u proteklih nekoliko meseci sproveo seriju testiranja raketa, uključujući novu raketu srednjeg dometa koju je ispalila u februaru.

SAD imaju 28.500 vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji i 50.000 u Japanu, zbog, kako se navodi, moguće agresije iz Severne Koreje.

Izvor:Beta
Previous Kinezi pripremili dugačku listu uslova za preuzimanje RTB-a Bor
Next Skupština Metalca krajem aprila, predložena dividenda 80 dinara po akciji

You might also like

Geopolitika 1Comments

Haos u Turskoj, vojska preuzela vlast?

Turski i svetski mediji javljaju da je turska vojska večeras blokirala strateške tačke u Istanbulu i da se najverovatnije radi o državnom udaru, što je potvrdio i turski Premijer Binal

Geopolitika 0 Comments

Američki državni sekretar: Vojna akcija SAD protiv Severne Koreje “opcija”

Američka politika “strateškog strpljenja” prema Pjongjangu više ne važi, rekao je danas u Seulu američki državni sekretar Reks Tilerson i dodao da su moguće sve opcije, uključujući i vojnu.

Geopolitika 0 Comments

Sergej Lavrov: Istorija nas uči da istorija ne uči ničemu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov održao je danas godišnju konferenciju za novinare na kojoj je svodio rezultate rada svog ministarstva za prošlu godinu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply